Cumartesi, 02 Ocak 2021 12:39

Adalar’da 2020 günlüğü

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)

Bir an önce bitsin de kurtulalım dilekleriyle uğurlanan 2020 Adalar’da bize ne bıraktı? İşte ay ay olan bitenin dökümü. Buyurun. Dilediğinizi seçin alın.

Ocak

Adalı Dergisi - Ocak 2020 Sayı 175Adalı Dergisi - Ocak 2020 Sayı 175

  • Faytonsuz ilk yılbaşı: “Sokaklarında faytonsuz ilk yılbaşını geçirdi üç ada. Büyükada, Heybeli ve Burgaz. Duygular çelişik. Kimimiz aman oh, dünya varmış dedik. Kimimiz adanın ruhu kayboldu diye hayıflandık. Ama hepimiz, geleceğin nasıl olacağı konusunda hissedilen belirsizlikte ortaklaştık.”
  • Faytonsuz Adalar’a nasıl gelindi? “İBB – Ulaşım Çalıştayı sonrasında Adalar için beklenen Ulaşım Eylem Planı oluşmadan karşılaşılan ruam sorunu ve ardından valiliğin üç ay boyunca faytonların kullanımının yasaklanmasını içeren kararı, herkesi hazırlıksız yakaladı."
  • Adalı Sivil Toplum Kuruluşlarından Kamuoyuna: “Adalar'da yılların ihmaliyle büyüyen fayton ve at sağlığı sorunu parçalı değil, Adalar'ın SİT alanı olduğu gerçeği gözden kaçırılmadan ve ulaşım sorunu temelinde bütünsel bir yaklaşımla ele alınarak çözüme kavuşturulmalıdır.”
  • Paşabahçe sökümden kurtarıldı? Peki ne olacak? ““Kesin karar vermedik. Somut olmayan kültür varlıklarının sergilendiği bir yüzen müze şeklinde de düzenleyebiliriz. Bir taraftan toplu taşımaya hizmet ederken bir müzeyi barındırsa çok güzel olur diye düşündük. Kendisi zaten tescilli bir müze. Ama filomuzda yer alacak. Zaten fazla vapurumuz da yok. Bir de zamanının en hızlı vapuru zaten. Şu an elimizdeki en eski vapur mu olacak? Yaşça en eski, ama en yeni vapurumuz olacak.”
  • Geçiş dönemi yapılaşma koşulları yeniden yürürlükte: İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 10.01.2020 tarih ve 6931 sayılı kararı ile geçiş dönemine ilişkin koruma ve uygulama esaslarını belirledi. Tamamı sit alanı olan Adalar İlçesinin kültür mirası olarak korunması açısından çok önemli ve geçmişteki uygulamalarına bakıldığında da çok sorunlu kararları nasıl okumalıydık?

Şubat

Adalı Dergisi - Şubat 2020 Sayı 176Adalı Dergisi - Şubat 2020 Sayı 176

  • Garbis Zakaryan’a veda: Adalarımızın spor tarihine adlarını yazdırmış simge isimlerinden Büyükadalı Lefter Küçükandonyadis ve Koço Kasapoğlu’ndan sonra, ‘’altın kalpli demir yumruk’’ diye anılan Kınalıadalı boksör Garbis Zakaryan da aramızdan ayrıldı.
  • Heybeliada Halk Kütüphanesi açıldı! 44 yıl boyunca Halk Kütüphanesi olarak hizmet verdikten sonra kaderine terk edilen ve 2013 yılında Adalıların topladığı imzalarla restorasyonuna başlanarak yanmaktan, yıkılmaktan kurtulan tarihî köşkün bir bölümü Heybeliada Halk Kütüphanesi olarak açıldı.
  • Koruma Kurulu Faytonların kaldırılması girişimi karşısında ne dedi? “Adalar Vakfı Yönetim Kurulu konuya ilişkin görüşlerini sormak üzere İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanlığına bir yazıyla başvurdu. Verilen yanıtta kurulun konuyu sadece akülü araçlarla ilgili konuya çekerek kendisini sorumsuzlaştırdığı, beni bu işlere karıştırmayın demek istediği, konuyu sadece ulaşım olarak almakta ve topu ilgili kurumlara atmakta, konunun kültürel boyutunu değerlendirmekten kaçınmakta olduğu anlaşılmaktaydı.
  • İBB Koruma Amaçlı İmar Planı Çalışmalarına Başladı: 2017 yılında mahkeme kararı ile iptal edilen 1/5000 Adalar Koruma Amaçlı İmar Planı yerine yeni plan çalışmalarının ilk adımları İBB tarafından atılmaya başlandı. İlk katılım toplantısı da 18 Şubat 2020 tarihinde Büyükada’da yapıldı aynı gün öğleden sonra Heybeliada toplantısı vardı. 19 Şubat 2020 tarihinde de Burgazada ve Kınalıada toplantıları gerçekleşti.
  • İstanbul’da Deniz Taşımacılığı Çalıştayı: Denizyolu taşımacılığının kapasitesini ve toplu ulaşım içindeki payını arttırmak için neler yapılabileceğini tartışmak üzere Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş başkanlığında yapılan dördüncü çalıştay tamamlandı. Çalıştayda Adalar hattı üzerine öneriler de ele alındı.
  • Faytonların yasaklanması Arap turistleri nasıl etkiledi? Seyahat acentaları ne dedi?
  • Hiç değilse mimozalarınız var! “Olan biteni hak etmek için ne kabahat işledik çaresizliği ile sınava çekilmiş gibiyiz. Dünyanın en beceriksiz, en yanar döner, dün söylediğinin tam tersi noktaya bugün büyük bir pişkinlikle savrulabilen ve bunu da bir başarıymış gibi satabilen bir vicdansızlık rejiminde inim inim inliyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz bir hiç uğruna ölüyor ve bunu dile getirmek bile vatan hainliği, terör yandaşlığı ile yaftalanabiliyor. Adalet duygusunu yitireli çok uzun zaman oldu.. Geçer mi? Düzelir mi? Enseyi karartmayalım mı? Çetin Altan olsaydı “hiç değilse mimozalarınız var” der miydi acaba?”

Mart

Adalı Dergisi - Mart 2020 Sayı 177Adalı Dergisi - Mart 2020 Sayı 177

  • Buyurun Kaymakam Bey, siz anlatın. “Fayton ahırlarının sorumlusu olan İBB iştiraki İspark’tan gelen bilgi umutlandırmıştı hepimizi. Atlarını IBB’ye vermeyenlere alan tahsis edeceği sözüydü umutlandıran… Ve sonunda Ahırlar yıkıldı Korona Günleri’nde… Şimdi Vali adada tek bir toynaklı kalmayana kadar diyor. Buyurun Kaymakam Bey. Siz bu çocuğu kucağınıza almıştınız bir müsamerede Burgaz’da, buyurun siz anlatın Masal’a toynaklı olduğu için binek atı Seheryeli’ni onun elinden zorla alınacağını.”
  • Evlerimize kapandık ama yalnız değiliz: “Son 100 yılın en büyük global tehdidiyle karşı karşıyayız.. Corona (Covid-19) adıyla tanımlanan virüs, tüm dünyayı esir aldı. Ancak filmlerde tanık olduğumuz sahneler hemen tüm ülkelerin gerçeği oldu. Sokağa çıkmayın uyarıları bir biri peşi sıra geliyor. Eve kapanmamız isteniyor. Her ülkenin, her kentin gerçekliği, vaka sayısı, yayılımı farklı olsa da, önlemler kısmen farklılık taşısa da genel eğilim böyle… Evet evlerimize kapandık. Ama yalnız değiliz.”
  • Sivil toplumdan Adalar’da salgına karşı önlemler talebi: Korona (Covid-19) salgını sonrası İstanbul Adaları’nda bilgi-haberleşme-dayanışma ağı kurmak için yola çıkan ve Adalılarla uzmanları içine alan bir sivil girişim, salgına karşı önlem amaçlı "Talepler Listesi" hazırladı ve Adalar Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı'na iletti. 1 numaralı talep, içinde kaymakamlık, belediye, muhtarlar, sağlıkçılar ve sivil toplumun yer alacağı bir Adalar Pandemi Kurulu oluşturulmasıydı. Paralel olarak, Büyükada, Heybeli ve Burgaz’da mahalle ve sokak bazlı dayanışma-bilgilenme grupları oluşmaya başladı. Bu gruplardan gelen bilgiler ışığında taleplerin düzenli olarak güncelleneceği ve takibinin yapılacağı bildirildi.
  • 28 Mart: Adalar’da mahalle ve sokaklarda kurulan acil dayanışma amaçlı WhatsApp gruplarının kurucu ve moderatörleri, kaymakamlık ve belediye başta olmak üzere yetkili kurumlar ve Adalılara bir çağrı yayınladı.

Nisan

Adalı Dergisi - Nisan 2020 Sayı 178Adalı Dergisi - Nisan 2020 Sayı 178

  • 5 Nisan: Mahalle gruplarından gelen öneri ve değerlendirmelerle, AdaAcilDayanışma grubunda ikinci çağrı metni kaleme alındı.
  • 15 Nisan: AdaAcilDayanışma grubunda, haftada bir düzenli olarak yapılmasını önerilen çağrı için hazırlıklar tamamlandı. Hazırlık çalışmalarına mahalle-sokak grupları da katıldı ve 15 Nisan tarihli üçüncü çağrı metni hazırlanıp paylaşıldı.
  • 16 Nisan: İstanbul Valiliği’ne “Adalar’a ziyaretin kısıtlanması” konulu ve 16 Nisan tarihli bir dilekçe imzaya açıldı.
  • 19 Nisan: AdaAcilDayanışma Grubu’nda üzerinde mutabakat sağlanmış hekimlerin katılımıyla Adalar C-19 Danışma Kurulu ilk toplantısını yaptı.
  • 26 Nisan: Adalar’a giriş-çıkış kısıtlaması: Adalar Kaymakamlığı, İstanbul İ Pandemi Koordinasyon Kurulu’nun 21 Nisan 2020 tarihli kararı gereğince 26 Nisan’dan başlayarak Adalar’a giriş çıkışın durdurulmasını kararlaştırdı. Pandemi Koordinasyon Kurulu’nun kararında “anakaradan ayrık ve sadece deniz yolu ile ulaşılan Adalar ilçesinde, vaka sayısının son derece düşük olduğu ancak; sayfiye yeri olması, sıcaklıkların artması ve yaz aylarının yaklaşması sebebiyle çok sayıda vatandaşın günübirlik olarak ziyaret ettiği bir yerleşim yeri olduğu, kış aylarında İstanbul anakarada yaşayan, yaz aylarında ikinci konut olarak adalarda yaşayan bir nüfusa da sahip olduğu ve adalardaki konutlarına gelmek istediklerinin görüldüğü, tedbir alınmadığı takdirde, yazlık olarak ve ziyaretçi olarak gelecek insanların bulaşma riskini artıracağı, virüs yayılımını artıracağı” belirlenerek giriş çıkışların kontrol altına alınması isteniyordu.
  • 26 Nisan: Belediye Başkanı Erdem Gül’ün de katılımıyla Adalar C-19 Danışma Kurulu tam kadro olarak toplandı. Kurulun 14 üyesi bulunuyor. Kurulda 4 hekim, bir diş hekimi ve bir psikolog, afet gönüllüleri ve mahalle-sokak dayanışma gruplarını temsil eden 4 adadan 5 kişi toplam 13 kişi yer alıyor… 3 Mayıs’da yapılan üçüncü toplantıda ise, Danışma Kurulu’nun amaç, çalışma ilkeleri ve kimlerden oluştuğuna ilişkin bir iç metni de görüşüldü ve karara bağlandı.

Mayıs

Adalı Dergisi - Mayıs 2020 Sayı 179Adalı Dergisi - Mayıs 2020 Sayı 179

  • Dünyada ve Türkiye’de “normalleşme” adımları: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca nisanın son günlerinde C-19 salgınının Türkiye’de pik noktasına ulaştığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ekonomiden ve turizmden sorumlu bakanlar da halihazırdaki sıkı önlemlerin Ramazan Bayramı sonrası gevşetilebileceğini ve buna yönelik hazırlıklar yaptıklarını söylediler. Türk Tabipler Birliği ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’ndaki hekimler bu açıklamaları ihtiyatla karşılasa ve acele edilmemesi gerektiğini söyleseler de kötüye giden ekonominin, yaygınlaşan işsizliğin yarattığı baskı sonucu çarkların yeniden dönmesi için adımlar atılacak gibi görünüyor.
  • 5 Mayıs: AdaAcilDayanışma grubunda normalleşmeye yönelik adımların Adalar’da nasıl ele alınması gerektiğine ilişkin konuşmalar başladı. İşin ulaşım dahil birçok boyutu var. Danışma Kurulu’nun kendini sınırladığı alanlar da düşünülerek, bu sürecin farklı bir şekilde ele alınması ve mutlaka İBB’nin de sürece dahil edilmesi üzerinde duruldu.
  • 9 Mayıs: AdaAcilDayanışma Zoom buluşmalarının dördüncüsü yapıldı. Bu defa İBB’nin katılımcılık üzerine yürüttüğü bir projenin sorumlusu Güven Erten de toplantıya katıldı.
  • 10 Mayıs: BB turizm Platformu’nun organizasyonuyla Adalar’da Normalleşme Adımları hazırlık toplantısı İBB Ulaşım, Planlama birim yöneticilerinin de katılımıyla gerçekleşti.
  • 17 Mayıs: Aralarında Adalar’daki su sporları kulüplerinin, otellerin, lokantaların, plajların, bisiklet kiralama şirketlerinin ve hediyelik eşya satış yerlerinin sahipleri ve işletmecileri olan 40 kişinin katılımıyla Adalar’da Normalleşme Adımları toplantısı İBB turizm Platformu çağrısıyla Zoom üzerinden gerçekleşti. Toplantıya kararlaştırıldığı üzere TÜROB ve TURYİD yönetim kurulu üyeleri de katıldılar.
  • 26 Mayıs: Turizm Platformu tarafından düzenlenen Adalar’da Normalleşme Adımları toplantısının ikincisi yapıldı.
  • 31 Mayıs: Adalar C-19 Danışma Kurulu: En kritik konu çalışanların sağlığı: Adalar C-19 Danışma Kurulu, 31 Mayıs tarihli haftalık toplantısında gelişmeleri değerlendirdi ve aşağıdaki duyurunun ilgili-yetkili kurumlar ve Adalılarla paylaşılmasını kararlaştırdı.
  • Tarihte salgınlar ve Adalar: “Dünyayı ve Avrupa’yı kırıp geçiren veba salgınlarından, İstanbul da çok büyük ölçüde etkilenmiş. İstanbul’un yanı başındaki Adalar, tarihte İstanbul’u etkisi alan kolera, veba, tifo gibi salgınlarda sığınılan başlıca yerlerden biri olmuş…”

Haziran

Adalı Dergisi - Haziran 2020 Sayı 180Adalı Dergisi - Haziran 2020 Sayı 180

  • 1 Haziran: Kaymakamlık kararıyla Adalar’a giriş-çıkış kısıtlamaları kaldırıldı.
  • Her şey “eskiye” döndü: “Hani hiçbir şey eskisi olmayacak deniyordu, ama sanki her şey eskiye döndü, hiçbir şey yaşanmamış gibi oldu ya, haklı olarak "ne olacak bundan sonra" diye soruluyor. Daha da fazla sorulacak…
  • Pandemi, Adalar ve Yaz: Hazır mıyız? “1 Haziran itibariyle, 26 Nisan tarihinde başlayan Adalar’a ulaşım yasağı kalkıyor ve ülkemizde normalleşme ilgili adımlar atılmaya başlanıyor. Adalar, önümüzdeki döneme hazır mı? Ne yazık ki bu soruya olumlu cevap vermek mümkün değil. Bunun pek çok sebebini sayabiliriz.”
  • Normalleşmeye yönelik adımların tartışıldığı toplantılar sonrası Haziran’ın ikinci yarısından itibaren Adalar’da oteller, lokantalar, plajlar ve su sporları kulüpleri açılmaya başladı. En hazırlıklı olan kesim su sporları kulüpleri ile önde gelen birkaç otel
  • Adalar Covid- 19 Danışma Kurulu, haftalık bülten yayımlama kararı aldı. KORUNAda adıyla yayımı başlayan haftalık bültenlerin ilki 10 Haziran tarihinde yayımlandı. İlk sayının spotunda bültenin yayım amacı da açıklanıyordu: “1 Haziran’da Adalar’a giriş çıkış kısıtlaması kaldırıldıktan sonra yazlıkçıların gelişi devam ediyor. Ay sonuna doğru Adalar yükünü almış olur. KORUNAda haftalık bülteni yaz boyunca sizinle birlikte olacak. Her haftaya birlikte merhaba diyeceğiz. Hafta boyunca dünyada, Türkiye’de ve Adalar’da farklı kaynaklardan haber-makale-araştırmaları toparlayacak, onları yeniden hatırlatacağız. Covid -19 pandemisi her zaman gündemimizin başında olacak. Önce can demişler ya, bu bülten için de öyle...”
  • Mimarlar Odası’nın yayımladığı Mimarist dergisi Yaz 2020 sayısında Adalar’da Modern Mimarlık Mirası dosyasına yer verdi. Zafer Akay ve Zühre Sözeri’nin editörlüğünde hazırlanan sayıda, Zafer Akay, Zühre Sözeri, Alp Sunalp, Nezih Aysel, Aygün Aşık ve Ebru Omay’ın yazıları bulunuyor. Ayrıca 42 sayfa ayrılan dosya dışında da olsa Adalar üzerine üç ayrı makale de okunabilir. Biri Haluk Eyidoğan’ın Depreme Hazırlık ve Adalar, diğeri Canse Yüzer’in Heybeliada Sanatoryumu-Dr. Tevfik İsmail Gökçe Pavyonu, üçüncüsü de Ali Erkurt’un imzasını taşıyan Akillas Millas’ın Adalı yayınlarından çıkan Heybeliada-Halki kitabı üzerine...
  • İstanbul Adaları’nın Yaşayan Ahşap konutları, YEM yayınlarından çıktı. Reha Günay’ın 50 yılı aşan mimar, fotoğrafçı, akademisyen, yazar kimliklerinden damıtılmış çok değerli bir kitap bu. Adalar’ın sokak dokusunun yanı sıra küçük geleneksel konutlardan da neo-klasik, art-nouveau görkemli köşklerden de örnekler var kitapta.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu 9’uncu toplantısını 15 Haziran Pazartesi günü yaptı. Toplantı sonrasında Adalılar ve ilgili kurumlarla paylaşılmak üzere hazırlanan duyuruda sosyal mesafenin korunmasında güçlük çekilen iskele, çarşı gibi alanlarda maske takma uyarısının her mecrada duyurulması ve denetlenmesi gerekliliği tekrar hatırlatıldı.
  • Sağlık Bakanlığı, il ve ilçelerdeki vaka sayılarını sayısal değil, haritalarda renkli lekelerle duyuruyor bir süredir. 15 Haziran tarihli son güncellemeye göre Adalar düşük riskli kategoride yer aldı. 1 ay önceki haritaya göre Büyükada ve Heybeliada’da takipteki vaka sayısının azaldığı görülüyor, hatta Heybeliada’da hiç vaka kalmadığı görülüyor.
  • Sağlık Bakanlığı, plajlar için bilgilendirme ve alınacak önlemleri duyuran bir genelge yayımladı. Genelgede “COVID-19’ta bulaşma, temel olarak damlacık ve temas yoluyla olmaktadır, su yoluyla bulaşmamaktadır” denilerek önlemler sıralandı.
  • Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye’de yüzme suyu takip sistemi web sitesi üzerinden, plajlarda su kalitesini paylaşmaktaydı. İlk ölçüm yapılan 3 Haziran tarihli ölçümlere göre İstanbul’da yüzülebilir plajlar arasında Adalar da vardı. Ve 2020 yaz ayları, son yılların en temiz deniz suyu ölçümleriyle ekim sonuna kadar devam etti.
  • Adalar’da haziran başında en çok konuşulan konu, Adalar’da hizmete girecek ulaşım araçlarıydı. 14 Haziran tarihli haberler listesinde bu konuda yayımlanmış, haber, video ve değerlendirmelere ulaşılabilir. Öncesi ve sonrasında çıkmış en çarpıcı iki yorumdan biri Cumhuriyette Özlem Yüzak ile, diğeri T-24’de Mehmet Y. Yılmaz’a aitdi.
  • Haziranın ortasından itibaren Adalar’a ziyaretçi ilgisinin arttığına ilişkin görüntülü haberler basında-medyada yer aldı. Cafe-Restoran gibi işletmelere ilginin ise alışılmışın dışında düşük kaldığı gözlendi.
  • Adalar’da otellerin büyük bölümü kapılarını konuklarına açtı. Hafta içi ve sonu doluluklarının geçen senenin oldukça altında seyrettiği izleniyordu. Fiyatlar da TL bazında geçen senenin fiyatlarıyla aynı seviyedeydi.
  • Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Türkiye çapında 19 eşsiz ekoturizm parkuru belirlediklerini söyledi. Parkurların arasında Büyükada da var.
  • Heybeliadalı yazar-edebiyatçı Ayşe Sarısayın’ın “Martılarımın adları Tahir ile Zühre” adlı yeni çocuk hikaye kitabı çıktı. İyikitap’ın bu sayısında Sema Aslan “Heybeliada’da; kedilerin, martıların, kargaların, karıncaların, kirpilerin, çiçeklerin, bayramların, insanların arasında geçen “yaşam dostu” bir hikâye.” diye yazmış.
  • Koronavirüs salgınında ülkemizde 3’üncü ayı geride kaldı. “Normalleşme”ye dönülmesiyle artan vaka sayısı düşmüyor. İstanbul’un da içinde olduğu 43 ilde maskesiz sokağa çıkma yasağı geldi.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu 10’uncu toplantısını 22 Haziran Pazartesi günü yaptı. Toplantı sonrasında Adalılar ve ilgili kurumlarla paylaşılmak üzere hazırlanan duyuruda yine üç şey hatırlatıldı: “Sosyal mesafe, maske ve el temizliği. Açık havadan korkmayalım. Kapalı ortamlardan uzak duralım.” Dendi.
  • Salgın nedeniyle mart ortasından beri kapalı bulunan Adalar müzeleri pandemi koşullarına uygun düzenlemeler ve önlemlerle açıldı. Adalar Müzesi ve İnönü Müzesi 16 Haziran, Sait Faik Müzesi ise 17 Haziran Çarşamba günü kapılarını açtı. Adalar Müzesi, yıl sonuna kadar açık kalmaya devam etti. Halen pazartesi hariç ziyaret edilebilir.
  • 19 Haziran’da İBB Başkanı İmamoğlu faytonlar yerine konulan akülü ulaşım araçlarının kullanım ve test sürüşleri de dahil yoğun bir programla Adalar’ı ziyaret etti. Ancak aynı gün Adalar Kaymakamlığı güvenlik gerekçesiyle test sürüşlerini durdurdu. İmamoğlu bu karara tepki gösterdi ve “kaymakam bey başından itibaren sürecin içindeydi. Bugün neden böyle bir telaşa düştü anlayamadım” dedi. İmamoğlu, bu iş çözülür, başka alternatifi de yok zaten” dedi.
  • İmamoğlu ziyaret öncesinde KORUNAda bültenin sorularını yanıtladı ve atların Adalar yaşamında yer almaya devam edeceğini, ama bunun yolunun fayton olmayacağını söyledi. İmamoğlu ayrıca kullanıma girecek araçlar için “acil çözüm için bulduğumuz araçlar” tanımı yaptı ve “Bir yarışma ile Adalar’a özgü bir tasarım yapılması ve mümkünse yerli bir üretimle kalıcı araçların hizmete girmesi de hedeflerimiz arasında.” dedi.
  • Adalar’da fayton dönemi bitti, sorun bitmedi” başlıklı Fulya Soybaş’ın haberi 22 Haziran’da Hürriyette yayımlandı. Haberde Adaların Atları Platformu ile Haykurder ve Haçiko dernekleri sözcülerinin görüşlerine yer verildi.
  • İBB, İstanbul’da ilçe bazlı deprem hasar raporu hazırladı. Raporda yıkılacak bina, yaşanacak ölüm ya da yaralanma sayıları ile ilgili tahminler yer alıyor. Beklenen İstanbul depreminde Adalar’da ne olacak, bu raporda.
  • Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Haluk Eyidoğan KORUNAda Özel’in konukları oldular ve “Beklenen İstanbul depremi ve Adalar. Beklenen depremin büyüklüğü ve şiddeti ne? Ne yapılmalı? İBB-Kandilli Rasathanesi işbirliğiyle hazırlanan ilçe bazlı deprem hasar raporu nasıl değerlendiriliyor?” sorularını yanıtladılar.
  • Adil Bali kendi çocukluğunun, gençliğinin ‘Büyükada penceresinden’ yansıyan hatıraları ve iyiliksever bir karakterin öyküsünü gelecek nesillere aktarmak için kaleme aldı: “Horoz Reis: Efsane Reis’in Büyükada Yılları”. Kitap haziran ayında Adalı Yayınları’ndan çıktı.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu 10’uncu toplantısını 22 Haziran Pazartesi günü yaptı. Toplantı sonrasında Adalılar ve ilgili kurumlarla paylaşılmak üzere hazırlanan duyuruda kalabalık ortamlara dikkat çekildi: “İskele ve çarşı gibi merkezi alanlarda sosyal mesafe ve maske kullanımını ihmal etmeyelim. Aykırı davrananları uyarmak, zabıta ve güvenlik görevlilerinden önce hepimizin görevi olmalı.” denildi.
  • Haziran ayının sonlarına doğru Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükada’da Seferoğlu Tesisleri olarak bilinen tesislerin önünde deniz üstüne dolguyla yapılacak helikopter pisti için imar planı hazırladı. Plan 1 ay süreyle askıda kalacak. İtirazlar başladı.

KORUNAda Haftalık Bültenleri KORUNAda Haftalık Bültenleri

Temmuz

Adalı Dergisi - Temmuz 2020 Sayı 181Adalı Dergisi - Temmuz 2020 Sayı 181

  • Adalar’da Faytonculardan satın alınan Atların durumları Adaların Atları gibi platformlar ve hayvan hakları savunucuları tarafından gün gün izleniyor. İBB atları ücretsiz olarak sahiplendireceğini söylemişti. Sahiplendirme uygulaması haziran ayında başladı. Ardahan’a gönderilen 40 atın haberi 5 Temmuz tarihli Sabah gazetesinde yer aldı.
  • Büyükada’ya yerleşen film yönetmeni ve senarist Kaan Müjdeci Adalar Belediyesi’nin desteğiyle Büyükada fayton meydanında sinemaseverlere nostaljik yazlık sinema hazırlıklarına başladı.
  • Heybeliada Değirmen Burnu Milli Park alanında bu yaz başında, yürüyüş yolunun her iki tarafına tel örgülü bariyerler konulmuştu. Orman alanı ve kıyıların son yıllarda tel örgülerle kapatılmasına itiraz eden Heybeliadalılar, tepkilerini farklı yollardan dile getirmişler, ayrıca CİMER’e de başvurulmuştu. Başvuru sahiplerinden Hamiyet Asan’a CİMER’den yanıt geldi. Yanıtta, “dekoratif panel çit uygulaması ziyaretçilerin alandan transit geçiş yapması durumunda ücret ödememesi ve alanın daha etkin korunması amacıyla yapılmıştır” denildi.
  • Çelik Gülersoy’u, 6 Temmuz 2003’te kaybettik. 17 yıl geçmiş üzerinden. Son yıllarını Büyükada’da geçirmişti. Büyükada’ya miras bıraktığı ama değerini bilemediğimiz Turing Kültür Evi’ndeki son konserde rahatsızlanmış, hastaneye kaldırılmış ve 6 Temmuz’da da yaşamını yitirmişti. Adalar’daki eserlerinin bugünkü durumunu içeren uzun bir yazı 2019 Temmuz Adalı’da yer almıştı. O kadar hizmet verdiği İstanbul’da bir heykeli bile yok diye yazmış Melih Aşık, Milliyet’teki köşesinde.
  • Büyükada Davası sonuçlandı. 5 Temmuz 2017’de Büyükada Ascot Otel’de bir atölye çalışması için biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, polis baskınıyla gözaltına alınmış ve ardından çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmışlardı. Dava sonuçlandı ve Taner Kılıç'a "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran'a "terör örgütüne yardım" iddiasıyla 1 yıl 13 ay hapis cezası, Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında beraat kararı verdi.
  • Adalar için tsunami raporu: İBB, ODTÜ işbirliği ile hazırladığı ilçe ilçe deprem raporunun ardından, tsunami raporunu da yayınladı. Adalar, beklenen İstanbul depreminin ardından yaşanabilecek tsunamiden nasıl etkilenecek, bu raporda. Rapordaki en kötü senaryoya göre yaşanacak tsunamide Adalarda “su basma derinliği” 12.3 metreyi (Maden Mahallesi) bulabilecek ve su basması yatayda 200 metre içeriye kadar girebilecek. Adalar’daki 5684 yapının 1126’sının suyla teması olabileceği belirtildi.
  • Adalar’a şehirden haftasonu yine yoğun bir ziyaretçi akışı oldu. Hürriyet’in 13 Temmuz tarihli nüshasındaki habere göre, “Sıcak havadan bunalıp hafta sonunu Adalar’da değerlendirmek isteyen İstanbullular, iskelelere akın etti. Adalar vapuruna binmek için kuyruğa girenler, koronayı da sosyal mesafeyi de unuttu. Şehir Hatları’ndan alınan bilgiye göre Kabataş-Adalar hattındaki 12.00 seferine, ilk durak olan Kabataş İskelesi’nden 894 kişi kart basarak vapura bindi.”
  • Ormanlarımız yanıyor: Temmuz ayında önce Büyükada (8 Temmuz akşamı) Hristos Tepesi yamaçlarında eski Taş Ocakları mevkii, ardından da Heybeliada Çam Limanı üzerindeki 5 hektarlık ormanlık alan yandı. Heybeli yangınına Orman Bölgeden, İBB’den, askeriyeden çok sayıda ekip, havadan karadan müdahale etti. Adalıların ve Adalar’da mahalle afet gönüllülerinin zincir oluşturup cansiperane mücadeleleri ise her türlü takdirin üzerindeydi.
  • CHP Adalar İlçe Başkanı Ercan Akpolat, "Mesire alanlarını ve kıyıları orman statüsüne sokup, kiraya vererek kâr elde etmek olan Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü Heybeliada ve diğer Adalardaki yangınların en büyük sorumlusudur" dedi. CHP ilçe örgütü 19 Temmuz Pazar günü Heybeliada iskeleden Çam Limanı’na, geçen hafta yanan ormanlık alana yürüyüş düzenledi.
  • Adalar Kent Konseyi'nin çağrısıyla 12 Temmuzda başlayan "Adalar Forumları"nın ikincisi 19 Temmuz Pazar günü gerçekleşti. 2. Adalar Forumunun konusu Yangın, Doğal Afetler ve Adalarımızda alınacak önlemler Belediye Başkanı Erdem Gül’ün de katıldığı forumda düşünceler ve öneriler paylaşıldı. Bir sonraki forum "Adalarda Kıyı kenar şeridi ve sahillerin kullanımında eşitlik ve hakkaniyet" temasıyla 26 Temmuz Pazar günü saat 16.00'da Büyükada Çelik Gülersoy Kültür Merkezi bahçesinde yapılacaktı.
  • Önlemlerde de, vaka sayısında da değişim yok. Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısı 19 Temmuz Pazar günü yapıldı. Toplantıda yapılan değerlendirmede, önceki haftalara göre belirgin bir değişikliğin olmadığı, sorunların devam ettiği ama vaka sayısında bir artış da gözlenmediği saptaması yapıldı. Türk Tabibler Birliği açıklamasında da olduğu gibi, influenza ile Covid-19 pandemisinin kesişeceği sonbahar ve kış döneminde yaşanabileceklere dikkat çekildi. Pandemide bu yeni dönemi Adalar’da karşılayacak nüfusun artmasının beklendiği, buna karşılık sağlık altyapısının iyileştirilmesine yönelik herhangi bir hazırlığın bulunmadığına işaret edildi. Adalar’da İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne halen Tuzla İlçe Sağlık Müdürü vekalet ediyor.
  • Lokanta, restoran ve kafe gibi yerlerin çalışma saatine yönelik kısıtlamalar kalktı. İçişleri Bakanlığı’nın Genelgesine göre, 21 Temmuz’dan itibaren tüm illerdeki lokanta, restoran, kafe, kafeterya, çorbacı, kokoreççi, çiğ köfteci, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokali vb. işletmelerin çalışma saatlerine yönelik kısıtlamalar kaldırıldı.
  • Art Nouveau’nun İstanbul’da konut ahşap mimarlığında uygulamalarının toplu olarak bir arada görüldüğü yerlerden biri Büyükada.  Prof. Dr. Nigan Bayazıt tarafından hazırlanan Büyükada’da Art Nouveau Mimarlık Araştırmaları adlı eser,  Adalı Yayınları’ndan çıktı. 218 sayfalık büyük boy renkli basılmış kitapta Büyükada’daki Art Nouveau yaklaşımını sergileyen seçilmiş evler ve köşklera ait bine yakın fotoğraf da yer alıyor.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüs pandemisi nedeniyle 65 yaş ve üzeri yurttaşlara getirilen kısıtlamaların bu gruptaki yurttaşların sağlığı için "ivedi olarak" kaldırılması çağrısında bulundu.
  • Akülü araçlar yolcu taşımaya başlıyor: Adalar’da hizmete girecek ulaşım araçlarının kullanım izinlerinin alınması için Temmuz ayında İmamoğlu ve İBB yöneticileri Ankara’yı ziyaret etti ve İçişleri Bakanı ile buluştu. Görüşmeye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dahil olduğu ve çözümün böyle ortaya çıktığı haberi tüm basında yaygın olarak yer aldı. İBB tarafından satın alınan araçlar geçici olarak kullanılacak ve bu sürede yollarda bu araçlar için düzenleme yapılacak.
  • Adalar’ın tüm yolları yaya yolu olmaktan çıkarıldı: UKOME 23 Temmuz Perşembe günlü toplantısında, satın alınan ve karayolları mevzuatına uygun olmayan araçların kullanılabilmesi için 6 Şubat 2020 tarihli UKOME kararındaki Adalar’daki tüm yolların yaya yolu olduğu ifadesini kaldırdı, trafiğe kapalı alan tanımı getirildi ve tanımlanıp bariyerlerle ayrılmış bu alanda sadece söz konusu ulaşım araçlarının hareket halinde olacağı vurgulandı.
  • Adalı STK’lar karara tepki gösterdiler. Bildiride, “Talebimiz, Adalar İlçesindeki bütün yolların yaya yolu olarak yeniden ilan edilmesi, bundan sonra devam edeceğini umduğumuz Adalar ulaşım planlaması çalışmalarında ‘yaya yolu’ yaklaşımının üzerinde çalışılarak yaya-öncelikli bir ulaşım sistemi yaklaşımının mevcut Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuatına dahil edilmesinin sağlanması ve böylelikle Adalar gibi Türkiye’nin yavaş yaşam kültürünü devam ettirmek isteyen başka beldelerinde de uygulanabilir bir politikanın kazandırılmasıdır.” denildi.
  • Deniz Taksi 27 kişiyle alabora oldu, facianın eşiğinden dönüldü. Heybeliada Çam Limanı’ndan aldığı 27 kişiyle hareketinden kısa süre alabora olmasıydı. Gece yarısı 1’e doğru meydana gelen kazaya, hemen yakınındaki balıkçı teknesi yetişti, denize dökülenler balıkçılar ve hızla olay yerine gelen Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.
  • Deniz taksi adı verilen araçların, deniz taşımacılığı mevzuatında bir karşılığı yok. Deniz Taksi adı, İBB tarafından 2007’de alınan UKOME kararıyla İDO tarafından hizmete sokulmuş, bu hizmet de daha sonra İDO ile birlikte özelleşmiş ancak bu taşımacılık biçiminin mevzuata oluşmamış, Sayıştay’ın 2018 yılı İBB denetim raporunda da bu durum tespit edilmiş ve uyarıda bulunulmuştu. Deniz taksiler, yolcu teknesi ruhsatıyla çalıştırılıyor. Alabora olan teknenin, diğer deniz taksilerden farklı olarak 25 kişi kapasiteye sahip olduğu, yeni denize indirildiği ancak denizde yeterlilik belgesini henüz almadığı da konuşuluyor. Her konuda olduğu gibi bu konuda da mevzuat facianın arkasından gelecek gibi görünüyor.

Ağustos

Adalı Dergisi - Ağustos 2020 Sayı 182Adalı Dergisi - Ağustos 2020 Sayı 182

  • Kurban Bayramı günlerinde İstanbul’un tüm sayfiyeleri gibi Adalar’da da olağanüstü bir yoğunluk yaşandı. Vapurların ücretsiz yolcu taşıması, ada içi yeni ulaşım araçlarının ücretsiz hizmet vermesi, yoğunluğu artıran temel unsurlar arasındaydı. Vapurlar ve motorlar başta olmak üzere, adanın tüm alanlarında sosyal mesafe kalmadı, maskeler aksesuara döndü. Şimdiden, ülkenin dört bir yanından vaka sayılarında kontrolsüz artış haberleri geliyor. Güneydoğu illerinin ardından Ankara’da da yoğun bakım hasta yatağının limitlere ulaştığından söz ediliyor. Salgının ilk günlerine dönüş sinyalleri güçlü ve bu da en yetkili ağızlarca paylaşılıyor. Adalar C-19 Danışma Kurulu bu gelişmelere işaret etti ve Bugünlerde COVID-19 olmak iyi fikir değil. Sosyal mesafeye uymalıyız, özellikle kapalı ortamlarda maskemizi uygun şekilde takmalıyız" açıklamasını yaptı.
  • Bayram günlerinde vapurlar dört gün boyunca ücretsiz yolcu taşıdı. Büyükada başta olmak üzere dört adada da hem vapur ve motorlarda, hem de iskele-çarşı bölgesi başta olmak üzere cadde ve sokaklarında sosyal mesafenin tamamen unutulduğu, hijyenin yok sayıldığı görüntüler düştü
  • Büyükada’da arife günü (31 Temmuz) çalışmaya başlayan yeni ulaşım araçları önünde bayram günlerinde uzun kuyruklar oluştu. Önceki bayramlarda fayton kuyruğu yaşanırdı, bu kez araç kuyruğu oldu. Araçlar doldukça kalktı, peş peşe yol aldı. Ara duraklardan binmek isteyenler yer bulamadılar. Ulaşımda öncelikle Adalılar gözetilecekti ama bayramda öyle olmadı. Ve bu eleştiri Adalı dergisi sunuş yazısına da yansıdı. Her şeye rağmen, güvenlik ve kapasite açısından eleştirilen ve trafiğe çıkması geciktirilen araçlar, bayramda yaşanan bu büyük stres testinden çok büyük sorun yaşamadan çıkmış oldular. Özellikle sürücülerin performansı göz doldurdu.
  • Araçların önce yasaklanıp, sonra geçici izinle sefere konması arasında geçen 1 ayda ne olup bittiği Adalı dergisinde yayınlanan bir yazının da konusuydu. Yazı aslında, Adalı’nın önceki sayılarında örneğini bulacağımız “tarihe kayıt düşme” niyetindeki yazılardandı. “Bütünsel bir okuma yapmak isteyenler, Adalı’nın 171. sayısındaki (Eylül 2019) "Ulaşım Çalıştayı Adalar için umut oldu” başlıklı yazıyla, 175. sayısındaki (Ocak 2020), "Faytonsuz Adalar’a Nasıl Gelindi?" başlıklı yazıyı okuyabilirler.” deniyordu.
  • Adalı dergisinin ağustos sayısında, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ile yapılan bir söyleşi yer aldı. Adalı yazarlarından Nilgün Refiğ Pala’nın sorularını yanıtlayan Erdem Gül’ün yanıtları, 16 aylık görev süresinin bilançosu sayılabilir. Söyleşide ulaşıma konan yeni araçlar ve ulaşım planlaması ağırlıklı yer tutuyordu. Başkan Gül’ün açıklamaları, yazının spotlarında yer buldu: "Araçlar adalıların hayatını kolaylaştırmak için burada"…"Araç modeli de sayısı da Adalar'dan çıkacak karar doğrultusunda yeniden belirlenebilir"…"Sonbaharda yeni bir ulaşım çalıştayı düşünüyoruz"…"Bireysel akülüler Eylül'de masaya yatırılacak"
  • Büyükadalı sanatçı-ressam Tiraje Dikmen’in mirası Adalar ve Türkiye sanat dünyasının gündemine girdi yeniden. Tiraje Dikmen’in ölümüne kadar yaşamını sürdürdüğü Büyükada’daki müze evin de dahil olduğu miras, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne, öğrencilere yaşam boyu burs verilmesi şartıyla bırakılmış ama miras konusu aile içinde davaya dönüşünce sahipsizlik başlamıştı. Hürriyet gazetesinin 5 Ağustos tarihli nüshasında İhsan Yılmaz, “Tiraje Dikmen’in mirasına ne oldu?” başlıklı bir yazı kaleme aldı ve “Son birkaç gündür ressam Tiraje Dikmen’in evrak-ı metrukesinin sahaflarda ve müzayedelerde satıldığına yönelik haberler dolaşmaya başladı sosyal medyada.” notuyla konuşulanları aktardı, yazısının sonunda da “İstanbul Üniversitesi bu konuyla ilgili yaptığı çalışmaları kamuoyuyla paylaşmalı.” dedi.
  • Rektörlük tarafından yapılan açıklamada “müteveffa Fatma Tiraje DİKMEN tüm malvarlığı içinde gayrimenkulleri ile nakit parasını İstanbul Üniversitesi’ne bırakmış olup, vasiyete ilişkin davalar halen Adalar Sulh Hukuk Mahkemesi’nde devam etmekte olduğundan, henüz miras bırakılan gayrimenkuller ve nakit para üzerinde de Üniversitemizin inisiyatifi bulunmamaktadır.” denildi. Açıklamada ayrıca “gayrimenkulleri ve nakit parası hariç tüm ev eşyası, resimleri, yazılı belgeleri ve diğer tüm menkullerini vasiyetnamesi ile başkaca kişi ve kurumlara miras bırakmış olup, İstanbul Üniversitesi’nin tüm bu menkullerle ilgili herhangi bir hakkı bulunmamaktadır.” açıklaması yapıldı.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 9 Ağustos Pazar günü yaptı. Toplantıda Adalılardan, mahalle ve sokak gruplarından gelen bilgi ve yetkililerce yapılan açıklamalardan çıkan sonuçlar değerlendirildi ve şüpheli vaka sayısındaki artışa dikkat çekildi. “Mesafenin korunmasının mümkün olmadığı açık-kapalı tüm ortamlardan özellikle bugünlerde uzak durmayı tavsiye ediyoruz. Unutmayınız ki bugünlerde bireysel olarak alacağımız tedbirlerden başka bir korumamız yok” denildi.
  • Adalar Kaymakamlığı Facebook sayfasından, "Adalar'da Covid-19 tedbirlerine yönelik, 4 ekip ve 20 çalışanla, emniyet müdürü, belediye başkan yardımcısı, ilçe tarım müdürü ve ilçe toplum sağlık hekiminin katılımıyla şimdiye kadarki en geniş kapsamlı denetimi yapıyoruz" açıklamasını yaptı.
  • Toplanan çöplerin torbalarıyla “utanın” yazdılar: Miliyet gazetesinde Gökhan Karakaş, “Bayramcıların çöplerini adalılar topladı” başlıklı bir habere imza attı. Haberde şöyle deniyor: “Büyükada’nın orman içindeki mesire alanlarında beş gün boyunca dinlenen vatandaşlar, arkalarında adeta bir çöp dağı bıraktı. Adalar Belediyesi’nin sınırlı personeli çöpleri toplamakta güçlük çekince yağmur ve rüzgarla denize ya da toprağa karışma riski üzerine Büyükada’da yaşayanlar harekete geçti. CHP Adalar İlçe Başkanı Ercan Akpolat’ın çağrısı üzerine Büyükada Lunapark’ta toplanan yaklaşık 70 adalı, orman içindeki piknik alanlarına yöneldi. Kurban Bayramı arifesinden bayram tatili süresince beş gün içinde gelişigüzel bırakılan çöpleri çöp torbalarına dolduran adalılar, belediyenin yardımlarıyla ada merkezine geldi. Arkalarında bıraktıkları çöplerle İstanbul’un ve Marmara Denizi’nin ekosistemine büyük zarar verenlere mesaj vermek için yaklaşık 300 torba çöp ile “UTANIN” yazan adalılar ayrıca insan zinciri oluşturdu.”
  • İstanbul’da metrekare başına en düşük nüfus yoğunluğu veren ilçelerin ilk sıralarında Adalar geliyor. Bu yoğunluk sonbahar ile birlikte iyice azalıyor. Adalar öte yandan İstanbul’un ve Türkiye’nin en temiz havasına sahip ilçeleri arasında. Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yapılan son dört yılın ölçümleri bu gerçeği geçtiğimiz hafta basına taşıdı.
  • Adalar’ı tehdit eden üç afet koronavirüs, yangın ve deprem. Adalar Kent Konseyi Acil Dayanışma Çalışma Grubu’nun çağrısıyla çalışma grubu üyeleri, 18 Ağustos Salı günü Büyükada Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde, ilgili İBB ve yerel belediye temsilcileri ile bir araya geldi. Koronavirüs pandemisi üzerine Prof. Dr. Benan Müsellim, yangın üzerine Zeynel Meriç ve deprem üzerine Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın sunumları ardından katılanlarla görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıya Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik, Adalar İtfaiye Şefliğinden Yaşar Gençkurt, İGDAŞ Adalar Şefliğinden Ali Fuat Kayar katıldı. 17 katılımcının bulunduğu toplantıda kamu kuruluşları temsilcilerinin davetli olmalarına karşın katılmamaları büyük bir eksiklik olarak hissedildi.
  • Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Yüzme Suyu Takip Sistemi kayıtlarına göre yaz aylarında her 15 günde bir yapılan tahlil sonuçlarının son 5 yılı değerlendirildiğinde, Adalar’daki plajlardan alınan sonuçlar ışığında Adalar denizi en temiz dönemini yaşıyor. Son tahlil 13 Ağustos’ta yapıldı ve ada plajlarındaki kirlilik, geçen yılın aynı dönemine göre oldukça düşük seviyede kaldı.
  • Akülü ulaşım araçları, Büyükada’nın ardından Heybeliada, Burgaz ve Kınalı’da da hizmet vermeye başladı. Büyükada’da uzun süren yol düzenlemeleri, araçların güvenliği için konulan ama yaya ve bisikletliler için tuzak haline gelen, yaralanmalı kazalara neden olan duba ve hız kesiciler yap bozla değiştirildi; öte yandan, önce tek gidiş, ardından gidiş geliş olarak planlanan seferler yine tek yönle sonuçlandı. Büyükada’da test edilen sistem, üç adada da aynı anda devreye girdi. Hemen hepsinde de tek yön olarak. Tek yön seferler, özellikle Adalar’da yaşayanlar için kullanım zorlukları yüzünden eleştirilere neden oluyor. Her şeye rağmen Adalıların büyük bölümü yeni ulaşım sisteminden memnun.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 23 Ağustos Pazar günü yaptı. Adalar’da Kurban Bayramı sonrası artma eğilimi gösteren vaka sayıları üzerine değerlendirme yapıldı. Ülkeye ve İstanbul’a paralel olarak Adalar’da da riskin büyüdüğü, ziyaretçiler ve Adalılarla yakın temas içinde olan hizmet sektörü çalışanlarında enfekte olan sayının arttığı saptandı ve uyarılarda bulunuldu: “Dikkat, risk en yakınımızda, tanıdık bildiklerimizde de olabilir. Önlemleri ihmal etmeyelim. Birbirimizi uyaralım. Maske ve mesafe önlemlerinin aile-akraba-komşu ve tanıdıklar söz konusu olduğunda ortadan kalkması en büyük tehlike. Virüs rehavetle çoğalıyor, unutmayalım.”
  • Danışma Kurulu ayrıca mesafenin korunmasının güç olduğu alanlarda ve işletmelerde denetime bir kez daha dikkat çekti. Zabıtanın ve denetim görevini yapanların her daim ama özellikle hafta sonlarında görünür olmasının önemini vurguladı.
  • Adalar’da toplu ulaşımı sağlayan büyük elektrikli araçların ardından taksi göreviyle hizmet verecek olan 3 kişilik elektrikli araçlar da hizmete başladı.
  • Taksi olarak çalışan elektrikli araçların da hizmete girmesiyle, Adalar’da kullanımı yasaklanmış olan bireysel akülü araçların ne zaman toplanacağı sorusu yanıtını bekliyor. 6 Şubat’ta toplanan UKOME kararına göre, tam teşekküllü hastane onaylı heyet raporu ile alınan akülü araçlar haricindeki bireysel akülü araçlar 30 Haziran 2020 tarihinden itibaren Adalar’da trafiğe çıkamayacaktı. Elektrikli araçların hizmete alınmasının gecikmesiyle bu kararın uygulanması da ertelenmişti.
  • Adalar’ın 1/5000’lik plana ilişkin Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından 24 Ağustos’tan itibaren 4 hafta boyunca her adada 1 hafta katılım masaları kuruldu. Masalarda, gün boyunca Ada sakinleri ve ziyaretçiler ile görüşmeler yapıldı ve planlama süreci ile ilgili bilgi verildi.
  • Neandros /Balıkçı Adası Etrafı Koruma Alanı Yapılsın: Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK) Tarım ve Orman Bakanlığı ve 8 diğer muhataba iletilmek üzere change.org üzerinden kampanya başlattı. Bu alanın derneğin de içinde olduğu uluslararası bir koruma ağı tarafından yapılan "Hayalet Ağlar"ın temizlik projeleri, "Türkiye'nin ilk ve tek mercan transplantasyon projesi", yüzlerce temizlik ve diğer projeler sayesinde kaybolmakta olan yerel türlerin yatak ve barınma yeri haline geldiği, (Deniz Koruma Alanı) kararı sayesinde bu türlerin gelecek nesillere taşınmasının mümkün olabileceği dile getirildi ve destek istendi.

Eylül

Adalı Dergisi - Eylül 2020 Sayı 183Adalı Dergisi - Eylül 2020 Sayı 183

  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 6 Eylül Pazar günü yaptı. Toplantıda, ana gündem maddesi olarak Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e devri haberleri ele alındı ve toplantının bu bölümüne Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ana bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu da katıldı. Kalyoncu, Heybeliada Sanatoryumu’nun sağlık işlevi ile korunması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2 ay önce hazırladıkları video ve bağlı olarak change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyasının 25 binlerde olan imza sayısının, Diyanet’e devredildiği haberiyle birlikte 3 günde 33 bine çıktığını ve kampanyanın sürdüğünü söyledi. Kamuoyunda bu haber sonrası büyük bir sahiplenme yaşanmasından, bunun iktidar çevresindeki gazetecilere de ulaşmış olmasından mutlu olduklarını aktardı. Ayrıca dernek olarak yürütmenin durdurulması amacıyla dava açacaklarını, bunun için Türk Tabipler Birliği avukatı ile konuştuklarını, Mimarlar Odası’ndan da destek alacaklarını, Adalar’da yerel yönetim ve STK’ların davaya müdahil olarak katılımının davayı güçlendireceğini söyledi.
  • Heybeliada Sanatoryumu’nun DİB’e devri haberi, Eylülün ilk haftasının en çok konuşulanıydı. Sosyal medyada da tt oldu. İktidara yakınlığı ile bilinen ve basının amiral gemisi olarak adlandırılan Hürriyet’in iki önemli yazarı bu konuya köşelerini ayırdılar. Ahmet Hakan, “Heybeliada’daki o bahtsız hastane” başlığı ile kaleme aldığı yazıda, “Pandemi illetiyle mücadele ettiğimiz şu günlerde o araziye mükemmel bir pandemi hastanesi yapılamaz mı? Böyle bir hastaneyle... Cumhuriyet’in ilk veremle savaş hastanesinin yeniden yaşam bulması sağlansa güzel olmaz mı? Çam ağaçlarıyla çevrili arazinin iklim koşullarının sağlık için değerlendirilmesi şahane olmaz mı? Ece Ayhan'ın da bir süre bu hastanede tedavi gördüğü gerçeğini göz önünde bulundurarak Ece Ayhan gibi sesleniyorum: Bunu bir düşünün abiler!” dedi. Ertuğrul Özkök de, “Heybeliada Sanatoryumu'nu görünce hatırladıklarım” başlığıyla bir gün sonra yazdığı yazıda, “Ne yalan söyleyeyim... Bu kararı duyunca içim çok burkuldu... Toplumsal hafızamızın çok önemli bir dekoru ve hatırası daha gidiyor gibi geldi bana...” dedi.
  • Muhalefet partilerinin de gündeminde Heybeliada Sanatoryumu konusu ön planda yer aldı. Devir haberi CHP eski milletvekili Umut Oran’ın Cimer’e yazısına aldığı yanıtla ortaya çıkmıştı. Yanıtı 5 Eylül tarihli Sözcü gazetesinde Yavuz Alahan “Hastane arazisi Diyanet’e verildi” başlığı ile yazdı. İYİ Parti’li Aytun Çıray, “Coronadan ölenlerin günahı iktidarın boynuna” sözleriyle tepki gösterdi ve sanatoryum karantina merkezi olsun dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ise “Heybeliada Sanatoryumu sağlık çalışanlarımız için dinlenme tesisi olsun. Aynı zamanda sağlık merkezi olarak yeniden halkın hizmetine açılsın” çağrısında
  • Tahsis istedik ama kabul edilmedi: Aynı günlerde hükümete bir çağrı da Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’den geldi. Başkan Gül yaptığı açıklamada; “Ülkemiz büyük bir salgından geçerken Cumhuriyetimizle yaşıt Heybeli Sanatoryumu'nun, sağlık faaliyeti için belediyemize tahsisini istedik. Kabul edilmedi. Maalesef başka bir tercih yapıldı. Bu tercihten vazgeçilmeli. Karar vericileri, kararlarını değiştirmeye davet ediyoruz. Heybeli Sanatoryumu'nun tarihi anlamı da başta olmak üzere sağlık alanına dönmesi için Adalılar ve İstanbullularla birlikte sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.” dedi.
  • Bu haber - yorum sağanağı ve tepkiler sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı, 8 Eylül Salı günü açıklama yapmak zorunda kaldı ve pandemi hastanesi olarak kullanılması istenirse, iade ederiz dedi. Yapılan açıklamada, 200 dönümlük, içinde hastane binalarının da olduğu arazinin 2018 yılında tahsis edildiğini, 2019’da kendi istekleriyle 134 dönümlük bölümünün iade edildiğini, şu anda eski hastane binalarının bulunduğu 60 dönümlük alanın kendilerine tahsisli olduğunu ve bakanlık tarafından pandemi hastanesi olarak kullanılması istenirse bu alanı da iade edebilecekleri dile getirildi.
  • Adalar’da pandemiyle başlayan sezon uzuyor. Geçtiğimiz yıllarda eylülle birlikte dönüşler başlar ekim başına gelindiğinde adalar büyük ölçüde boşalırdı. Pandemi sonrası her şey değişti. Emlakçılar yaz-kış kiralama talebine yetişemiyor. Boş evler hızla doluyor. Pandemiyle birlikte kurulmaya başlayan dayanışma-iletişim gruplarına katılım artıyor. Burgazada’da mahalle meclisine bağlı olarak Pandemi Çalışma Grubu kuruldu ve ilk halka açık toplantısını Adalar C-19 Danışma Kurulu üyeleri Prof. Dr. Benan Müsellim ve İBB Sağlık Daire Koordinatörü Bilal Yıldırım’ın katılımıyla 9 Eylül Çarşamba günü yaptı.
  • 6-7 Eylül olaylarının 65. yıldönümü Adalar’da da anıldı. Tam da bugünlerde, 6-7 Eylül 1955 ve 1964 - 1974 Kıbrıs olayları sonrasında yaşanan Türkiyeli Rumlara yönelik tehditleri hatırlatırcasına, iktidarın propaganda kanalı gibi çalışan A Haber ekibinden bir muhabir Büyükada’ya gitti ve Büyükadalı Rumlara, “savaş çıkarsa Türkiye mi Yunanistan mı zararlı çıkar” gibi garip sorular sordu ve kayda aldığı görüntüleri Büyükadalı Rumların ağzından “İstanbul'da yaşayan Rum vatandaşları uyardı! “Yunanistan aklını başına alsın” başlığı ile servis etti. Bianet’de Halim Bulutoğlu görüntülü servis edilen bu haber üzerine yazdı: “Adalı Rumlara A Haber’den test sorusu: Savaş çıkarsa kim kazanır?” Bulutoğlu, uzun makalesinde “A Haber muhabirinin niyeti habercilik yapmak değil. Haberi, manipülasyonla propaganda malzemesi haline getirmek. Haber kanalının misyonu da bu.” dedi.
  • AçıkhavADA Sinema Günleri, Ediz Hun’lu sezon finali ile perdeyi kapattı: Büyükada Fayton Meydanı’nda (Arabacılar meydanı) Adalar Belediyesi – Kaan Müjdeci işbirliği ile başlayan sinema günleri 2 ay süreyle izleyicilere güzel filmler, sanatçılarla hoş buluşmalar yaşattı. 16 Temmuz akşamı, Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in başrollerini paylaştığı, unutulmaz bir Atıf Yılmaz filmi olan "Selvi Boylum Al Yazmalım" ile perdelerini açan Açık HavAda Sinema, 5 Eylül akşamı, Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Ediz Hun ile sezona perdelerini kapattı. Etkinliğin final filmi, yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı, Ediz Hun, Türkan Şoray ve Süleyman Turan’ın başrollerini paylaştığı “Güllü” idi.
  • ‘Bizi birleştiren’ 20 mezar yeniden tasarlanıyor: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Halide Edip’ten Elmalılı Hamdi Yazır’a, Lefter’den Hilmi Ziya’ya, Gazi olayları sırasında öldürülen Alevi dedesi Halil Kaya’dan Mavi Marmara baskınında öldürülen gazeteci Cevdet Kılıçlar’a kadar 20 farklı ismin mezarlarını düzenlemek için “İstanbul’un Mezarları Tasarım Yarışması” açtı. Yarışma şartnamesinin giriş yazısında “Ölülerimiz ile ilişkimiz, yalnızca kişisel değil aynı zamanda toplumsal sağlığımız adına da son derece önemlidir; zira, yastaki, uğurlamadaki ve nihayet mezar başındaki buluşma, gerçek bir toplum olabilmemizin de şartıdır aynı zamanda” deniyor.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 16 Eylül Pazar günü yaptı. Toplantıda, ana gündem yine Heybeliada Sanatoryumu idi.Danışma Kurulu’nda ayrıca İstanbul genelinde yeniden tırmanışa geçen salgına karşı Adalar’ın korunması için yapılacaklar da konuşuldu. Tatil ve sayfiye amaçlı şehirden ayrılanlarla birlikte “Covid-19 şehre, İstanbul’a yeniden dönüyor.” denildi. Bireysel önlemlerle salgının önlenmesinin mümkün olmadığı, İstanbul’la birlikte Adalar’da ilçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun işlevli kılınması gerektiği ve başta yerel yönetim olmak üzere Adalar’daki ilgili meslek kuruluşlarıyla sivil toplumun da sürece dahil edilmesi istendi.
  • İstanbul Tabip Odası (İTO), Türk Toraks Derneği İstanbul Şubesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından 12 Eylül Cumartesi günü Heybeliada’da basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Adalılar ve Adalı sivil toplum da destek verdi. Heybeliada sahilde buluşmanın ardından Heybeliada Sanatoryumu’na hep birlikte gidilecek ve açıklama orada yapılacaktı ama emniyet güçleri izin vermedi. Organizasyonu yapan kurum temsilcilerine ek olarak Adalılar ve Adalı sivil toplum temsilcileri, ortak çağrıyla Heybeliada Sanatoryumu’nun Sağlık Kurumu olarak kalmasını ve Diyanet’e tahsisin iptal edilmesini istediler.
  • Heybeliada Sanatoryumu’nun DİB’e devri haberi, bu haftanın da en çok konuşulanıydı. Yazılı ve görsel medya, hafta boyunca konuyu gündemde tuttu. Sağlık Bakanı Koca, haftalık basın toplantısında Heybeliada Sanatoryumu’na da değindi ve "Bir irade ortaya konulursa sağlık amaçlı değerlendirmeyi gündemimize alabileceğimizi söylemek istiyorum" dedi. Toraks Derneği, Diyanet’in Heybeliada Sanatoryumu açıklamasını memnuniyetle karşıladı ve “Talebimiz, Heybeliada Sanatoryumunun tekrar Sağlık Bakanlığına devredilerek onarılması ve yenilenmesi, sonuçta yeniden aslına uygun bir hastane haline getirilmesidir” görüşünü açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Görüyorum ki bakanlık kararsız. Biz talep ediyoruz. Sağlık adına oraya yatırım yapmaya hazırız" dedi.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 20 Eylül Pazar günü yaptı. Toplantıda, bu hafta yeniden başlayacak olan eğitimde ortaya çıkması muhtemel sorunlar ana gündeme oturdu. Anaokulları ile 1. sınıflarda eğitimin yüz yüze yapılmasına, diğer sınıflarda ise EBA sistemi üzerinden uzaktan yürütülmesine karar verildiği açıklanmıştı. Bu durumda Adalar’da yaşayan ailelerin eğitim çağındaki çocuklarının pek çoğunun uzaktan eğitim görebilmeleri için gerekli donanıma sahip olmadıkları gerçeği ortaya çıktı. Pek çok öğrencinin internet erişimi için gerekli herhangi bir cihaza sahip olmadığı biliniyor. Yaşam çevrelerinde kendiliğinden oluşan yardımlaşma çabaları bu büyük sorunu kolayca giderebileceğe benzemiyor.
  • Adalı tüm kamu kurumları sorunların ivedilikle çözülmesi için büyük bir gayret ile çalışıyor. Adalı STK’lar ve duyarlı vatandaşlar ise öğrencilerin eksik bilgisayarları için ilçe milli eğitime destek olmaya başladılar.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu üyesi göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Benan Müsellim 9 Eylül 2020 Çarşamba günü Burgazada Cem Evi çay bahçesinde pandeminin geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine bilgiler verdi ve soruları yanıtladı. Toplantı Burgazada COVID-19 Çalışma Grubu tarafından düzenlendi.
  • Adalar’ın 1/5000’lik plana ilişkin Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından Adalar’da yapılan çalışmaların önemli bir etabı geçen hafta 18 Eylül’de Anadolu Kulübü’nde yapılan “Yönetim ve Planlama” toplantısıyla sona erdi. Bu toplantıların amacı koruma amaçlı 1/5000 plan öncesinde vizyon ve ilkelerin belirleneceği strateji belgesinin hazırlanmasıydı. Çalışma grubu raporları bu belgenin oluşumunu sağlayacak. Katılım süreci bu belgenin hazırlanması sonrasında da devam edecek. Strateji belgesinin yapılacak planla uyumu için katılımcıların planlama süreci sona erene kadar planlamaya katılmalarını ve izlemelerini gerektiriyor.
  • Burgazada Mahalle Meclisi kuruldu. Geçmişten bugüne birlikte davranmanın anılarını ve kalıcı değerlerini geleceğe taşımayı başaran bir mahallede yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda meyvesini verdi. Uzun süren prosedürlerin tamamlanmasının ardından 20 Eylül 2020 Pazar günü seçimler yapıldı. İlk kez yapılan bir çalışma için sayısal olarak çok başarılı bir katılım gerçekleşti. Seçime 173 kişi katıldı, 20 asil 10 yedek üye seçildi.
  • Adalar'daki mercan nakli The Guardian'da makale oldu. Yassıada’nın derinliklerinde halen yaşam alanı bulan mercanların inşaat faaliyetleri nedeniyle yok olmasını engellemek için başlatılan zorunlu göç ve olumlu sonuçları, Birleşik Krallık’ın saygın yayın organı The Guardian’da detaylarıyla anlatıldı. The Guardian’da Asya Robins (Büyükada) imzasıyla çıkan makalede, Adalar Denizle Yaşam Spor Kulübü Derneği ile İstanbul Üniversitesi’nin başarıyla tamamladığı mercan naklinden övgüyle bahsedildi. 200 yıllık tarihiyle Avrupa’nın en saygın yayın organlarından olan The Guardian Büyükadalı çevre gönüllüsü Serço Ekşiyan’dan şu alıntıyı yaptı: “30 metre derinliğe dalmak ve mercanı kayanın doğru kısmına nakletmek için sadece 20 dakikan var, umarım yüzlerce yıl yaşar”.
  • İBB bağlı şirketlerinden Bimtaş, Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olan Büyükada’daki Rum Yetimhanesini İstanbul’un geleceğine taşıma sorumluluğuyla, lazer tarama ve drone gibi uzaktan algılama yöntemlerini de kullanarak dijital belgeleme çalışmalarına devam ediyor.
  • İBB Adalar’da yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Faytonların kaldırılmasından sonra İBB Büyükada’da atlı belediye zabıtası teşkilatı kuruyor. Şimdilik 20 personel ile seçilmiş ve eğitilmiş İBB’nin mülkiyetinde olan fayton atları kullanılarak kurulan bu zabıta grubu adada hem orman hem de kent içinde denetim görevi yapacak. Personelin tamamı eski fayton ahırlarında çalışan ve atlarla birlikteliği bu deneyime dayanan ailelerin gençlerinden oluşuyor. Atlı zabıta ardından 150 yıllık gelenek olan ada faytonculuğunun kontrollü ve sayısı sınırlanmış da olsa devam ettirilmesi en büyük temenni.
  • Adaların Atları Platformu, Adalar’ın atlarının takibine devam ediyor. Platform tarafından hazırlanan raporda, geçen yıl Adalar’da tahminen 1700 civarında at olduğunu, şimdi ise 150 civarı at kaldığı belirtiliyor. İBB tarafından her biri 4000 TL’ye satın alınan atlardan 781’i ile 12 tay, Adalar dışına gönderildi, ''Bunların bazıları hiç atı olmamış insanlara, bazıları at tüccarlarına gitti, insanlarla ilişki kuran, seven ve sevilmek isteyen bu özel canlılardan bazıları elden ele defalarca satıldı. Tüm bunlar, atların izlenmesini ve kötü muamele edecek kişilerden korunmasını sağlayabilecek prosedürler işletilmeyerek yapıldı. Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve yerel belediyeler atların kimin elinde olduğunu gösterecek, onları koruyabilecek sistemi yıktılar'' dendi.
  • Akdeniz Barış Denizi Olsun. Türkiye ve Yunanistan’dan yüzlerce sivil toplum kuruluşu ve kişi “Akdeniz Barış Denizi Olsun” başlıklı bir çağrı yayınladı. İmzacıları arasında Adalar’dan kişi ve kuruluşların da bulunduğu çağrıda doğal zenginliklerin çevre tahribatına da yol açmadan barışçıl yollarla değerlendirilebileceğinin altı çizildi.
  • Adalar’ın modern mimarlık miras örneklerinden biri kurtuluyor. Büyükada’da Nizam Caddesi üzerinde Hamson kayalıkları olarak bilinen falez yapıları üzerindeki kagir yapılardan biri, Yeni Hamson Evi. Alandaki ilk Hamson Evi, 19. Yy ikinci yarısında yapılmış ve 1952’de yıkılmış. İkinci Hamson evi ise, ilkine bitişik parselde 1950’lerde yapıldığı biliniyor. 3 katlı, 6 dönümlük bir arazi içindeki kagir yapıyı yeni sahiplerinin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkmaya hazırlandıkları ve bunun için rapor aldıkları bilgisi Adalı Dergisi’nde haber olmuştu. Adalar Belediyesi İmar Müdürlüğü, binanın kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Koruma Kurulu’na başvurdu ve bu başvuru kabul edildi.
  • Geçtiğimiz hafta Heybeliada’da yıkım vardı. Heybeliada sahilindeki güzel kafelerden biri olan Gencay Kafe’nin açık bölümü, “işgal” gerekçesiyle İBB ekiplerince yıkıldı. Adalıların ve Adalı esnafın büyük tepki gösterdiği yıkım, tartışmaları de beraberinde getirdi. Ada sahillerindeki kafe ve lokantaların açık bölümlerinin hemen tamamı, ya hazine ya da belediye alanında kalıyor ve yıllardır ecrimisil ödenerek kullanılıyor.
  • Adalar Halk Eğitim Merkezi, Yangın Eğitim Kursu düzenledi. 20 saatlik eğitim yangına müdahale ve ilk yardım başlıklarını da kapsıyor. Eğitime katılmak isteyenler, Heybeliada Refah Şehitleri Caddesi üzerindeki Halk Eğitim Merkezi’ne başvurabiliyor.
  • 24 Eylül Aya Yorgi Yortu gününe bu sene ilgi azdı. 23 Nisan’daki yortu günü, Adalar’daki giriş çıkış kısıtlaması nedeniyle yapılmamış, dilek sahipleri umutlarını eylüle bırakmışlardı. Ancak buna rağmen, dilek sahiplerini bekleyen esnafın umduğunu bulamadığı haberi yansıdı basına.
  • İstanbul’da Açık Stüdyo Günleri 2-4 Ekim tarihlerinde, yani bu hafta sonu. 57 sanatçıya ait 39 sanat atölyesinin kapılarını ziyaretçilere açtıkları etkinlik, bu yıl 7. kez düzenleniyor. Kar amacı güdülmeyen etkinliğin ziyaret edilen sanatçı stüdyoları Kadıköy, Taksim, Cihangir, Galata, Karaköy, Tophane, Kurtuluş, Beşiktaş, Kasımpaşa, Şişli’nin yanısıra, Burgazada ve Büyükada’da.
  • Hürriyet gazetesi, bu hafta, Büyükşehirlerdeki en iyi 10 bisiklet parkurunu yazmış. Sonbahar bisiklet binmek için en iyi mevsim. Gazete en iyi 10 parkur arasına 2. Sıradan Adalar’ı koymuş. 24 km’lik parkur diye. Bunun 12’si Büyükada’da, kalanı diğer üç adada.
  • Adalar’ın deniz kültürünü yaşatmak ve korumak için faaliyet gösteren ADYSK ve yönetim kurulu başkanı Volkan Narcı geçen yıl, “Prens Adaları ve Su Altı Dünyasının Mucizeleri” kitabını hazırlamış ve kitap Adalı Yayınları’ndan çıkmıştı. Şimdi bu kitabı görsel olarak destekleyen ve kitaptan QR kodlarla da bağlanabilen videosu tamamlandı ve Youtube üzerinden de paylaşıma açıldı.
  • Adalar'da bulunmayan TEMA Vakfı ilçe temsilciliği, Begüm Yavuz önderliğinde Çiğdem Kayaoğlu, Tanay Garip, Cem Cavıldak, Fatma Bozkurt, Sezer Akbulut ve Şirzat Ergin tarafından kuruldu. Adalar'da toprak ve yeşili korumak amacıyla kurulan temsilcilik, İBB Şehir Planlama Müdürlüğü'nün başlatmış olduğu Adalar Katılımcı Planlama çalışmalarının "Ekoloji" ve "Kentsel Çevre" çalışma gruplarına dahil olarak çalışmalarına başladı. Adalar TEMA Vakfı Gönüllüsü olmak isteyen tüm Adalılar, Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. ile e-posta aracılığıyla irtibata geçebilirler.

Ekim

Adalı Dergisi - Ekim 2020 Sayı 184Adalı Dergisi - Ekim 2020 Sayı 184

  • Adalar Halk Eğitimi Merkezi’nde yönetici olarak görev yapan Seval Karadeniz’in üçüncü şiir kitabı yayımlandı. Adaarakara” adlı kitap, Büyükada ve Heybeliada’daki kitapçılarda ve İnternet'te. Seval Karadeniz ile kitabı üzerine yapılan söyleşi Adalı Ekim 2020 sayısında yayımlanıyor.
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 5 Ekim Pazar günü yaptı. Toplantının ana gündemi, Adalar Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu tarafından düzenlenecek “Adalar’da Afete Hazırlık Planı” toplantısı oldu. 13 Ekim Salı günü yapılan, zoom üzerinden saat 20.00’den itibaren herkesin katılımına açık toplantı, pandemi, deprem ve yangın başlıklarında alınacak önlemleri tartışmak ve planlamak içindi.
  • Stavrini Küçükandonyadis’e veda: Büyükada’da cuma (2 Ekim) gecesi yaşamını yitiren Fenerbahçeli futbolcu Lefter’in eşi Stavrini Küçükandonyadis (87) Büyükada Aya Dimitri Kilisesi'nde düzenlenen cenaze töreninden sonra Aya Nikola Ortodoks Mezarlığı'nda toprağa verildi. 2012’de yaşamını yitiren Lefter ile 1947 yılında evlenen Stavrini Küçükandonyadis, 65 yıl evli kalmıştı.
  • Herkes için erişebilirlik: Adalar’ın Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından 7 Ekim 2020 tarihinde Büyükada Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde Erişebilirlik Uygulamaları konulu seminer düzenlendi. Seminere İletişim Danışmanı Adem Kuyumcu konuşmacı olarak katıldı.
  • Büyükada Rum Yetimhanesi’nin rölövesini İBB iştiraki BİMTAŞ hazırlayacak. 2 aydır İBB Bimtaş görevlileri tarafından dijital belgeleme çalışmaları yürütülen Büyükada Rum Yetimhanesi’nde proje hazırlıkları da başladı. Patrikhane ile BİMTAŞ arasında yapılan protokolle, dev ahşap eserin rölövesi BİMTAŞ tarafından hazırlanacak.
  • Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e devredilmesi yargıya taşındı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ile İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu ve Türk Toraks Derneği sanatoryumun Diyanet’e tahsisi kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı. İstanbul 14. İdare Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, Adalar’ın sağlık altyapısı açısından İstanbul’un en ihtiyaç sahibi ilçesi konumunda olduğu belirtildi. Dilekçede, şöyle denildi: “Bugün sadece Büyükada’da kapasite olarak ihtiyacı karşılayamayan bir adet hastane bulunmaktadır. Üstelik toplam sağlık tesisi alanının büyük bir bölümünü oluşturan Heybeliada Sanatoryumu’nun sağlık tesisi olarak değerlendirilmeyecek şekilde tahsisi ile halkın temel ihtiyaçlarından biri olan sağlık alanında hizmet sunumu açısından kamu yararına aykırı bir işlem yapılmaktadır. Ada halkının ve Adalar Belediyesi’nin taleplerine aykırı olan işlem hizmet gerekleri ve kamu yararı ile de uyumlu değildir. Yanı sıra Adalar ile ilgili alınmış olan koruma kararları ve plan yaklaşımlarına aykırıdır.” Davaya Adalar Belediyesi ile Adalar’da kurulu bulunan ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla Adalıların da müdahil olması bekleniyor. Danışma Kurulu da, konunun takipçisi olmayı sürdürecek.
  • Büyükada’da üçüncü çöp toplama seferberliği: CHP Adalar ilçe örgütünün çağrısıyla 12 Ekim Pazar günü üçüncü kez çöp toplama için seferber olan 73 gönüllü, 179 poşet çöp topladı. Büyükada Aya Yorgi Tepesi ve çevresi, Yetimhane çevresi, Maden kestirmesi, Yörük Ali ve Viranbağ - Ahırlar arasındaki geniş ormanlık alanda yapılan çalışma sonrasında toplanan çöplerin bir bölümünün ayrıştırılması da yapıldı. Ekonomik olmadığı gerekçesiyle toplanmayan cam atıklar ise Adalar’da büyük sorun olmaya devam ediyor.
  • Atık toplama denizde de devam etti. ADYSK (Adalar denizle Yaşam, Spor ve Kültür Derneği) üye ve gönüllüleri ise 13 Ekim’de denize balıkçılar tarafından bırakılmış, deniz yaşamını olumsuz etkileyen hayalet ağları temizlemek için seferber oldular ve metrelerce ağ topladılar.
  • Faytonlar yasaklanınca dede mesleğini Sivas'a taşıdı: 60 yaşındaki Celalettin Karagöz, aile mesleği olan saraçlığı 53 yıldır devam ettiriyor. İstanbul Büyükada'da saraçlık mesleğini sürdüren Karagöz, faytonların yasaklanması ile emekliliğe ayrılarak memleketi Sivas'a döndü. Karagöz, Tuzlugöl Mahallesi'nde bulunan evinin bahçesindeki kömürlüğü atölyeye çevirdi. Karagöz, ilerleyen yaşına rağmen unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya devam ediyor.
  • Bir el çanıyla darbeye teşebbüs: Büyükada, adını verdiği davalarla da gündemde. Önce 11 insan hakları savunucusu Büyükada’da bir otelde düzenledikleri “İnsan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği" toplantısı sırasında gözaltına alınıp haklarında örgüt üyeliğinden dava açıldı ve çok tartışmalı iddianameye konu olan bu dava “Büyükada Davası” olarak anıldı. Şimdi de, 15 Temmuz 2016 darbe gecesi Büyükada Splendid Otel’de yapılan bir toplantı, çok tartışmalı bir başka davanın konusu haline geldi. Toplantıyı düzenleyen Amerikalı Henri Barkey 15 Temmuz darbesini yönlendirmek, bu toplantıya hiç katılmamış iş insanı Osman Kavala ise işbirlikçisi olarak 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle haklarında iddianame düzenlendi. Davanın en önemli delili ise Büyükada Splendid Otel resepsiyonuna Henri Barkey tarafından bırakıldığı iddia edilen, üzerinde Pennsylvania yazan, eyaletin haritası ve en meşhur kırmızı köprülerinden Sachs Covered Bridge’in resmi olan klasik bir el çanı.
  • Adalar, ekim ortasında gazetelerin kitap eklerinde önerilen iki güzel kitabın konuları arasındaydı. Biri Fazıl Say’ın “Suya Yazılan”, diğeri ise Herkül Milas’ın “Aile Mezarı”. Fazıl Say, “Su Yazılan”da elektrik kesintisiyle başlayan Burgaz konserine yer vermiş: “Elektriği kesen sanat düşmanı alçak her kimse, o gece orada olanları görse yukarı güçlerin korkusundan Yalova’ya yüzerdi. Unutulmaz bir geceydi.” Herkül Milas’ın kitabı, hem Özdemir İnce ve hem de Ülker İnce tarafından ele alınmış. Ülker İnce şöyle yazmış: “Aile Mezarı” kitabında insanların mevzilendiği etnik köken, dil, din gibi aidiyet kalelerinin ne kadar çürük ve temelsiz olduğunu, insanlar için o kaleleri terk etmekten, (tür anlamında değil ama ahlaksal anlamda) insan olmayı biricik değer bellemekten başka çıkar yollarının bulunmadığını çok inandırıcı biçimde gösteriyor.”
  • Adalar C-19 Danışma Kurulu haftalık toplantısını 18 Ekim Pazar günü yaptı. Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik’in de katıldığı toplantıda, ilçede alınacak önlemler üzerinde duruldu. Adalar’da kara ve deniz ulaşım araçlarında fiziksel mesafenin korunabilmesi için sayı kısıtlamasına gidilmesi (13 kişilik araçlarda maksimum 7 kişi), kapalı ve yoğun kullanılan tüm alanlarda maske ve hijyen denetimlerine ağırlık verilmesi ve denetimlerde sürekliliğinin sağlanması önerildi.
  • Marmara Denizi’ne mercan tarlası: Tavşan Adası (Neandros) çevresi Koruma Alanı olsun: Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK) ve İstanbul Üniversitesi’nin desteğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan izinlerle mercanları korumak için Marmara Denizi’nde mercan ekimi projesine ikinci aşamaya geçildi. ADYSK Başkanı Volkan Narcı uyardı: “En korktuğumuz, mercanların üzerini hayalet ağların kaplaması ve bu nadide canlıların yaşam alanlarının yok olmasıydı. Maalesef bu gerçekleşiyor. Neandros Adası denizel koruma alanı ilan edilmeli.”
  • Büyükada Köpek Barınağına bağış. İnternet üzerinden alışveriş firması n11com, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kapsamında başlattığı kampanyadan gelen yardımları Büyükada Köpek Barınağına bağışladı.Firma yetkililerinden Maltepe İskelesinden teslim alınan 180 paket 15 kilo mama, Belediye ekipleri ve barınak çalışanları tarafından alınıp sevimli dostlarımızın barınağına götürüldü...
  • Cevat Şakir, ölümünün 47. yılında: Şadan Gökovalı tarafından Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışlanan Halikarnas Balıkçısı Manüskrileri (el yazmaları) müzede sergilenmeye başlayacak. Manüskriler, Cevat Şakir Kabaağaçlı Özel Koleksiyonu bölümünde daimi olarak sergilenecek.
  • Büyükada’da “Ekoturizm için Seyir Terasları” ve "Verici Kule":Büyükada Aya Yorgi tepesi çevresindeki ormanlık alanda kepçe görüntüsü ve dökülen beton ayaklarla paylaşılan fotoğraflar, ekimin ikinci yarısının en tartışmalı konusuydu. Fotoğrafların peşi sürüldü ve Büyükada’da Eko Turizm parkuru için seyir terasları ile Yüce Tepe TRT binasının yanına ASELSAN tarafından verici kule inşaatına başlandığı bilgisine ulaşıldı. Kepçe verici kule inşaatı için girmişti alana. Ekoturizm Projesi’nin sahibi ise Orman Bakanlığı idi. Bakanlık, 2020 yatırım bütçesine, 19 ilde Ekoturizm Parkurları oluşturmayı koymuştu. Orman İşletme Şefliği’nden yapılan açıklamada “Proje dâhilinde içinde seyir terası, yağmur barınağı, yönlendirme tabelaları, ara mesafe tabelaları bulunmaktadır. İnsanları gideceği yöne direkt yönlendirmek, yürüdüğü mesafe hakkında bilgilendirmek ve ada ile ilgili bilgilendirmektir. Bütün imalatlar ahşap olup yalnızca ahşap dikmelerin ankraj noktalarında 50*50*50 cm ebadında beton bulunmaktadır. Toplam 54 adet ahşap dikme için ankraj betonu vardır. Çalışmaya 02.10.2020 tarihinde başlanmış olup 30.11.2020 tarihine kadar sonlanacaktır.” Denildi.
  • Adalar’ın atlarına ne oldu? Gazeteduvar’da Zafer Kıraç imzasıyla çıkan makale bu sorunun izini sürüyor. Kıraç şöyle diyor köşesinde: “Fayton karşıtı kampanyalar, faytondan sonra atlara ne olacağını sormadı, atlara kötü muamele edenlere ceza kesilmesini talep etmedi. Atlarla ilgili denetim görevlerini yerine getirmeyenler hesap vermediler. Hayvanseverlerin tepkisi özellikle yanlış yönlendirildi. Fayton bitince atların iyi olacağı algısı yaratıldı, böylece insanların atların akıbetini takip etmemesi sağlandı.”
  • İBB İlçe Belediyeler koordinatörü Tonguç Çoban ise, Güncel Posta haber sitesinde yer alan haberde, “Adalar’da satın alınan atlarla” ilgili bilgi verdi: Çoban, “1179 at satın aldık, bunun 789 adedini sahiplendirdik, 100 kadarı öldü, elimizde de 200 kadar at kaldı” dedi. Atların bir bölümü Adalar’da atlı zabıta olarak değerlendiriliyor.
  • Ahırların akıbeti: Adalar’da İBB tarafından satın alınmayan, bir başka ifadeyle sahipleri tarafından satılmayan 20 kadar at da bulunuyor. Bu atların bir bölümü Burgaz ve Kınalı’da. Geçtiğimiz hafta bu atların barındığı ahırların akıbeti de gündemdeydi. Konuyla ilgili son gelişmeler burada.
  • Türkiye’de yoga için önerilen 10 yerden biri Burgaz: Timetürk haber sitesinin “Huzur, sakinlik ve en önemlisi açık havada yoga yapacak yer arayanlar buyursunlar! Sizler için Türkiye’de yoga nerede yapılır sorusuna cevap, Timetürk okuyucuları için yoga yapabileceğiniz 10 yer!” spotu ile oluşturduğu listede Burgaz da yer alıyor. Burgaz şöyle tanıtılıyor: “Yoga İstanbul içerisinde bir çok yerde yapılabilir ama pek azı Burgaz ada gibi olur. Heybeli ve Büyükada'nın kalabalığından uzakta ama yine de hem yakında hem de doğa içerisinde. Adada yapacağınız kısa bir yürüyüşün ardından kendinize en ideal yeri seçip tadını çıkarabilirsiniz.”
  • 30 Ekim’de İzmir depremle, Seferihisar - Sığacık ise deprem ve tsunami ile sarsıldı. Sığacık’ta yaşananlar Adalar için de uyaran niteliğinde. Serhat Baysan Adalı’da Sığacık’ta yaşananları ve Adalar için çıkarılacak dersleri yazdı: “Sığacık Kale duvarı ile sahil arasındaki yolda olan arabalar ya da kafe, lokantaların açıktaki malzemeleri ise ya deniz içindeydi, ya kullanılmaz halde. Sahil bandı, yol ve kaldırım sağlam gibi görünüyordu, ama yürürken altının oyulmuş, boşalmış olduğu hissediliyordu. Yani doğa, deniz kenarında kendinden alınan dolgu alanlarını tekrar kazanmak için ciddi bir hamle yapmıştı. 17 Ağustos depreminde Değirmendere-Gölcük’ten farkı, bu hamlenin tam sonuçlanmamış olmasıydı. Tek teselli, buralarda, yani deprem merkezine en yakın yerlerde binaların ayakta kalmış olmasıydı. Merkeze daha uzak noktadaki İzmir’in kimi yerlerinde görülen yıkımdan eser yoktu. “
  • 29-30 Ekim tarihlerinde düzenlenen “Halk İçin Akciğer Hastalıkları ve COVID-19 Kongresi” yaklaşık 35 bin kişi tarafından izlendi. Youtube, Facebook, Twitter ve Instagram sosyal medya hesaplarından canlı olarak gerçekleştirilen kongreye Adalar’dan da çok sayıda kişi bağlanarak, oturumların bir bölümünü izleme şansı buldu. İlk kez bu yaygınlıkta düzenlenen kongre Türk Toraks Derneği tarafından organize edilmiş, Kongre Başkanlığını da, Benan Müsellim (Büyükada) yapmıştı. Kongrede yapılan 33 oturumun tümü Türk Toraks Derneği Youtube sayfasından izlenebilir.

Kasım

Adalı Dergisi - Kasım 2020 Sayı 185Adalı Dergisi - Kasım 2020 Sayı 185

  • Adalar C-19 Danışma Kurulu: “Hep birlikte izlediğimiz gibi covid-19 pandemisi tüm dünyada olduğu gibi, ülkemiz ve ilimizde de hızla yayılıyor. Salgının ilk pik noktasını yaşadığımız bahar aylarını aratacak bir tablo ile karşı karşıyayız. Gripal enfeksiyonların da arttığı kış dönemine girdik. Grip ve korona belirtileri o kadar benzer ki, uzmanlar için bile ayırt etmek kolay değil. Bu da tedirginliğimizi artırıyor. En büyük güvencemiz olan sağlık çalışanları yoruldu. Ağır vakalar dışında hastanelerde yer yok. Hastalar evlerine gönderiliyor. İlk dalgada kendisini koruyan Adalarımızda da artık vaka sayılarının hızlı bir tırmanışta olduğunu biliyoruz. İlk dönem karantina Adalar için bir önlemdi. Bu dönem her şey belirsiz.  Yaşadığımız 8 ay da gösterdi ki, bulaşta kapalı ortamlar büyük risk. Birinci sırada yaşadığımız evler, ikinci sırada toplu ulaşım araçları, üçüncü sırada da işyerleri var. Adalarımız her şeye rağmen bu açıdan şanslı. Yeter ki, ev içi ortamı iyi koruyalım. Evlerimizi sık sık havalandıralım. Uzmanlar salgın kadar psikolojimizin önemli olduğunu söylüyor. Sosyalleşmek önemli ama sevdiklerimizle evlerimizde değil, açık havada, bahçelerde, ormanda, maske-mesafe kuralını koruyarak buluşalım.  Adalarımızda evlere servis sistemi gayet iyi işliyor. Market-manav-restoran tüm işletmeler her türlü ihtiyacımızı evlere servis ediyorlar. Bu hizmetlerden mümkün olduğunca yararlanalım. Kapalı alanlara girmek zorundaysak, maskemizi ve mesafemizi ihmal etmeyelim. Vapur ve motorların açık alanlarında yolculuk etmeye çalışalım. Kapalı ortamlarda maske-mesafeye dikkat edelim. Ada içi ulaşım araçlarını kullanmak zorundaysak, maske-mesafeye dikkat edelim. Uymayanları uyaralım. Dayanışmamızı eksik etmeyelim. Dezavantajlı herkese ulaşabileceğimiz, elimizi uzatabileceğimiz ağlara, varsa mahalle-sokak dayanışma gruplarına dahil olalım.”
  • Büyükada Heliport için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı: Bu haftanın güzel haberi İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nden geldi. Mahkemede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na açılan Mimarlar Odası'nın davacı, Şehir Plancıları Odası'nın müdahil olduğu davada mahkeme “hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine” vararak yürütmeyi oybirliği ile durdurdu. Kararda, “uyuşmazlığa konu planların plan onama sınırının kentsel sit alanı dahilinde ve etkileşiminde olduğunun sabit olduğu, hal böyle iken kentsel sit alanı olan yerde yapılan planın yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri gereğince Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı olarak hazırlanıp ilgili koruma kurulunun görüş ve onayı da alınmak suretiyle yürürlüğe konulmasının zorunda olduğu, söz konusu koruma planlarının yapılışına ilişkin usul ve esasların ise uyuşmazlığa konu planlardan farklı olduğu gözetildiğinde, kentsel sit alanı dahilinde yapılan işbu davaya konu nazım ve uygulama imar planlarında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.” denildi.
  • Heybeliada ormanında ağaçlandırma. Heybeliada Çam limanı sırtlarındaki 3 hektarlık ormanlık alan 12 Temmuz 2020 tarihinde yanmıştı. Alan temizlendi ve yeni ağaç dikimine hazırlandı. 11 Kasım Çarşamba günü de, Adanın karakteristiğine uygun olarak ağırlıkla kızılçam fidelerinin dikimi yapıldı. Ağaçlandırma Orman Bölge Müdürlüğü denetiminde, Adalı gönüllülerin de katılımıyla gerçekleştirildi.
  • VWF uyardı: Dünyayı büyük bir su sıkıntısı bekliyor. Doğal Hayatı Koruma Örgütü, kaynakların doğru kullanılmaması halinde dünyayı büyük bir su sıkıntısı beklediği konusunda uyardı. Su sorunu yaşayacak kentler arasında İstanbul da bulunuyor.
  • Erdoğan açıkladı: “Sokağa çıkma kısıtlaması, online eğitim, restoran ve kahvehanelere kapatma, seyircisiz spor” uygulamalarına geri dönüldü! Hafta sonları saat 10.00-20.00 haricinde sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Okullarda ara tatil, yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek.. 65 yaş üstü için uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması 20 yaş altı için de uygulanacak.. Alışveriş merkezleri, marketler, restoranlar, berber ve kuaförler gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ile 20.00 arası olarak sınırlanacak.. Sinemalar yıl sonuna kadar kapalı kalacak. Restoran ve kafelerde sadece paket servis uygulamasına geçilecek. Kıraathanelerin faaliyetlerine ara verilecek. Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanmaya devam edilecek. Halı sahaların faaliyetlerine ara verilecek.
  • Geçen hafta ortasında açıklanan yeni koronavirüs önlemi, açık alanda sigara içme yasağıydı. Açık alanların tamamında sigara içmek yasaklandı mı? İşte Adalar’da ve İstanbul’da sigara içme yasağı olan caddeler ve sokaklar. 
  • İstanbul'un orman yangını bilançosu; Son 10 yılın en fazla alanı yandı. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü İkram Çelik, "İstanbul'un 10 yıllık istatistiğine baktığımız zaman ortalama 144 adet yangının çıktığını, 30 hektar da ormanlık alanın zarar gördüğünü görüyoruz. Geçen yıl bu dönemde 158 yangın ve 35 hektar ormanlık alan yanmış. Bu yıl ise 143 adet orman yangını çıkmış, toplamda da 62 hektar alan ormanlık alan zarar görmüş" dedi.
  • "İsyanımdır, ölüyoruz" diyen Naci Görür: “İstanbul'da en az 7,2 en çok 7,6 büyüklüğünde deprem bekliyoruz”: Naci Görür ile İstanbul'un 10 ilçe belediye başkanı bir programda buluştu. Programda yer alan belediye başkanlarından biri de Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül idi. Gül ”Adalar küçük ve az nüfuslu. Binalarımız genel olarak eski. Kınalıada’da 5-8 kat arası binalar var. Deprem sonrası Adalar’ın sorunları var.” dedi.
  • Büyükada Ada Palas Otel, yılın romantik butik oteli. Gelin Damat Dergisi tarafından üçüncü kez düzenlenen Ödül gecesi, Pınar Altuğ Atacan ve Burak Törün sunuculuğunda Conrad İstanbul Bosphorus'ta bir davetle gerçekleşti. Çok sayıda kategoride ödül verilen gecede Büyükada Ada Palas Butik otel, yılın “romantik butik oteli” seçildi.
  • "Pandemi hastanesine ihtiyaç yok": Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haftalık basın toplantısında Heybeliada Sanatoryumu’nun durumuyla ilgili bir soru üzerine “Şu dönemde pandemi hastanesine ihtiyaç yok. Heybeliada'daki hastane kullanılabilir durumda değil. Pandemi hastanesi için gündeme geldi. Ama şu anda ilave hastaneye ihtiyaç yok” dedi. 5 meslek kuruluşunun Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e tahsisinin iptali için açtığı davada, henüz bir karar yok.
  • Adalar'da Çitlere ve Tellere Son!. Adalar Demokrasi Meclisi: “Adalar'da ormanla ve denizle aramıza setler çeken çitleme ve tellemelere karşı Belediye'ye ve ilgili diğer kurumlara dilekçe vermek üzere kampanya başlattı ve toplanan imzalar ilgili makamlara teslim edildi.

Aralık

Adalı Dergisi - Aralık 2020 Sayı 186Adalı Dergisi - Aralık 2020 Sayı 186

  • Adalar C-19 Danışma Kurulu, haftalık toplantısını 29 Kasım Pazar günü yaptı. İstanbul ve Adalar’da salgınla ilgili son durum ve edinilen bilgiler paylaşıldı. Alınan yarım önlemlerin işe yaramadığı ortada. Nisan ayındakine benzer şekilde Adalar’a giriş çıkış kısıtlaması çözüm olur mu, bu konu da değerlendirildi. Adalar’ın vaka sayısında şehirden önemli ölçüde ayrıştığı saptansa da, çalışanların gidiş gelişlerindeki hareketlilik devam ettiği sürece böyle bir kapanmanın faydalı olmayacağı vurgulandı. TTB başta sağlık meslek kuruluşlarının önerisi olan asgari 2-3 haftalık kapanmanın doğru olacağı, ama bunun sadece Adalarla sınırlı tutulmasının ise yarar getirmeyeceği, eğer bir çağrı yapılacaksa, bunun İstanbul’un bütünü için istenmesi gereğinin altı çizildi.
  • İmamoğlu’ndan son altı ayda ikinci üst düzey Adalar ziyareti. İBB Başkanı İmamoğlu, tüm üst düzey ekibiyle birlikte Adalar’ı altı ay içinde ikinci kez ziyaret etti ve Adalar belediyesi yönetimiyle yapılan ortak toplantı sonrasında söz verdi: “30 Yıl Sorun Konuşulmayacak Bir Dönem Yaşatmak İstiyoruz”. İmamoğlu açıklamalarda bulundu: “Adalar Belediyesi ve Büyükşehir olarak ciddi anlamda bir hizmet mutabakatı yapacağız. Birbirinin ayağına basmadan, ayaklar birbirine dolanmadan ya da şahsın kişisel kararlarına değil, böyle kurumsal birtakım tutarlılığı olan hizmet mutabakatı yapacağız. İlk defa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlüğünü açtık. Kültür, sanat, tarih ve turizm odaklı senkron bir master plan çalışıyoruz. Arkadaşlarımla konuştum. Ocak 2021’de önümüze üç yıllık plan koyacağız ve ay ay ‘Adalar’da ne yapacağız, neyi hizmete katacağız’ diye bunu da vatandaşla paylaşacağız.”. Konu Adalı dergisi Aralık sayısında da yer almakta...
  • Adalar’da kalan son atların içinde bulunduğu ahırlar, yıkım tehdidiyle karşı karşıya. Faytonların kaldırılmasının ardından atlarını İBB’ye satmayan aileler, “Biz onlarla bir hayat paylaştık, nasıl verelim?” diyor. Şu anda Heybeliada’da 5, Burgazada’da 2 at bulunuyor. Atlarıyla beraber Adalar’da yaşamaya devam etmek isteyen aileler, yıkılmak istenen ahırların yerine modern barınaklar yapılmasını talep ediyor. (Haber-video: Aynur Tekin. İzlemek için tıklayın)
  • Defne Suman’ın yeni romanı çıktı: Yağmurdan Sonra. “Büyükada’nın Hristos Tepesi’ndeki eski Rum yetimhanesinde geçen bir öykü yazmak istiyordum. Hatta bu fikir aklıma, tam da oradan geçerken düştü. Geçen sonbahardı. Ben hâlâ düzenli olarak Atina-İstanbul arasında yolculuk ediyordum. İstanbul’a her gelişimde de muhakkak Büyükada’ya gidiyor, çamlı tepelerde yürüyüp yeni öyküler hayal ediyordum. Başlarken denize karşı bir çam ormanındaydım. Bitirdiğimdeyse Covid-19 dünyayı sarmıştı, evden çıkmadan yaşamı sürdürüyorduk.” Defne Suman yeni romanı Yağmurdan Sonra’ya nasıl başladığını böyle anlatıyor:
  • Adalar’ın işletmeleri zorda. Kiralar ödenemiyor. Çalışanlar yine işsiz. Adalı dergisi Aralık sayısında pandemi döneminde büyük kan kaybı yaşayan turizm sektörünün dünyada, ülkemizde ve Adalar’daki durumu ele alındı. Yazıdan bir bölüm: “Açılan tüm tesisler, bu yılın kayıp yıl olduğunu biliyorlardı. Ama zararlarını ne kadar minimize edebilseler o kadar kardı. Kiralarını ödeyebilecek, elemanlarının maaşlarını karşılayabilecek bir gelir elde etmeleri en büyük kazançları olacaktı. Ama olmadı. En iyi durumda olan bile, kiralarını ödeyebilecek bir gelir elde edemediler. Ekimde doluluklar düştü, kasım ise kabusa dönüştü. Bu satırlar yazıldığında, hafta sonu sokağa çıkma yasakları geri dönmüştü. Bu aylarda ada otellerinin tek müşterisi hafta sonu gelenler olmaktaydı. Sokağa çıkma yasağı bu olanağı da bitirdi.
  • Haluk Eyidoğan Adalı Aralık sayısında beklenen İstanbul depremini, 30 Ekim Sisam depremi üzerinden değerlendirip tekrar uyardı: “Olası büyük bir depreme karşı Adalar İlçesinde deprem güvenli yaşamın sağlanması ve tarih ve kültür mirası dahil tüm yapıların projelendirilerek ve güçlendirilerek geleceğe miras bırakılmasının bir yöntemini bulmamız gerekiyor. Bu yöntem Prens Adaları’nın doğal, tarihi ve arkeolojik mirasını zedelemeyen, onu geleceğe güçlendirilmiş olarak aktarabilen bir anlayışla oluşturulmalıdır.”
  • Adalar Katılımcı Planlama Çalışmaları kapsamında ortaklaşa hazırlanan Taslak Strateji Belgesi tartışmaya açılıyor. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, taslak strateji belgesi üzerindeki çalışmaların 8 Aralık tarihinde tamamlandığı ve Adalı kişi ve kurumlardan görüş almak üzere paylaşıldığı dile getiriliyor. Hazırlanan taslağın gelecek her türlü geri-bildirim, düzeltme ve eleştiri ile son halini bulacağı hatırlatılıyor.
    “Bundan sonraki süreçte, strateji belgesi üzerindeki çalışmalarımız devam ederken, mutabık kaldığımız konular dışında taslak strateji belgesindeki çatışmalı ve tartışmalı konular da belirlenerek, ‘Karar Alma Etkinlikleri’ düzenlenecek, ortak kararlar alınması ve uzlaşma sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.” deniliyor.  Karar verilen strateji, eylem ve projelerden mekanla ilişkilendirilebilecek olanların 1/5000’lik nazım planın oluşumuna katkı sağlanması bekleniyor. Süreçle ilgili gelişmeler  https://sehirplanlama.ibb.istanbul/adalarkanip/ sayfasından paylaşılmaya devam edilecek ve bundan sonraki etkinlik takvimi de bu sayfadan duyurulacak.
  • Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Jüri Çalışmaları Başladı. Mart ayının başında açılması planlanan Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması'nın ilk adımının jürinin oluşturulması ve ilk toplantısı ile atıldığı bildirildi. Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması süreci; jüri heyeti, İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Adalar Belediyesi, İBB İmar Şehircilik Daire Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü ve İBB Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Kentsel Tasarım Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile başladı. Yarışmanın jürisinde asli jüri üyesi olarak Mehmet Zafer Akay (Mimar), Hasan Çalışlar (Mimar), Ahmet Kıvanç Kutluca (Şehir Plancısı), İnci Olgun (Mimar), Tarık Yaşar (Peyzaj Mimarı), yedek jüri üyesi olarak Meliz Akyol, (Peyzaj Mimarı), Hatice Büşra Al Özdilek (Mimar), Elif Örnek Özden (Şehir Plancısı) görev alacak.
  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu 13 Aralık Pazar günü 20.30’da toplandı. 1.5 saat süren toplantıda, ilçede karar vericilerin değerlendirmesine sunulmak üzere şu kararlar alındı: 1 - Adalar'ın halka hizmet veren kapalı mekanlarının pandemi koşullarına uygunluklarıyla ilgili denetimlere ağırlık verilmelidir. 2 - Ada içinde komşu ziyaretleri, aile toplantıları vesile edilerek kapalı ortamlarda bir araya gelişlerin riski çok artırdığı konusunda Adalılar uyarılmalıdır. 3 – Maddi-Manevi ihtiyaç sahipleri unutulmamalı, uzun süredir evde izole durumda kalan Adalılar'dan gerek duyanlara psikolojik destek sunmak amacıyla kurulan gönüllü psikologlardan haberdar edilmeleri sağlanmalıdır. 4 - Adalılar için açık alanda mesafe koşullarına dikkat edilen sosyal-fiziksel aktiviteler konusunda cesaret verilmeli, planlanmasına destek olunmalıdır.
  • Şair ve yazar Ataol Behramoğlu (78 - Büyükada), 65 yaş ve üstü için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının anayasanın ve temel insan haklarının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu gerekçe göstererek uygulamanın durdurulması talebiyle dava açtı. 65 yaş ve üstü yurttaşların, yöneticilerin oyuncağı olmadığını söyleyen Behramoğlu, “Bu yaş gruplarından insanları, lütfedilip izin verilen saatlerde topluca gördüğümde, yalıtılmış, toplum dışına atılmış görünümleri beni üzüyor” dedi.
  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen sohbet dizisinin ilki geçtiğimiz Pazar günü Youtube üzerinden canlı olarak yapıldı. Bugüne kadar yaklaşık 500 kişinin izlediği sohbetin konusu 65+ yasakları idi. Prof. Dr. Benan Müsellim’in moderatörlüğünü yaptığı sohbete Psikolog Marianna Vasiliadiz, Avukat Bahri Belen ve Avukat Ergün Özer katıldılar.
  • HES kodu eşleşmemiş İstanbulkartlar iptal oluyor! İçişleri Bakanlığı’nın Eylül sonunda yayınladığı genelgeyle şehir içi toplu taşıma araçlarında HES kodu uygulaması getirildiği bildirilmişti. İBBden yapılan açıklamada İstanbulkart kullanıcılarının 15 Ocak’a kadar eşleşme yapması gerektiği aksi takdirde kartların kullanılmayacağını duyurdu. İstanbulkart sitesi üzerinden gerekli bilgiler girilerek kart-HES kodu eşleşmesi yapılabiliyor.
  • Adalar’da atlar bir yılda neler yaşadı?” Tam bir yıl önce, 19 Aralık 2019’da İlçe Mahalli Çevre Kurulu Alt komisyonu Adalar’da kaymakamlık başkanlığında toplandı ve aynı gün bir basın duyurusu yayımladı. Duyuruda ilgili mevzuat gereğince sonbahar aylarında yapılan sağlık taramasında Büyükada’daki bazı atlarda ruam hastalığı tespit edildiğini ve bu nedenle tahlil sonuçların kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 at mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edildiğini, tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemlerinin ise devam ettiğini; alınan tedbirler kapsamında da ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğu açıklandı. Önce 3 ay, sonra da süresiz olarak faytonlar seferden çekildi. Atlar ahırlara kapatıldı. Adalar’ın 150 yıllık faytonculuk geleneğinin sonunu getiren bu süreç “Adaların Atları Grubu” tarafından “Adalar’da atlar bir yılda neler yaşadı?” başlıklı bir raporda toplandı. Grup, 18 Aralık 2020 Cuma günü saat 11.30'da, Büyükada'da Aya Nikola'da, eski ahır bölgesinin arkasında anma için buluşacak. Raporun tamamına 19 Aralıktan itibaren buradan erişilebilir.
  • Sivil toplumu bitirme ‘teklif’i mi?: Aralık ortasında TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi “sivil toplum hayatını ve insan hakları savunuculuğunu tamamen durdurmak.” Olarak değerlendirildi. Yasa muhalefetin tüm itirazlarına ragmen iktidar koalisyonu tarafından yılın son günlerinde yasalaştırıldı.
  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu 20 Aralık Pazar günü 20.30’da toplandı. 1.5 saat süren toplantıya, danışma kurulu üyelerinden Dr. Özlen Tümer (Burgazada), Prof. Dr. Benan Müsellim (Büyükada), Dr. Avedis Demir (Kınalıada), Dr. Tanju Ertunç (Heybeliada), Diş Hekimi Pınar Satıoğlu (Büyükada), Bilal Yıldırım (İBB Sağlık Dairesi ve Bilim Kurulu üyesi), Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (Heybeliada), Sevim Çavdarlı (Burgazada), Halim Bulutoğlu (Büyükada) ve Bülent Özden katıldı. Toplantıda Adalıların ve karar vericilerin değerlendirmesine sunulmak üzere öneriler de kararlaştırıldı: 1– Yılbaşı yaklaşıyor. Yılbaşı kutlamaları evlerde çoklu buluşmalara kapı açabilir. Bu buluşmaların yaratacağı risk konusunda birbirimizi uyarmalıyız. 2– Unutmayalım, yeni yıla sevdiklerinden uzak ve yalnız girecek dost ve komşularımıza maddi-man
  • Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen sohbet dizisi devam ediyor. İkinci canlı yayın “İki Yazar, İki Kitap ve Geçmişten Geleceğe Salgınlar” Defne Suman ve Umur Talu katılımıyla geçtiğimiz Pazar yapıldı. Canlı yayınlar Ocak ayının ilk Pazar günü saat 14:00’de “Pandemide Sokak Hayvanları - Adalılar konuşuyor” başlığıyla devam edecek. Youtube kanalımızda ayrıca Defne Suman ile aralık ayı başında yaptığımız bir diğer söyleşiyi de yayına sokuyoruz. Detayları bültenimizin Bülten Özel bölümünde bulabilirsiniz. Kanalımıza abone olun, izleyin… evi dokunacak, sesimizi duyuracak her şey çok değerli olacak.
  • Orman Bölge Müdürlüğü’nün Büyükada Ekoturizm parkuru çalışmaları tamamlanmak üzere. Yeşilgazete’de Cihan Erdönmez proje üzerine yazdı ve projeyi hazırlayanlara sordu: “Genelde Adalar (Prens Adaları) özelde Büyükada için gerçekten bir ekoturizm planı var mı? Var ya da yok diyelim, İstanbul gibi kitle turizminin önemli destinasyonlarından biri olan bir tarih, kültür ve doğa kentinde Adalar ve Büyükada için bir turizm ve ekoturizm öngörünüz bulunmakta mı? İnşa edilen tesisler sizce gerçekten işlevsel mi? Örneğin ilk fotoğrafta görülen seyir terası olmasa ziyaretçiler bir şey göremeyecek mi veya bu seyir terası ile fazladan ne görecekler? Yönlendirme levhaları olmasa Adalar’da ziyaretçiler yollarını bulamayabilir, nerede olduklarını bilemeyebilir veya kaybolabilirler mi?...” Yazının tamamı burada.
  • Yaşam öykülerinin başlangıcı Adalar’da kesişen iki insan, Zozo Toledo ve Erkut Taçkın’ı yitirdik. Türkiye’de cemiyet fotoğrafçılığı denince akla ilk gelen isim Zozo Toledo olarak bilinen Don Jose De Toledo En Salinas 83 yaşında hayatını kaybetti. Zozo Toledo’nun çocukluk günleri ve mesleğe attığı ilk adım Büyükada’da oldu. “1937 senesinde İstanbul Tophane Karabaş mahallesinde dünyaya geldim. Babam İspanyol’du. 1944 senesinde öldüğünde ben yedi yaşındaydım. Annem Büyükada Yetimhanesi’nin Müdürünün Karısına elbise dikerdi. Annem diyor ki müdüre “N’olur benim oğlumu da al oraya, benim okutacak param yok.” Düşünün bir Yahudi, Rum yetimhanesinde. Orada hem tabak yıkıyorum hem okuyorum. Herkes beni çok severdi. Annem elbiselerimi tertemiz yapardı. Müdür derdi ki, geldiği zaman Patrik’e sen bakacaksın. 13 yaşına kadar yetimhanede kaldım.” Hikayesi kendi ağzından burada.
  • Rock müziğinin Türkiye'deki ilk temsilcilerinden Erkut Taçkın, 78 yaşında yaşamını yitirdi. Erkut Taçkın, denizci bir yüzbaşının oğlu olarak İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaokulu bitirdikten sonra Heybeliada'daki Heybeliada Deniz Lisesi'ne girdi. 1955 yılında Deniz Harp Okulu ve Lisesi 'Genç Denizciler' orkestrasına katılarak müzik hayatına başladı. Genç Denizciler (Somer Soyata Orkestrası olarak da bilinir.). Erkut Taçkın’ı Büyükada Nizam sakinleri ve yazlıkçıları da yakından tanırdı. Adalar’da çok sayıda gazinoda sahne de aldı.
Son değişiklik Cumartesi, 02 Ocak 2021 21:17
Yorum yapmak için oturum açın