Perşembe, 04 Haziran 2020 18:21

Adalı'dan: Her şey “eskiye” döndü

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)

Hani hiçbir şey eskisi olmayacak deniyordu, ama sanki her şey eskiye döndü, hiçbir şey yaşanmamış gibi oldu ya, haklı olarak "ne olacak bundan sonra" diye soruluyor.

Daha da fazla sorulacak.

Belirsizlikler had safhada.

Kimin ne hazırlık yaptığı, önlem aldığı, kim tarafından denetleneceği gibi sorular sorular...

Perşembenin gelişi Çarşambadan belliydi. Hiçbiri sürpriz değil.

Perşembe akşamı (28 Mayıs) Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamaları dinledik.

1 Haziran itibariyle lokantalar, cafeler, plajlar vs. açılacaktı. Açık hava etkinlikleri (konserler, toplantılar vs.) de serbest bırakılıyordu. Bir tek 65 yaş üstü ve 18 yaş altına kısıtlamalar baki kalacaktı. Sanki 65 yaş üstü evlerde tek başına kalıyormuş gibi. Sanki diğer yaş gruplarıyla her gün temas etmiyormuş gibi.

Adalarımıza giriş çıkış kısıtlaması da beklendiği gibi 31 Mayıs akşamı sona erdi.

Hepimize hayırlı olsun.

Uzun süredir Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ya da valilikler açılacak yerlerin alacağı önlemlere ilişkin genelgeler duyurular yapıyor.

Biz sıradan insanlara ise “maskenizi takın, fiziksel mesafenize dikkat edin, ellerinizi düzenli yıkayın.” deniyor.

Artık bu önlemleri biliyoruz da.

Çarşı ve sokaklar kalabalıklaştığında, mekanlar açıldığında bu denetimi kim nasıl yapacak soru işareti. Çünkü şimdiden görüyoruz ki fiziksel mesafe hak getire.

Açılacak işletmelerin koruyucu önlemleri nasıl alacağı, bunları kim(ler)in denetleyeceği soru işareti.

Adalar'a ulaşımda bir kapasite sınırlandırılması olup olmayacağı, olacaksa kim tarafından nasıl denetleneceği, Adalar'a şehirden giriş kapısı olan iskelelerde ne tür önlemlerin alınacağı da öyle.

Sorun kuşkusuz sadece Adalar'a özel değil.

Ama kısıtlamalar nedeniyle vaka sayısı sıfıra yaklaşmış olan, buna karşılık önümüzdeki günlerden itibaren yaklaşık +40 bin kişilik bir günlük nüfus artışıyla karşılaşacak olan Adalar'ın çok daha özel bir konumu olduğunu biliyoruz.

Adalar'ın zaten yetersiz sağlık altyapısının bu yoğun hareketliliği kaldıramayacağını biliyoruz ama ne yazık ki geçmiş 2.5 aylık dönemde de herhangi bir önlem alınmadığını da biliyoruz.

Önlem almakla sorumlu olan kurumların hazırlığı, yeterlilikleri konusunda çok doğal şüphelerimiz var. Geçen yıllarda karşı karşıya gelinen günübirlikçi ziyaretçi karşısındaki yetersizlikleri yaşadık çünkü.

Bildiğimiz için, 2,5 aydır Adalar’da pandemi nedeniyle bir araya gelmiş AdaAcilDayanışma gibi gruplarda yapılabilecekler üzerine tartışıyor, önerilerde bulunuyoruz.

31 Mayıs sonrasında alınması gereken önlemlerin neler olduğu, bu konuda bizlerin neler yapabileceği üzerine uzun uzun konuşuldu, yazışıldı.

Her hafta toplantı notları ve duyuruları paylaşılan Adalar C-19 Danışma Kurulu, kurulduğu günden bugüne 7 toplantı gerçekleştirdi. Önerilerini Adalılara ve ilgili - yetkili kurumlara iletti. (Bu konudaki haberi bu sayımızda bulacaksınız.)

Yine bu ortamda da duyurusu yapıldığı gibi, 10-25 Mayıs tarihleri arasında İBB Turizm Platformu tarafından 31 Mayıs sonrasına hazırlık amacıyla, Adalar'da Normalleşme Adımları başlıklı biri hazırlık, ikisi bilgilendirme-paylaşma amaçlı üç toplantı düzenledi.

Bu toplantılara İBB'nin ilgili birim yöneticilerinin yanısıra, Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan oteller ve lokantalar genelgelerinin hazırlığına katkıda bulunan İBB Turizm platformu üyesi kuruluşlar olan TÜROB (Turistik Otelciler Birliği) ve TURYİD (Turistik Yeme İçme Tesisleri Derneği) ile Adalar'daki işletmelerin yöneticileri katıldı.

İlgilenenler için toplantılara ilişkin haber ve toplantı notlarını bu sayımızda yayımlıyoruz.

Yetki ve görev sahibi olmayıp sadece sorumluluk duyguları nedeniyle bir araya gelmiş bizlerin yapabildiği bu kadar oldu.

Tüm bu sürece katkıda bulunan herkese, Adalar C-19 Danışma Kurulu üyelerine, bu kurula katılarak destek veren İBB Sağlık Dairesi Başkanı Önder Eryiğit ve koordinatörü Bilal Yıldırım’a, mahalle ve sokak dayanışma ağları moderatörlerine, İBB Turizm Platformu direktörü Özcan Biçer ve Gamze Yaşar’a teşekkür borcumuz var.

Pandemi nedeniyle kurulmuş bu ağlar, kurullar önümüzdeki dönemde sorumlulukları daha da artmış olarak işbaşında olacaklar. Hepsine şimdiden kolaylıklar.

İlçemizde yetkili kurumlar olan Kaymakamlık, Adalar Belediyesi ve İBB'ye büyük görev düşüyor. Önlemleri alacak ve alınmasını denetleyecek olanlar onlar.

Elbette burada yaşayan bireyler olarak, bizler de bu denetimin parçası olacağız.

Aynı gemide misali, aynı adadayız.

Burada yaşayan ve burada ekmek parası derdinde olan hepimiz...

Birbirimizi denetlerken, aynı zamanda da kollayacağız ki bugünleri atlatabilelim.

İyi yazlar. Sağlıkla kalın...

Son değişiklik Cumartesi, 06 Haziran 2020 06:05
Yorum yapmak için oturum açın