Çarşamba, 10 Haziran 2020 22:19

KORUNAda - Haftalık Bülten – 17 Haziran 2020

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Bu bülten Adalar C-19 Danışma Kurulu editörlüğünde hazırlanmakta
ve adalidergisi.com tarafından desteklenmektedir.

 

Merhaba,

Adalar’da birlikte ve biraradayız. Birbirimizi koruyabilirsek korunacağız.

KORUNAda bülteni bunun için. İlk bültenimiz 10 Haziran’da yayımlandı ve Adalar’da yaklaşık 4000 adrese mail ile gönderildi. Ayrıca sosyal medya hesaplarında da duyuruldu. Gelen destekleyici mesajlar için teşekkürler. Önerilerinizle daha da gelişeceğine inanıyoruz.

Dikkatimiz, pandemi koşullarında Adalar’da daha sağlıklı bir yaşam üzerinde olacak. Ülke için açıklanan vaka sayılarındaki artış endişemizi artırıyor ama yaşam da bir şekilde devam ediyor.

Aynı adada, bir aradayız. Birbirimize dikkat edeceğiz, başka çaremiz yok.

İyi haftalar…

 

Covid-19

Adalar - İstanbul

  • Adalar C-19 Danışma Kurulu 9’uncu toplantısını 15 Haziran Pazartesi günü yaptı. Toplantı sonrasında Adalılar ve ilgili kurumlarla paylaşılmak üzere hazırlanan duyuruda sosyal mesafenin korunmasında güçlük çekilen iskele, çarşı gibi alanlarda maske takma uyarısının her mecrada duyurulması ve denetlenmesi gerekliliği tekrar hatırlatıldı.
  • Sağlık Bakanlığı, il ve ilçelerdeki vaka sayılarını sayısal değil, haritalarda renkli lekelerle duyuruyor bir süredir. 15 Haziran tarihli son güncellemeye göre Adalar düşük riskli kategoride yer aldı. 1 ay önceki haritaya göre Büyükada ve Heybeliada’da takipteki vaka sayısının azaldığı görülüyor, hatta Heybeliada’da hiç vaka kalmadığı görülüyor.
  • Sağlık Bakanlığı, plajlar için bilgilendirme ve alınacak önlemleri duyuran bir genelge yayımladı. Genelgede “COVID-19’ta bulaşma, temel olarak damlacık ve temas yoluyla olmaktadır, su yoluyla bulaşmamaktadır. Plaj ve yüzme alanları, damlacık yolu ile bulasan COVID-19 acısından riski düşük olan acık hava mekanları olmasına karşın, yaz sezonunda kullanıcı yoğunluğuna, kullanılan alanın büyüklüğüne, coğrafik özelliklerine, gölgelik, şemsiye sayısı vb. sağlanan olanaklara göre sosyal mesafenin korunamaması nedeniyle COVID-19 bulaşması açısından risklidir. Bu nedenle COVID-19 açısından güvende olmak için plaj ve yüzme alanlarında kalabalıktan uzak durulmalı, sosyal mesafenin korunmasına azami dikkat edilmeli ve önlemlere mutlaka uyulmalıdır.” denilerek önlemler sıralandı.
  • Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye’de yüzme suyu takip sistemi web sitesi üzerinden, plajlarda su kalitesini paylaşıyor. 3 Haziran tarihli ölçümlere göre İstanbul’da yüzülebilir plajlar arasında Adalar da var. Adalar’da ölçüm yapılan plajlardaki değerler yüzme suyu takip sisteminden izlenebilir.
  • Covid-19 pandemisi nedeniyle Kınalıada’da her yıl açılan Gazturman Gayan kampı bu yıl kapalı olacak.

İstanbul

  • İBB Bilimsel Danışma Kurulu, Kurban Bayramı hazırlıklarının, Covid-19 tedbirleri kapsamında ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Kurul, Kurban ibadetinin yerine getirilmesi nedeniyle oluşacak insan hareketliliğin, İstanbul'da 1 milyon kişiyi aşacağı tahmininde bulundu. Bu trafiğin, salgın riskini katlayabileceğine de dikkat çeken Kurul, kurbanlıkların kendi yetiştirildiği bölgelerde kesilmesini önerdi.

Türkiye

  • Türk Tabibler Birliği COVID-19 pandemisinde 3’üncü ayı değerlendirdi ve 12 Haziran tarihli duyurusunda “Vakalar hafifledi açıklamalarını hayretle izliyoruz!” dedi.
  • Halk Sağlı Uzmanları Derneği (HASUDER), 14 Haziran tarihli raporunu ve Covid-19 hastalığı süreci ile ilgili görüşlerini “Endişeliyiz” başlığı ile açıkladı. Raporun sonuç bölümünde “Hızlı ve erken bir kararla kendimizi normalleşme içinde bulduk. Erken dönem verileri bir uyarı niteliğinde. Üstelik önümüzde Kurban Bayramı, yurtiçi ve yurtdışı turistik faaliyetler ile lise ve üniversiteye geçiş sınavları gibi olayların yaratacağı bir hareketlilik bizi bekliyor… İnce bir buz tabakası üzerinde kaba adımlarla yürüyoruz.” denildi.

Dünya

  • Salgın sürecini yakından takip eden sitelerden endocoronavirus.org, 15 Haziran tarihli datasını paylaştı ve açıklanan son 1 haftalık rakamlara göre ülke ülke virüsle başarı tablolarını yayımladı. Türkiye, başarısız ülkeler kategorisinde.

Covid-19 üzerine daha fazlasını günü gününe izlemek için tıklayın.

Bülten özel

Adalar’da salgına karşı dirençli kalmak için önlemler üzerinde konuşurken, bir yandan da her yazın bitmeyen sorunu sivrisinekleri de kapsayan vektörle mücadele devam ediyor. Bu mücadele İBB sağlık Daire Başkanlığı koordinatörü Bilal Yıldırım’a emanet. Sayın Yıldırım’la konuşa ilişkin söyleşi burada.

Küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle midir nedir, Adalar’da iki yıldır yeni türler çıktı ortaya. Bunlar bildiğimiz sivrisineklerden farklı olarak gündüzleri de aktif. Asya Kaplanı sivrisineği olarak da adlandırılan siyah sivrisineklerin ne olup olmadığı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerine bilgilendirici doküman Ayşe Erzan (Heybeliada) tarafından hazırlandı. Paylaşıyoruz.

Ne var, ne yok?

Adalar

  • Ulusal ve yerel basında, internet ortamında yayımlanmış ve sizin için derlenmiş Adalar haberleri için bakın. Haberler için haftalık bülteni beklemenize gerek yok. Her gün burada. (Haber akışına verdiği destek için Marjinal Porter Novelli’ye teşekkür ediyoruz.)
  • Adalar’da bu haftanın en çok konuşulanı, Adalar’da hizmete girecek ulaşım araçlarıydı. 14 Haziran tarihli haberler listesinde bu konuda yayımlanmış, haber, video ve değerlendirmelere ulaşılabilir. Öncesi ve sonrasında çıkmış en çarpıcı iki yorumdan biri Cumhuriyette Özlem Yüzak ile, diğeri T-24’de Mehmet Y. Yılmaz’a ait.
  • Geçtiğimiz hafta sonu hava koşullarına rağmen Adalar’a ziyaretçi ilgisinin arttığına ilişkin görüntülü haberler basında-medyada yer aldı. Cafe-Restoran gibi işletmelere ilginin ise alışılmışın dışında düşük kaldığı gözlendi.
  • Adalar’da otellerin büyük bölümü kapılarını konuklarına açtı. Hafta içi ve sonu doluluklarının geçen senenin oldukça altında seyrettiği izleniyor. Fiyatlar da TL bazında geçen senenin fiyatlarıyla aynı seviyede.
  • Yeme içme endüstrisi, hızla eve teslim yönünde gelişiyordu, C-19 pandemisi bu süreci hızlandırdı. Adalar’da da, bugüne kadar hiç olmadığı kadar eve teslim yeme-içme siparişleri arttı. Kapılarını açmış işletmeler bu yeni trendi dikkate almalı. Dünyada ve Türkiye’de bu iş modeline yönelik iyi bir değerlendirmeyi buraya bırakıyoruz.
  • Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Türkiye çapında 19 eşsiz ekoturizm parkuru belirlediklerini söyledi. Parkurların arasında Büyükada da var.

Dünya Mirası Adalar

  • Dünya Mirası Adalar Girişimi tarafından Açık Radyo işbirliği ile her Salı canlı olarak yayımlanan radyo programları dizisinde bu hafta Adalar’ın Modern mimarlık mirası konuşuldu. Mimarist dergisinin geçen sayıda duyurduğumuz özel sayısının editörleri Zühre Sözeri ve Zafer Akay’ın konuk oldukları programı dinleyin. Dosya; Modern Mimarlık Mirası hakkında en önemli konunun, sadece yapıların tescillenmesi değil, Adalıların ve Ada severlerin bu konuda bilinçlenmesi olduğunu işaret ediyor. Adalar tarihin farklı dönemlerinde olduğu gibi kırılmalar yaşarken, kendi özgünlüğünü de korumayı başardı. Bugün de 'ulaşım' başlığı ile ortaya çıkan kaostan 'yanyana, çoğulcu, şeffaf ve katılımcı yolları talep ederek' çıkacaktır. Unesco Dünya Mirası yolunda iken Adalar'ın en özgün ve eşsiz değerinin 'yaya ağırlıklı ulaşım' olduğunu hatırlamaya devam ederek...

Haftanın yeni kitapları

  • Martılarımın adları Tahir ile Zühre”, Ayşe Sarısayın’ın yeni çocuk hikaye kitabı. İyikitap’ın bu sayısında Sema Aslan “Heybeliada’da; kedilerin, martıların, kargaların, karıncaların, kirpilerin, çiçeklerin, bayramların, insanların arasında geçen “yaşam dostu” bir hikâye.” diye yazmış.

Bu haftanın özel günleri

Tarihte bu hafta

  • 12 Haziran 1924: Heybeliada Sanatoryumu açıldı.

Göze – Kulağa - Kağıda

Bu haftanın müzik ve film önerileri Hasan Uzma’dan. (Büyükada)

  • Film olarak: Cadı Kazanı’nı önermek isterim. 96 yapımı filmin yaşadığımız dönem(ler)le ilginç benzerlikleri var.
  • Müzik olarak favorim Diana Krall. Kanadalı caz piyanisti ve şarkıcısı.

Bu haftanın okuma listesini Serhat Baysan’dan (Heybeliada) istedik. İçinde bulunduğumuz koşullara uysun diye olsa gerek iki kitap önerdi:

  • Veba, Albert Camus, ç. Nedret Tanyolaç, Can Yayınları”
  • Decameron, Giovanni Baccaccio, ç. Rekin Teksoy, Oğlak Yayınları”.

Bu haftanın objektiflerine takılanlar

Bu alana her hafta bize ulaşan fotoğrafları koyuyoruz.  Siz de fotoğraflayın, mümkünse nerede çekildiğini yazın ve Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yollayın. Fotoğraflarınız haftalık olarak görüntüleneceği gibi, sonrasında da müze arşivinde saklanacak ve değerlendirilecek.

galeri-1 galeri-2 galeri-3
galeri-4 galeri-5 galeri-6
galeri-7 galeri-8 galeri-9
galeri-10 galeri-11 galeri-12
galeri-13 galeri-14 galeri-15
galeri-16 galeri-17 galeri-18
galeri-19 galeri-20 galeri-21
galeri-22 galeri-23 galeri-24
Son değişiklik Perşembe, 18 Haziran 2020 07:39
Yorum yapmak için oturum açın