Sayı 184 - Ekim 2020

Sayı 184 - Ekim 2020

Ekinoks günleri

Kapak fotoğrafı: Berrin Erkurt

Ekinoks, güneş ışınlarının ekvatora dik indiği, gündüz ve gecenin eşit olduğu günlerin adı. 21 Mart ve 23 Eylül’de gerçekleşiyor, yılda iki kez. Üstelik bu durum bizim coğrafyamıza ait değil, dünyanın her yerinde böyle. Her yerinde böyle ama bu tarihler, dünyanın iki yarım küresi için farklı anlamlar ifade ediyor. Kuzey yarım kürede, 21…
Ülkemizde pandeminin başından beri il il vaka sayılarını takip etmek ne yazık ki mümkün olmadığından, filyasyon işlemi, hasta olan kişilerin virüsü kimden kaptığının geriye dönük tespiti tam yapılmadığından net olarak söylemek mümkün değil. Ancak, vakaların İstanbul’dan Anadolu’ya kayışının sebebi muhtemelen yaz döneminde memleketini ziyaret edenler ve tatile giden aileler olarak…
Bir süredir Adalarda hastane olsa ne iyi olur diye düşünüyordum. Malum pandemi süreci her bir adada nüfus artışına neden oluyor.
19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı, dünyada ve Türkiye’de verem milyonlarca insanı kırıp geçirdiği bir salgın hastalık dönemi olarak bilinir. Savaşlarla geçen, beslenme ve temizliğin büyük sorun olduğu o kıtlık yıllarında, savaşan neferler başta olmak üzere nüfusun önemli bölümü verem ve diğer hastalıkların pençesinde kalmış. 1924 yılında yeni cumhuriyetin…
Yaklaşık bir yıldır toplandı, tartıştı, adamızın sorunlarını nasıl çözeriz, bu şahane yerleşim yerini nasıl koruruz, nasıl daha iyi, daha kolay, daha kaliteli yaşam koşulları yaratırız diye bildiklerini paylaştı.
Kent Konseyleri ile Belediyeler yasalarla birbirini destekleyecek şekilde düzenlenmiş kuruluşlar. Konseyler, kentlerdeki belediye başkanlarının girişimiyle kuruluyor.
Adalar’ın UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi hedefiyle yola çıkmış olan Dünya Mirası Adalar Girişimi’nin, bir girişim olarak ortaya çıkarak faaliyetlerine başlaması üzerinden dört seneyi aşkın bir zaman geçmiş bulunuyor.
10 Eylül 2020 günü Adalı dergisinde, “Adalar’ın güzel bir binasını daha kaybetmek üzereyiz” başlıklı bir haber-yazı çıktı. Yazıyı görünce merak ettim, bu bina kimlerindir, ne zaman yapılmış, içinde kimler yaşamış diye.
Geçen ay büyük bir endişe ile duyurduğumuz tehdit bugün kalktı ve 2. Hamson Evi için İstanbul 5 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tescilleme kararı aldı.
Bu yıl Ağustos ayında Büyükada Rum Yetimhanesi’nde bir hareketlilik izleniyor. Ellerinde ölçüm ve belgeleme cihazları olan uzmanlar, yıkıldı yıkılacak durumdaki bu büyük ahşap yapı üzerinde çalışıyorlar.
Covid-19 sürecinde hava ulaşımı kesildi. Ortadoğulu turistler gelmez oldu. Avrupa zaten kapandı içine döndü. Adalar nefes aldı. Yerliler eski günlerine döndüler.
ADYSK (Adalar Denizle Yaşam, Spor ve Kültür Derneği) tarafından Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Narcı imzasıyla hazırlanan kitap 2019 yılında Adalı Yayınları’ndan çıkmıştı.
Aralarında Adalar Vakfı’nın da bulunduğu, Türkiye ve Yunanistan’dan yüzlerce sivil toplum kuruluşu ve kişi “Akdeniz Barış Denizi Olsun” başlıklı bir çağrı yayınladı.
Peki modanın çınarı olarak nitelenen Faize Hanım kimdi? 92 yıllık hayatına neler sığdırmıştı? Neden bu kadar önemliydi ülkemiz için?
Yağmurlar başlar, hava soğur, patilerimize bir lokma ile değil huzur vererek yardımcı olalım.