Cuma, 01 Mayıs 2020 22:59

Adalar’a giriş-çıkış sınırlamaları sonrası yaşananlar

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Adalar Kaymakamlığı, İstanbul İ Pandemi Koordinasyon Kurulu’nun 21 Nisan 2020 tarihli kararı gereğince 26 Nisan’dan başlayarak Adalar’a giriş çıkışın durdurulmasını kararlaştırdı. Pandemi Koordinasyon Kurulu’nun kararında “anakaradan ayrık ve sadece deniz yolu ile ulaşılan Adalar ilçesinde, vaka sayısının son derece düşük olduğu ancak; sayfiye yeri olması, sıcaklıkların artması ve yaz aylarının yaklaşması sebebiyle çok sayıda vatandaşın günübirlik olarak ziyaret ettiği bir yerleşim yeri olduğu, kış aylarında İstanbul anakarada yaşayan, yaz aylarında ikinci konut olarak adalarda yaşayan bir nüfusa da sahip olduğu ve adalardaki konutlarına gelmek istediklerinin görüldüğü, tedbir alınmadığı takdirde, yazlık olarak ve ziyaretçi olarak gelecek insanların bulaşma riskini artıracağı, virüs yayılımını artıracağı” belirlenerek giriş çıkışların kontrol altına alınması isteniyordu.

Karara göre ikametgah adresi olarak Adalar’daki konutlarını gösterenler, temel ihtiyaç malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere gerekli olan ürün ve malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde görevli olanlar, elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon hizmetlerinde görevli olanlar, Adalar’da görev yapan kamu görevlileri istisna kapsamına alınıyorlar.

Kararın uygulamaya konulduğu 26 Nisan Pazartesi gününden başlayarak pek çok sorun ve rahatsızlık da yaşanmaya başlandı. Sabah erken saatlerden başlayarak muhtarlıklar, belediye ve kaymakamlık önünde kalabalıklar oluştu. Herkes yasak süresince giriş-çıkışı sağlamak üzere gerekli belge temin etmenin peşine düştü. İskelelerde emniyet, zabıta ve ulaşım görevlileri sürekli denetimler yaptılar. Aynı durumda olan bazı kişilerin giriş çıkışına izin verilirken, bazılarına izin verilmedi. Bazı kişiler AdalıKart göstererek girip çıkabilirken Adalar’da ikamet ettiğini gösterse de bazı kişilerin giriş çıkışına izin verilmedi. Gün boyu devam eden kargaşa kararın yeterli hazırlık çalışması ve kapsam değerlendirmesi, kurumlar arası koordinasyon çalışması ve uygulayıcıların bilgilendirme çalışması yapılmadan aceleyle uygulamaya konulduğunu gösterdi.

Kaymakamlık kararından sonra ortaya çıkan sorunlar aslında salgının başlangıcından bu yana Adalar’da gözlemlenen pek çok sorunun devamı olarak ortaya çıktı. Salgının başlamasından bu yana Adalılar yaşanan veya yaşanması muhtemel pek çok soruna/konuya dikkat çekerek çözüm yolları öneren girişimlerde bulundular. Esasen Adalar’a giriş çıkışın kontrol altına alınması ve kısıtlanması da bu girişimler sırasında dile getirilmiş öneriler arasındaydı. Dolayısıyla salgının Adalar’da yayılmasının önüne geçecek önlemler kapsamında olumlu bir karar olarak değerlendirildi.

Kararın uygulama aşamasında bazı hususların acilen açıklığa kavuşturulması zorunluluğu ortada duruyor. Adalar’daki konutlarını ikinci konut olarak gösterenlerin yaz başında Adalar’a gelip gelemeyecekleri konusu mutlaka açıklığa kavuşturulmalı. Kararın gerekçesinde yazlıklarına gelmek isteyenlerin bulaşma riskini artıracağından söz edilmesi bu konuda soru işaretlerinin doğmasına yol açtı. Adalar’daki konutlarını yazlık olarak kullananlar için konunun acilen açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Adalar’ın salgından az etkilendiği genel olarak kabul gören bir olgu olmakla birlikte Kaymakamlık ve sağlık kuruluşları başta olmak üzere bazı kamu kurumlarında fazla sayıda vaka tespit edildiğine ilişkin bilgiler çeşitli kanallardan yayılmaya devam ediyor. Her gün çok sayıda vatandaşın çeşitli nedenlerle ziyaret etmek zorunda olduğu kamu kuruluşlarında çalışanlara ve sahada görevli olanlara yönelik bir test taramasının yapılması talebi Adalıların uzun zamandır dile getirdiği hususlar arasında yer alıyor. Aynı şekilde Adalar’da filyasyon sürecinin ve vaka takibinin etkin bir şekilde yürütülmesi gerekliliği ortada duruyor. Bu konularda da elle tutulur bir sonuca varılabilmiş değil.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iftar, teravih, bayramlaşma amaçlı ziyaretlerin yoğunlaşma ihtimaline dikkat çekilerek bazı önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Bu konuda kaymakamlık, müftülük, belediye yetkililerinin koordineli bir çalışma içine girmesi gerekiyor. Belediyeden ve camilerden anonslar yapılarak halkın uyarılması gerekiyor. Cemaatlerin önde gelenleriyle temasa geçilerek konunun hassasiyetine dikkat çekilmesi isteniyor.

Salgının yayılmasını önlemek üzere halkın bilgilendirilmesi için derli toplu bir rehber hazırlanması istenmişti. Bu konu da ortada kalan hususlar içinde yer alıyor. Kişilerin bireysel olarak dikkat etmesi gereken hususlardan toplu olarak her konuda nasıl davranılacağına kadar her ayrıntıda davranış şekillerinin belirlenmesi gerekiyor.

Bütün bu konular ancak kamu kuruluşlarının koordineli ve bilinçli çalışmalarıyla çözüme kavuşabilir. Bu çalışmalar sırasında kamu yöneticilerinin Adalar’da yaşayanların görüşlerine özenle yaklaşması, dile getirilen sorunlara zaman yitirmeden akılcı cevaplar sunması, halkın bilgilendirilmesine azami özen göstermesi, uzman kişilerin görüşlerinden etkili bir şekilde yararlanması sorunların çözümünde hayati önem taşıyor.

 

Son değişiklik Pazartesi, 04 Mayıs 2020 17:56
Yorum yapmak için oturum açın