Planlama ve Gelecek Senaryoları konulu Adalar Dergisi makaleleri - Adalı Dergisi
Sormadan edemiyoruz: Bu ÖÇKB Marmara Denizi’ni korumak için mi Adaları turizme yönelik olarak imara açmak için mi ilan edildi?
Adalar, Boğazlar sahilleri ile İstanbul’un Avrupa ve Anadolu kıyı şeridi üzerinden yerel yönetimlerin karar alma yetkileri ellerinden alınmaktadır. Bunun hukuktaki adı işlev (fonksiyon) gaspıdır ve başvuru halinde yargı idarenin bu işlemini iptal edebilir.
Adalar Dayanışması, konuyu Adalıların gündemine taşımak için bir toplantı düzenledi. 11 Aralık Cumartesi günü saat 15.00’de, Büyükada Deniz Kulübü’nde yapılacak toplantının başlığı şöyle: “Adalılar soruyor: ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ Adalar’ı gerçekten koruyor mu?”. Herkese açık toplantıya konuşmacı olarak Çevre ve İmar Hukuku konusunda uzman Avukat Pervin Çelik, İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Esin Köymen ve İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün katılacak. Toplantının moderatörlüğünü ise dayanışmadan Asu Aksoy yapacak.
5 Kasım 2021 tarihinde Marmara Denizi, kıyı kenar çizgisinin içinde kalan bütün adaları ve bir yarım adası ile birlikte Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildi. Yedi ilin üç ilçesinin belediyeleri (Prens Adaları, Erdek ve Marmara ilçeleri) bu kararla kendi ilçe sınırları içindeki imar yetkilerini Özel Çevre Koruma Kurumu’na devredecekler. Bu ilçelerin bağlı bulundukları büyük şehir belediyelerinin plan yetkileri de ellerinden alınmış oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kaşık Adası’nda, daha önce hassas koruma alanı ilan edilen alanın dışında kalan alanların doğal SİT derecelerinin değiştirilmesi ile ilgili kararının yayınlanmasından önce, adanın sahibi olan şirket tarafından turizm yatırımlarının planlandığı hatta bunun için ayrı bir şirket kurulduğu ortaya çıktı.
Sedef Adası ve Kaşık Adası'nın “hassas koruma alanı” dışında bırakılan alanlarının bir bölümü “nitelikli koruma”, bir bölümü de “kontrollü kullanım” alanı ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 19 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, Sedef ve Kaşık adalarında düşük yoğunluklu yerleşim planlanabilecek, yat limanı, turizm tesisi, tekne imal ve çekek yeri, hatta madencilik dahi yapılabilecek.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin “Geçici Yapılaşma Koşulları”nın durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle Mart 2020'de açtığı davada Mahkeme 15 Nisan 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması II. Aşama Bilgilendirme toplantısı 2 Mayıs 2021 Pazar günü saat 14:00 de çevrimiçi olarak yapıldı.
Çalışmaları 2002 yılı aralık ayında başlayan “Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması” için ilk adımlar atıldı ve yarışma şartnamesinin www.konkur.istanbul/fayton meydani sitesinde yayınlanmasıyla resmi süreci de başlamış oldu.
Pandemi sona erdiğinde Adalar yeni misafirlerini elinde tutabilecek mi, sürekli yaşanılır hale gelebilecek mi?