Çarşamba, 05 Şubat 2020 15:50

Altın Kalpli Demir Yumruğa Veda

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)

Kınalıada’nın Gurur Kaynağı Zakaryan Unutulmayacak.

Adalarımızın spor tarihine adlarını yazdırmış simge isimlerinden Büyükadalı Lefter Küçükandonyadis ve Koço Kasapoğlu’ndan sonra, ‘’altın kalpli demir yumruk’’ diye anılan Kınalıadalı boksör Garbis Zakaryan da aramızdan ayrıldı.

Türkiye’nin ilk profesyonel milli boksörü olarak spor tarihine geçen Garbis Zakaryan centilmenliği ve dost canlılığı ile öne çıkan bir kişilikti. O kadar ki müsabakalarda nakavtla yendiği rakipleriyle de dostluklarını uzun yıllar sürdürdü. Beyoğlu, Galatasaray ve milli takım formalarını giyerek İstanbul, Türkiye ve Ortadoğu şampiyonlukları kazanan Garbis Zakaryan 90 yaşında kalbine yenildi.

Beyoğlu Üç Horan Kilisesi’nde büyük bir kalabalık tarafından görkemli bir cenaze töreniyle uğurlanan Garbis Zakaryan’ın naaşı, vasiyeti üzerine Türk bayrağına sarıldı. Zakaryan’ın Adalı dost ve sevenlerinin de hazır bulunduğu törende yapılan konuşmalarda ünlü boksörün herkes tarafından sayılan, sevilen, birleştirici güçlü kişilik özellikleri taşıdığı vurgulandı ve bunun sonucu olarak cenazesinde her kesimden insanın bir araya geldiği belirtildi. Başrahip Tatul Anuşyan konuşmasında Garbis Zakaryan’ın ilk milli boksör olduğunu ve milli formayı başarıyla taşıdığını belirterek ‘’90 yıllık yaşamında nezaket sahibi, centilmen çalışkan bir insan oldu. Sessiz sedasız görevini yapan, biz farkında olmadan hayatımızı güzelleştiren insanlara ihtiyacımız var ve böyle insanlar yetiştirmeliyiz.’’ dedi.

Yaşamının büyük bölümünü Şişli’de, yaz aylarını ise çok sevdiği Kınalıada’da geçiren Garbis Zakaryan’ın oğlu Dr. Kaspar Zakaryan da babasının 90 yıllık hayatında sevginin birleştirici gücünü herkese gösterdiğini anlatarak, ‘’Ben ondan boksu öğrenmedim, ama insanlığı, dik durmayı ve kimseden bir şey istememeyi, insan olmayı ondan öğrendik. Adam gibi adamdı.’’dedi.

Garbis Zakaryan’ın hayatını konu alan ve Emina Temel imzasını taşıyan ‘’Garo Nerdesin’’ isimli kitap ise ‘’demir yumruk’’un yaşamının bilinmeyen yönlerine ışık tutuyor.

Zakaryan’ın adının spor tesislerinde yaşatılması dileğiyle...

 

Garbis Zakaryan’ın Biyografisi

Garbis Zakaryan

Garbis Zakaryan 2 Haziran 1930’da İstanbul Şişli’de dünyaya geldi. Anne tarafı İstanbullu, baba tarafı Bitlisli olan Zakaryan Türkiye’nin ilk profesyonel boksörü olduğunda 24 yaşındaydı. 22 yıllık kariyerinde 200’ü amatör, 51’i profesyonel olmak üzere toplam 251 kez ringe çıktı ve 226 galibiyet aldı. 1966 yılından itibaren boks hayatına antrenör olarak devam etti ve ünlü boksör Cemal Kamacı’nın menajerliğini yaptı.

Beyoğlu Kulübü’nde boks yaşamına başlayan Zakaryan, Şahan Minasyan ve Vasken Lusikyan’la birlikte Taksim Spor Kulübü’nün boks şubesini kurdu. Galatasaray formasıyla İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları kazanan Zakaryan, 1964’te Lübnanlı Maroun Jeres’i yenerek Ortadoğu Şampiyonu ünvanını elde etti. Boks kariyerinin en önemli karşılaşmalarından biri, dünyaca ünlü boksör Titi Clavel’i yenmesiydi.

Garbis Zakaryan ve eşi Ersilya’nın Arto ve Kaspar adlı iki oğulları bulunmaktadır. Zakaryan 25 Ocak 2020’te 90 yaşında İstanbul Şişli’deki evinde yaşama veda etti.

Son değişiklik Çarşamba, 05 Şubat 2020 16:42
Yorum yapmak için oturum açın