Sayı 182 - Ağustos 2020

Sayı 182 - Ağustos 2020

Erdem Gül: "Yetki karmaşası çözüm üretimi önünde engel"

Şehir Hatları'nın ücretsiz yolcu taşıdığı bir bayramı daha geçirdik. Onbinler, onca uyarıya rağmen çok da fazla korunmadan İstanbul’un sayfiyelerine ve Adalar’a aktılar. Sosyal mesafe başta vapur ve motorlar olmak üzere çok yerde unutuldu. Maskeler aksesuar olmanın ötesine geçmedi.
Göreve başlamasının üzerinden 16 ay geçtikten sonra konuştuğumuz Belediye Başkanı Erdem Gül'e yönelttiğimiz sorular ve aldığımız cevaplar...
“Anlaşılan o ki, bu pilav daha çok su kaldıracak” diye bağlamıştık temmuz sayısında, “İmamoğlu’nun yasak ve tartışmaların gölgesinde kalan Adalar ziyaretinin arka planı” başlıklı yazımızı. Bu kaydı sürdürmeye ihtiyaç olduğu için, aynı konu üzerinden devam ediyoruz.
“23 Temmuz tarihli UKOME toplantısıyla ‘Adalar’ın tüm yollarının yaya yolu olma kararının kaldırılması’, kültürel ve doğal dokusu ile korunması gereken nadide bir değeri yok edecek vahim bir karardır”
Adalar’da bir zamanlar eşeklerin yerini faytonlar alırken yaşananlara benzer bir süreç sonrasında, Ada içi ulaşım sorunu İBB’nin “Toplu taşıma için akülü araç” kararıyla çözüldü. Adalar’da “Fayton Dönemi” bitti, “Akülü Toplu Taşıma Dönemi” başladı.
1 Temmuz Çarşamba günü Adalar Platformu tarafından stratejik tasarım danışmanı ve endüstri tasarımcısı Özlem Yalım, endüstri tasarımcısı Gökhan Karakuş ve ulaştırma plancısı Prof. Dr. Haluk Gerçek’in konuşmacı oldukları, Adalar’daki sivil toplumdan kişilerin de katıldıkları “Adalar'da Sürdürülebilir Ulaşım ve Kamusal Alan Projeleri” başlıklı bir webinar düzenlendi.
12 Temmuz Heybeliada yangının da yaşadığımız Covid salgını gibi büyük bir felaket olmasının yanında önemli kazanımlarının da olduğunu düşünüyorum. Kazanımı tek cümleyle özetlersek “Çaresizlikten dayanışmak zorunda kaldık ve kurtulduk” olur herhalde.
Adalet Ağaoğlu’nun “Fikrimin İnce Gülü” eserinden uyarlanan “Sarı Mercedes” filmi, yazarının anısına perdedeydi
Vahe Lusarar’ı hatırladınız mı sevgili Adalı okurları? Bir ara uzunca bir süre dergimizde yazdı, hem de büyük bir hevesle yazdı. Vahecim tam 100’e merdiven dayamışken, hayat “Buraya kadar” deyiverdi.
Dr. Akillas Millas’ın İstanbul Adaları ile ilgili konuşması, “Kuzey Yunanistan’da yerleşmiş İstanbullu Rumlar Derneği” tarafından tertip edildi. Derneğin lokalinde, Selânik’te, 12 Şubat 2020 tarihinde gerçekleştirildi.
Bazı mekânlar vardır ki yaz mevsiminin habercisi, olmazsa olmazıdır adeta. Yıllardır misafirlerine kalitesinden ödün vermeden hizmet eden ‘Birol Restaurant’ bunlardan ilk akla gelenidir şüphesiz.
Kalın bir karton kutuyu masaya koydular. İçine bakıyorum. Çenelerinin altından başlayarak karın bölgeleri ve yüzleri kırık beyaz, sırt, kuyruk ve kafaları sarı sarman, birbirlerinin tıpa tıp aynısı iki kedi.
Kendi kişiliğini ve hayatını kirletmediği sürece yara alsa bile insan bedenini koruyamıyor ama ruhu formasyonunun gücü ile dimdik ayakta ve tertemiz kalabiliyor.