Cumartesi, 02 Ocak 2021 12:38

Adalı'dan: 2020’den 2021’e. İyi dileklerle...

Ögeyi değerlendirin
(3 oy)
Adalı'dan: 2020’den 2021’e. İyi dileklerle... Kapak fotoğrafı: Berrin Erkurt

2021’in ilk günlerindeyiz. Tedirgin bir adım attık 20’den 21’e. Dileklerimiz, umutlarımız gelenin gideni aratmamasında. Öyle şeyler yaşadık ki, daha kötüsü olmaz diye düşünse de insan, beterin beterinin olduğu akla düşmüyor değil.

Yeni millennium diye alâyı valayla karşıladığımız 2000’den sonra olanları bir sıralamaya kalksak yeter. Ne ummuştuk ne bulduk.

Dünya globalleşecek, sınırların bir önemi kalmayacak derken, iyice içe kapandık. Bir zamanlar gezip büyük keyif aldığımız ülkeler, en başta da güney komşularımız kan gölüne döndü. Halep gibi binlerce yıllık tarih ve kültür kentlerinde taş üstünde taş kalmadı.

2020’de yaşadığımız ve halen içinde bulunduğumuz pandemi, geleceğimizle ilgili belirsizlikleri daha da arttırdı.

Bundan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmaz dediğimiz şeyin ardı ütopya mı distopya mı bilmiyoruz.

Ders alınacağına ilişkin fazla bir umut da yok.

Yılbaşına adım attığımız saatlerde hava sıcaklığı 20’ye yakındı. En sıcak kış denmişti 2019 için, 2020-21 onu aratacak gibi görünüyor. İklim krizi, kuraklık en büyük tehdit.

Dünya Sağlık Örgütü, yeni pandemiler kapımızda diye uyarıyor. Uyarı daha çok devletlere. Kovid-19 pandemisindeki performansları birbirinden kötü olan ülke yönetimlerine. İyi örnek o kadar az ki.

...

Adalı’nın yeni yıldaki bu ilk sayısı için “2020 Adalar Günlüğü” hazırladık. Okumak için biraz uzun biliyoruz ama, derdimiz tarihe bir kayıt düşmekti. Göndermeleriyle, linklerle birlikte bakıldığında yüzlerce sayfalık bir kayıt. Unuttuğumuz, atladıklarımız olacaktır kuşkusuz. Ama unutkanlığın en büyük hastalığımız olduğu bilinciyle, bu tür kayıtlara ihtiyaç artacak diye düşünüyoruz.

Adalar her şeye rağmen 2020 pandemisinde iyi sınav verdi. Bugüne kadar çok olumsuz bir vaka artışı, yayılım, bulaş yaşamadık. Sağlık altyapımızın İstanbul’un en kötüsü olmasına rağmen, Adalar ekosistemi kendiliğinden karantina koşulları yarattı ve bu hepimize iyi geldi. Yılın bu aylarında karanlığa gömülen sokaklar ve evler, şimdi şıkır şıkır. Yaşadığımız bu coğrafyanın kıymetini hep birlikte anlamış olduk. Şehirde kaybettiğimiz ama burada yaşattığımız komşuluğun ve dayanışmanın da. Umarım gereğini de yine birlikte yaparız; daha sıkı sarılır, sahip çıkar ve koruruz.

...

2021 insanlığın, vicdanın, adaletin, dayanışmanın, özgürlüklerin ve sivil toplumun yılı olsun.

İyi yıllar...

 

Son değişiklik Pazartesi, 04 Ocak 2021 15:50
Yorum yapmak için oturum açın