H. Can Yücel

Salı, 04 Ocak 2022 13:23

DRAGA

Savaş, mübadele ve zorunlu göçler dolayısıyla her iki ülke topraklarında Domvros’un ailesi gibi daha kim bilir ne hazin insan öyküleri yaşanmıştı. Ege’nin iki yakasında birbirinin kültürlerinden çok etkilenen Türk ve Yunan halkları dilerim bir daha o acı günleri yaşamazlar. Bu vesileyle makalemi, 12 Aralık 2021’de kaybettiğimiz Girit Mübadili bir ailenin ferdi olan Hilmi Kırık’a ithaf ediyorum. Işıklar içinde olsun…
Salı, 29 Eylül 2020 18:05

Bir Ada Hikâyesi: Faize & Sevim

Peki modanın çınarı olarak nitelenen Faize Hanım kimdi? 92 yıllık hayatına neler sığdırmıştı? Neden bu kadar önemliydi ülkemiz için?
Bazı mekânlar vardır ki yaz mevsiminin habercisi, olmazsa olmazıdır adeta. Yıllardır misafirlerine kalitesinden ödün vermeden hizmet eden ‘Birol Restaurant’ bunlardan ilk akla gelenidir şüphesiz.
Kıyıya paralel, beyaz badanalı yemyeşil bahçe içinde zakkumların süslediği unutulmuş tek katlı bir ev. Bu evin sahibi; adalıların gönlünde taht kuran uzun yıllar tüm sevenlerine İstanbul Radyosu’ndan seslenen Eşref Şefik’ten başkası değildir...
Çarşamba, 05 Şubat 2020 23:34

Koca Çınar

Ağaçlar ayakta ölür sözü ne kadar da doğrudur... Tarihi yüzyıllara dayanan çınar ağaçları, dallarının altında nice medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Cuma, 01 Kasım 2019 12:58

Yeşilçam'ın Hatırladığı Ada

Bozcaada’nın film platosu olarak kullanılmasından sonra turizm alanında büyük gelişme kaydettiğini düşünürsek, belki Marmara da bu şekilde makûs talihini yener ve içinde bulunduğu kısır döngüden sıyrılır.
Kültürel Mirası Koruma Derneği Proje Koordinatörü Arkeolog Mustafa Akçaöz ile Söyleşi
Perşembe, 12 Eylül 2019 17:29

-Kara Ada-

Çocukluğumun Marmara Adası’na dair hatırladığım sahnelerden birisi de 5 yaşındayken evimizin hemen arkasında yükselen dağın yamaçlarına tüm okul öğrencileri ile ağaç dikmemizdir. Geçtiğimiz günlerde ise o ağaçların büyük bir bölümü yandı...
Salı, 13 Ağustos 2019 15:57

Ada Cafe'nin doğuşu

Zamana ve doğanın yıpratıcı koşullarına direnebilen çok az sayıda ev kaldı Marmara Adası’nda. Tarihi eser statüsüne alınıp restore edilebilen yapıların sayısı ise parmakla sayılabilecek kadar az.
Salı, 16 Temmuz 2019 12:51

Genç Turgutlar Marmara'da

İstanbul’a döndükleri gün okulda kahramanlar gibi karşılanan genç Turgutlar amaçladıkları gibi Okulun ismini çok iyi bir şekilde duyurmuş, üniformasını giymenin haklı gururunu yaşamışlardı.