Sayı 169 - Temmuz 2019

Sayı 169 - Temmuz 2019

Adalar'da bir güzel okul...

Bu genel kurul öyle ya da böyle yapılır. Ama sormak gerekir, son 2-3 aylık süreçte yaşananlardan sonra, son 5 yıl konseyin her şeyine karşılık beklemeden koşan gönüllüler başta olmak üzere hangi gönüllüler mobilize edilebilecek yeni dönemde? Gönüllü yönetimi ciddi bir iştir dedik ya, yapılabilecek en büyük kötülük bu oldu işte...
29 Haziran Cumartesi günü öğle saatlerinde önce haberi geldi, sonra tepeyi saran dumanı. Orman alev almıştı. Korktuğumuz başımıza gelmişti. Yine.
Öğrendiğim en önemli şey, çözüm konusunda umudu yitirmemek. Çözüm sırasında uzlaşma adımları atarken, barışa ulaşırken, gösterilen "ihanet", "sattınız" gibi suçlamalara kulak tıkamak. Bir gün önce yapılan barışın, bir insanın bile ölümden kurtulmasına hizmet edebilmesinin öneminin, bilincinde olmak.
Oral Çalışlar’ın yazısı ve dergimize gönderdiği fotoğrafları incelerken, Unesco Dünya mirası listesindeki Robben Adası ile Yassıada’nın karşılaştırmalı öyküsünü çıkarmak geldi aklımıza. Buyurun.
Adalar’ın Unesco Dünya Mirası listesine girmesi için yapılan çalışmalar, Adalar Belediye Meclisi’nin 1 Temmuz tarihli oturumunda gündeme alındı.
Yokluğunun 16 yılında Çelik Gülersoy’un Turing eliyle yarattığı eserlerle birlikte İstanbul’un da yüzü soldu, betona teslim oldu. Büyükada ve Adalar için yarattığı eserler de bu yıkımdan payını aldı.
İstanbul’da birbiri ardına düzenlenip halka açılmış yeşil alanların, onarılıp fonksiyon verilmiş tarihsel yapıların, kültür alanında nice olumlu yankılar yaratmış çalışmaların, her biri bir boşluğu doldurmuş yüzlerce kitabın ardında, sesiz sedasız işine bakmış, üretmiş bir kültür adamı...
Dikkat ettiniz mi son yıllarda İstanbul’da evsizler nasıl da çoğaldı... Oraya buraya konuşlanan Suriyelileri saymıyorum, gerçek anlamda evsiz olup belki de yıllardır sokaklarda yaşayanlardan söz ediyorum.
Bu sayımızda Andrée Galataud Coşkun'un fotoğraflarından bir rengahenk bir seçki sunuyoruz.
Son günlerde Amerikan HBO kablo kanalının bir sezonluk "5 episode" çektiği "Chernobyl" dizisini ekran başında nefes almadan seyrettik. Korkunç bir olay, korkunç bir felaket izledik. Alınacak çok dersler var.
Ekonomik sıkıntı içindeki eşim, her şeye rağmen hayatta kalmaya da o hayatı atları ile canlandırmaya da devam ederken dışarıdan bakıldığında atlara eziyet edilen, zavallı, çaresizlikler içindeki bir sistemin parçası gibi görünen bir fotoğrafa can veriyor.
2. Barış Buluşması için geri sayım: Leros adasında 12-14 Temmuz tarihlerinde yapılacak görkemli kutlamaların ana teması "Barış ve Sağlık"
Hindistan ve Nepal’i kapsayan gezimizin ilk bölümü Hindistan’ın altın üçgen denilen Kuzey doğu kısmında bulunan Jaipur, Agra ve Delhi'nin yanı sıra Varanassi'yi içine almıştı.
İstanbul’a döndükleri gün okulda kahramanlar gibi karşılanan genç Turgutlar amaçladıkları gibi Okulun ismini çok iyi bir şekilde duyurmuş, üniformasını giymenin haklı gururunu yaşamışlardı.
Bugün sahilde biraz güneşlenip dinlendikten sonra yavaş yavaş evimin yolunu tutacağım. Yürüyüşü sevdiğim için yolumu uzatanlardanım. Kim bilir kaç kişi ile selâmlaşacağım...
Adalar Belediyesi - Besim Üstünel - Gülen Üstünel Okulu 4’üncü yılına giriyor. 3-6 yaş grubunu içine alan okul öncesi eğitim kurumu eksikliği önemli bir sorundu Adalar’da.
Deniz Biçer (Okul Müdürü): Bizim “kırtasıyemiz doğadan”. Oyun sepetlerimizde meşe palamudu, ağaç kütükleri, dallar, çakıl taşları, yapraklar var.
İstanbul’da Okul Öncesi Eğitimin ve kurumlarının ihtiyaçları belirleniyor.  Okul Öncesi Eğitim’in ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştaylar dizisinin Adalar etabı, 27 Haziran Perşembe günü Heybeliada Ortaokulu’nda yapıldı.
Heybeliada Halk Eczanesi eski sahibi, Heybeliadalılar Derneği kurucu başkanı Arslan Gürçay, anılarını, otobiyografi formatında topladı.