Aynur Taşyürek

Türkiye’de 2014 yılında yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 246,8 kadınlarda ise yüz binde 173,6’dır. Toplamda kanser insidansı ise yüz binde 210,2’dir.
Cumartesi, 02 Aralık 2017 01:38

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat bezindeki hücreler kontrolsüzce büyümeye başlarsa, prostat kanseri oluşur. Prostat kanseri, prostatı büyüterek idrar yolunda baskıya neden olur. İdrar yapmada şikâyetler (sık idrar, bekleyerek idrar yapma vb.) olabilir.
Salı, 05 Eylül 2017 20:00

Kist Hidatik (Kistik Ekinokokkoz)

Kistik ekinokkozis, ülkemizde, özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır.
Salı, 15 Ağustos 2017 11:37

Menopoz Nedir?

Menopoz kelimesi İngilizce; “ay (moon)” ve “sonlanma (pause)” kelimelerinden oluşturulmuştur. Tam olarak kelime karşılığı adetten kesilme olup, “menopoz yaşı”kadının en son fizyolojik adet kanamasının olduğu zamanı ifade eder.
Pazartesi, 17 Temmuz 2017 16:48

21 Haziran Dünya ALS Günü

ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz - Motor Nöron Hastalığı), kas erimesi ve omurilikte harabiyet ile seyreden bir hastalıktır. ALS ilk kez 1869 yılında alanında öncü bir nörolog olan Fransız Jean-Martin Charcot tarafından tanımlandı.
Cuma, 16 Haziran 2017 17:46

1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü

Sevgili anne babalar; tedavisi mümkün olan bu hastalığın tanısının konabilmesi için tüm yeni doğan bebeklerinize çok basit olan, ülkemizde tüm doğum yapılan hastanelerde ve Aile Hekimliklerinizde ücretsiz olarak yapılan Guithrie testini (halk arasında zekâ testi olarak söylenmektedir) yaptırmayı lütfen ihmal etmeyiniz.
Pazartesi, 01 Mayıs 2017 14:44

Kalp Sağlığı

Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir.
Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Smear/Pap-smear testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür.
Çarşamba, 30 Kasım 2016 15:45

Sağlık: Karbonmonoksit zehirlenmesi

Adalar, yerleşkesi gereği anakaradan daha şiddetli lodos vb. durumları sürekli olarak yaşamaktadır. Bu yazı, soba zehirlenmesi ve karbonmonoksit zehirlenmesi hakkında halkımızı bilinçlendirmek ve farkındalığını artırmak için hazırlanmıştır.
Pazar, 30 Ekim 2016 21:16

29 Ekim Dünya Osteoporoz Günü

Osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalık. Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline geldi.