Salı, 16 Temmuz 2019 00:07

2. Barış Buluşması'nın ana teması "Barış ve Sağlık"

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
2. Buluşma’nın afişinden 2. Buluşma’nın afişinden

defne poster turkish 280x2. Buluşma’nın afişi

2. Barış Buluşması için geri sayım: Leros adasında 12-14 Temmuz tarihlerinde yapılacak görkemli kutlamaların ana teması "Barış ve Sağlık"

Ege'de doğal güzelliği, zengin mutfağı ve dost canlısı insanları ile yıldızı parlayan bir Yunan adası olan Leros, geçen yıl ilkine ev sahipliği yaptığı Türk-Yunan Barış Buluşmaları'nın 2. si için gün sayıyor. Bu yıl 12-14 Temmuz tarihleri arasında daha geniş bir katılımla ve daha görkemli bir şekilde yapılması planlanan Barış Buluşmaları'nın ana teması "Barış ve Sağlık". Etkinlikte, ancak barış içinde yaşayan toplumların sağlıklı toplumlar olabileceğine vurgu yapılacak.

Organizasyonu gerçekleştiren Defne-Dafni Türk-Yunan Derneği'nin Başkanı, Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, 2. Barış Buluşmaları'nı Temmuz ayının ilk haftasında yapmayı planladıklarını ancak 7 Temmuz'da Yunanistan'da yapılacak seçimler nedeniyle programda değişikliğe gittiklerini belirtti. Leros'ta yapılacak buluşmanın bu yılki programın ilk ayağını teşkil ettiğini, eylül ayının son haftasında Gökçeada'da (İmroz) yapılacak etkinliklerin ise buluşmanın ikinci ayağını oluşturacağını belirten Eralp, şöyle dedi:

"Bu yılki buluşmanın geçen senekinden farkları var. Orada bulunan yerli bazı kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Avrupa Birliği'nin Ankara Büyükelçisi ve eşi ile AB'den bazı yetkililer de geliyor. Fransa'dan iki asilzade ziyaretçimiz var. Tema 'Barış ve Sağlık'. Bu çerçevede tanınmış iki Türk hekimi, Prof. Dr. Yeşim ve Prof. Dr. Levent Eralp ile tanınmış iki Yunanlı doktor, Prof. Kostas Sirigos ve kendisi gibi profesör olan eşi isteyenlere gönüllü check-up yapacaklar. Prof. Levent Eralp ve Prof. Kostas Sirigos, Barış ve Sağlık konusunda panel de yapacaklar. Ayrıca bir fotoğrafçılık atölyesi var. Bunun dışında tanınmış fotoğrafçı İzzet Keribar 13 Temmuz'da İstanbul'a ait 100 fotoğrafı Leros kalesinde dijital olarak duvarlara yansıtacak. Programda İzzet Beyin fotoğraf sergisi de var. Leros kalesindeki gecede Sınır Tanımayan Kadınlar'ın hazırladığı yerli yemek ve içkiler sunulacak. Kalede gene 13 Temmuz'da Leros ve Bodrum folk dansçılarının gösterileri var. Gurme Kulübü yemek pişirme atölyesi yapıyor. Son olarak Türk ve Yunanlı kadınlar 14 Temmuz'da ortak yemek yapacaklar."

Dernek Genel Sekreteri Nilüfer Tarıkahya da, "Leros ve İmroz: Barışın İki Adası noktasından hareketle düzenlenecek olan bu etkinliğin, birbirini tamamlayan iki olgu olan barış ve sağlık temasına odaklanması nedeniyle, Türkiyeli ve Yunanlı hekimler dostluğun, birlikte üretmenin önemine ve en önemlisi, sağlıklı toplumun ancak barış içinde bir toplum olabileceğine vurgu yapacaklar. Bu konuları hem bir panelde söz alarak hem de el ele bir sağlık taraması yaparak öne çıkaracaklar. Panelin moderatörü de Fransa’da Belediye Başkanlığı yapmış, Leroslu sayılan değerli bir isim: Bernard Morin" dedi.

Yılın bir bölümünü Leros adasında geçiren ve hazırlıklarla da bizzat ilgilenen Nilüfer Tarıkahya, programın ayrıntıları konusunda şu bilgileri verdi:

"Temmuz ayında Leros’ta, Eylül ayında ise İmroz’da gerçekleşecek olan etkinlik kültür, sanat ve sağlık üzerinden birçok aktiviteyi ve katılımcıyı bir araya getiriyor. Bu yıl karşı yakadan, Bodrum’dan da barış yolculuğuna katılacak konuklar, turistler bekleniyor. 12 Temmuz Cuma akşamı bir söyleşi ile başlayacak buluşma ertesi gün İzzet Keribar yönetiminde bir fotoğraf atölyesi ile devam edecek. Aktiviteye destek verenler Çanakkale-PAN Fotoğraf Derneği’nden Semra Canbulat ve adadan Markos Spanos. Böylece İmroz'u temsilen Çanakkale’den gelen fotoğraf kulübü üyeleri ve Leroslu fotoğrafçı Spanos öncülüğünde, her yıl tekrarlanacak fotoğraf aktivitelerinin temeli Keribar hocalığında atılmış oluyor. Atölye Cumartesi günü 10.30'da Metropolitlik binası ana salonunda olacak.

manzara kahve 280x

13 Temmuz Cumartesi gecesi tarihi kalede büyük şenlik var. Adanın Küçük Asyalı’lar (mübadiller) derneği folklor grubu barışa danslarıyla katkı verecek. 40 yıllık saygın bir kurum olan Artemis Dans ve Müzik Okulu ise müzisyenleriyle, ortak ezgilerimiz olan rembetiko şarkılarıyla sahnedeler. Ayrıca Stelios Berberis’in yanısıra adanın Avrupalı komünitesi mensupları da birkaç şarkıyla bu çok kültürlü gecenin özel renkleri olacaklar. Bir de Bodrum’dan gelecek olan Halk Dansları grubu var sahnede. ‘Sınır Tanımayan Kadınlar Derneği’ üyeleri kendi elleriyle hazırladıkları yerel lezzetleri ve yerel şarapları tattıracaklar. Tarihi kalenin duvarlarına yansıyan İzzet Keribar’ın İstanbul kareleri ise ortak ve çok sesli kültürümüzü yansıtacak.

Üçüncü ve son gün saat küliner bir atölye çalışması var. 'Barış için pişirmek' veya 'Barışa kurulan sofra' başlığı altında bir araya gelen katılımcılar ortak lezzet 'türlü' yemeğini hazırlayacaklar. Mutfak önlüklerini ve eldivenlerini takıp, rengarenk sebzeleri kesip doğrayacaklar. Ardından aynı sofrayı paylaşacak olan katılımcılar yemeği barışa kalkan kadehler eşliğinde tadacak. Aktiviteyi Chaine des Rottiseurs Gurme Kulübü üyeleri Philip Blanc , Nilüfer Tarıkahya, Takis Tavanyotis yönetiyor."

Tasarım ve organizasyonu Defne-Dafni Türk Yunan Derneği’ne ait olan bu buluşma içinde yer alan aktivitelerin çok dilli ve tercümeli olarak gerçekleştirileceğini belirten Tarıkahya, "Etkinliğin organizasyonunda birçok sivil toplum kuruluşu yer almakta. Leros Metropolitliği, Leros Belediyesi, AIAL Yunan-İtalyan derneği, Artemis Dans Okulu, Küçük Asyalılar Derneği, Sınır Tanımayan Kadınlar derneği bu etkinlikte co-organizatör olarak yer alan kurumlar. Böylece adada yaşayan Avrupalılar, adalılar ve komşu bir araya gelerek çok sesli bir etkinlikte barış diyecekler. Karşı kıyıdan gelecek turistler ve misafirler için 15 Temmuz Pazartesi akşamı direkt Leros-Bodrum seferi yapacak bir ek feribot seferi konuldu. Tekne seferleri için Bodrum Face to Face Seyahat acentesi ile temasa geçilebilir" dedi.

 

Son değişiklik Salı, 16 Temmuz 2019 21:46
Yorum yapmak için oturum açın