Pazartesi, 15 Temmuz 2019 20:33

Adalar Belediye Meclisi’nde Adalar’ın “Unesco - Dünya Mirası” listesine başvurusu konuşuldu...

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Adalar’ın Unesco Dünya Mirası listesine girmesi için yapılan çalışmalar, Adalar Belediye Meclisi’nin 1 Temmuz tarihli oturumunda gündeme alındı.

Dünya Mirası Adalar Girişimi üyelerinin de katıldığı oturumda, adaylık dosyasının hazırlayıcılarından Trakya Üniversitesi öğretim üyesi Yaşagül Ekinci kapsamlı bir sunum yaptı.

DMA Girişimi sözcüsü Alp Orçun, sunumun öncesi ve sonrasında yaptığı konuşmada, girişimin Adalar için öneminden söz etti ve meclis üyeleri başta olmak üzere tüm belediye birimlerince sahiplenilmesinin ne kadar gerekli olduğunun altını çizdi, zaman ayırdıkları için başkanlığa ve üyelere teşekkür etti.

Dünya Mirası Adalar girişimi adlı sivil oluşum, 2 yıl önce Adalar’ın Dünya Mirası geçici listesine (tentative list) girmesi için çalışmalara başlamış, Adalar Belediyesi ile ilişkiye geçilmiş, başkan onayıyla belediye bünyesinde bir birim oluşturulmuş ve ayrıca tüm bu sürecin birlikte yönetimi için de Adalar Belediyesi ile Dünya Mirası Adalar Girişiminin taşıyıcı kuruluşu Adalar Vakfı arasında geniş çerçeveli bir işbirliği protokolü imzalanmıştı.

Bu çerçevede Adalıların ve uzmanların katılımı ile arama toplantıları düzenlemiş, başvuru dosyasının altlığı sayılabilecek geniş bir alan ve kaynak taraması da bu vesileyle yapılmıştı.

Geçici listeye girebilmek için başvuru dosyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderiliyor. Bu yılın başvuruları mart sonuna kadar yapılabiliyordu ve Adalar’ın dosyası da mart ayı sonlarında bakanlığa teslim edildi.

Bakanlığın 2019-2020 listesinde Adalar’ın da yer alması kuvvetle muhtemel görünüyor. Hazırlıklar da bu çerçevede sürdürülüyor.

Çalışmaları Adalıların da sahiplenmesi için girişim, oluşturduğu danışma organlarıyla kapsamlı bir çalışma hazırlığında.

 

Son değişiklik Salı, 16 Temmuz 2019 18:17
Yorum yapmak için oturum açın