Pazar, 07 Kasım 2021 06:05

Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği’nden iki etkinlik

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Heybeliada Konser

Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, son iki yıldır pandemi nedeniyle ara verdiği etkinliklere yeniden başladı. İlk etkinlik yaşamının son yıllarını Heybeliada’da geçiren, mezarı da Heybeliada’da olan gazeteci, yazar ve bestekâr Ahmet Rasim için 21 Eylül 2021 günü düzenlendi.

Heybeliada’yla bağı olan sanatçıların yaşadıkları mekânların belirlenerek bir plaketle belgelenmesi, böylelikle Ada’da iz bırakmış bu değerli isimlerin Ada belleğinde kalıcı kılınması amacıyla başlatılmış olan “Heybeliada hatırlıyor!” çalışmaları kapsamında bu kez de Ahmet Rasim’in geçmişte yaşadığı eve bir plaket konuldu. Kütüphane bahçesinde devam eden programda, Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi soprano Nesibe Özgül Turgay, tenor Ahmet Tunçberk, udi Ebru Yılmaz ve vurmalı çalgıda Emre Kocabaş bir konser vererek izleyicileri Ahmet Rasim’in şarkılarıyla buluşturdu. Yazarın 89. ölüm yıldönümünde düzenlenen etkinlik Adalılar tarafından büyük ilgi gördü.

Evler, Aşklar, Göçler söyleşisi ise 9 Ekim 2021 Cumartesi günü yine Kütüphane bahçesinde yapıldı. Kiltablet grubu yazarlarının Derneğin 2018 yılı takviminde yer alan Akillas Millas’ın “Heybeliada’nın Yitip Giden Evleri” çizimlerinden esinlenerek yazdıkları öykülerin derlendiği Evler, Aşklar, Göçler kitabı birkaç ay önce Adalı Yayınları tarafından okurla buluşturulmuştu.

Kütüphane sorumlusu Derya Odabaşı’nın hoş geldiniz konuşmasıyla başlayan programda Dernek adına söz alan Ahmet Korkut Tokman kısaca Kütüphane’nin ve Derneğin geçmişini, yapılan çalışmaları anlattı. Kiltablet’in fikir önderi yazar Nalan Barbarosoğlu, Kiltablet ekibinin ve takvim öykülerinin oluşumundan söz etti. Program, öyküleri kaleme alan yazarlardan Zeki Paralı, Meltem Uzunkaya, Billur Akgün, Dilek Yılmaz, Nezir Suyugül ve Özkan Binol ile Dernekten Ayşe Sarısayın ve Serenad Demirhan’ın yaptığı söyleşilerle devam etti. Canan Kuzuloğlu’nun yazdığı “Mammi Evleri” adlı öykünün Ebru Yazıcıoğlu Çika tarafından seslendirildiği ve Kiltablet yazarlarının kitaplarını imzalamasıyla sona eren etkinlik, olumsuz hava koşullarına rağmen hem Adalıların hem de Adalar dışından gelen konukların yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlik kapsamında bir de sergi düzenlendi; Akillas Millas’ın “Heybeliada’nın Yitip iden Evleri” çizimleri Evler, Aşklar, Göçler adlı kitapta yer alan öykülerden alıntılarla birlikte Kütüphane bahçesinde sergilendi.

Derneğin düzenlediği bu etkinliklerin ortak ve önemli bir özelliği, 2013 yılından bu yana açılması için uğraşılan ve 2020 yılında hizmete açılan Heybeliada Halk Kütüphanesi’nin bahçesinde yapılmış olmaları. 

 

Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği kimlerden oluşur, hedefi nedir, ne tür çalışmalar yapar?

Dernek, Heybeliada Eski Türk İlkokulu’na ve Halk Kütüphanesi’ne ev sahiplik yapmış olan Triandafilidis Köşkü’nü Heybeliada’nın önemli bir kültürel mirası olarak gören ve bu binayı bir halk kütüphanesi olarak çağdaş ve etkin bir kültürel işleve kavuşturarak Heybeliada’nın kültürel yaşamına katkıda bulunmak isteyenlerden oluşan bir sivil girişim olarak 2013 yılından bu yana çeşitli çalışmalar yapıyor.

Kütüphane 2020 yılında, binanın restorasyonu tamamlandıktan sonra hizmete açıldı. Bina şimdilik başka birimlerle kullanıldığından yer sıkışıklığı ve buna bağlı kimi sorunlar olsa da önemli bir aşama kaydedildi, Heybeliadalıların hayal ettiği kütüphaneye ulaşılmasına doğru bir adım atılmış oldu.

Bu yolculuk 2013 yılında çürümeye terk edilmiş Kütüphane binasının bahçesinin temizlenmesiyle başlamıştı. Bahçede düzenlenen ilk etkinliğin ardından 7 yıl boyunca binanın restore edilerek yeniden kütüphane olarak açılması için uğraşıldı, uzun ve zorlu bir süreçten geçildi. 2020 yılında açılan kütüphane, şimdilik başka birimlerle paylaşıldığı için hayal edildiği biçimde olmasa da yolculuk devam ediyor.

Derneğin tümüyle gönülle, emek ve imeceyle yaptığı çalışmalar arasında,

  • Heybeliada İlkokulu öğrencileriyle öykü atölyesi,
  • Söyleşilerin ve atölyelerin yapıldığı Kütüphane Şenliği,
  • Sibel Oral ve Yiğit Bener’in katılımıyla ölümünün 35. yılında Behçet Necatigil’den Ayşe Sarısayın’a edebiyat yolculuğu,
  • Semih Poroy’un karikatür sergisi eşliğinde Adil İzci, Birsen Ferahlı, Leyla Ruhan Okyay, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Nemika Tuğcu, Nursel Duruel, Sezer Ateş Ayvaz ve Yasemin Yazıcı’nın katılımıyla 14 Şubat Dünya Öykü Günü kutlaması,
  • Yaşar Kemal anması,
  • Akillas Millas söyleşisi,
  • Erol Üyepazarcı ve Esmahan Akyol’un katılımıyla Petros Markaris söyleşisi,
  • Halil Gökman’la “Karpostallarda Bir Ada Hikâyesi” söyleşisi,
  • Zeyyat Selimoğlu’nun yaşadığı eve plaket konularak anılması,
  • Yiğit Bener’in katılımıyla Nejat Gülen’in 90. yaş kutlaması ve söyleşi,
  • Nezihe Meriç anması,

2013 yılından bu yana yapılan ve basında da yer bulan edebiyat etkinlikleri.

Bu etkinliklerin yanı sıra çok değerli isimlerin yer aldığı kütüphanecilik seminerleri, Kütüphane Haftası kutlamaları, fotoğraf sergileri ve sunumları, tarih atölyeleri, atölyeler kapsamında verilen eğitimler, bahçede film gösterimleri ve söyleşiler, sokakta çocuklara sinema, Şubadap Çocuk Şarkıları Orkestrası’nın konseri, ilkyardım eğitimi, deprem bilgilendirme konferansları, Ada yangınları yürüyüşü gibi çalışmalar da yapıldı.

Çok dilli ve kültürlü Adalar coğrafyasına uygun şekilde hazırlanan Ada takvimi, 2016’dan itibaren her yıl Akillas Millas’ın koleksiyon değerindeki özel çizimleriyle çıkmaya devam ediyor.

 

Son değişiklik Pazar, 07 Kasım 2021 07:30

Son ekleyen Ayşe Sarısayın

Yorum yapmak için oturum açın