Sayı 197 - Kasım 2021

Sayı 197 - Kasım 2021

Yapraklar düşerken

Kapak fotoğrafı: Andrée Galataud Coşkun

Kasımın ilk günleri, yaz günlerini hatırlatırcasına güzel. Önce sağanak yağmur, ardından yirmilere tırmanan günlük ısı ve sis. Hani Aya Yorgi Tepesi’ne çıkıldığında, sisler içinde yüzen adayı göz önüne getirin; öylesine. Birkaç yılda bir tekrarlanan bu doğa olayı bu yıl da yaşandı kasımın ilk günlerinde.
5 Kasım 2021 tarihinde Marmara Denizi, kıyı kenar çizgisinin içinde kalan bütün adaları ve bir yarım adası ile birlikte Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildi. Yedi ilin üç ilçesinin belediyeleri (Prens Adaları, Erdek ve Marmara ilçeleri) bu kararla kendi ilçe sınırları içindeki imar yetkilerini Özel Çevre Koruma Kurumu’na devredecekler. Bu…
Sedef Adası ve Kaşık Adası'nın “hassas koruma alanı” dışında bırakılan alanlarının bir bölümü “nitelikli koruma”, bir bölümü de “kontrollü kullanım” alanı ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 19 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, Sedef ve Kaşık adalarında düşük yoğunluklu yerleşim planlanabilecek, yat limanı, turizm tesisi, tekne imal ve…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kaşık Adası’nda, daha önce hassas koruma alanı ilan edilen alanın dışında kalan alanların doğal SİT derecelerinin değiştirilmesi ile ilgili kararının yayınlanmasından önce, adanın sahibi olan şirket tarafından turizm yatırımlarının planlandığı hatta bunun için ayrı bir şirket kurulduğu ortaya çıktı.
Uzun süre makamlarımız Patrik Ekümenik değildir tezine sarılmıştı. Bu tutumun yumuşadığını memnuniyetle görüyoruz. Hükümet bir davette Patrik’in önündeki tabelaya “ekümenik” sıfatını koymuştu. Esasında, korkulduğu gibi Patrik’in bir tür “papa” olması mümkün değildir Katolik ve Ortodoks cemaatlerinin yapısı farklıdır.
İstanbul’un tarihi simgelerinden Büyükada Rum Yetimhanesi Binasının restorasyonu çalışmaları kapsamında 18 Ekim 2021 Pazartesi günü, İstanbul Rum Patrikhanesi’nde, Ekümenik Patrik Bartholomeos Hazretleri başkanlığında Türkiye’den ve yurtdışından uzmanların katılımı ile uluslararası bir çalıştay gerçekleştirildi.
Adalı Yayınları’ndan Eylül 2021 başında çıkan “Sahnenin Arkası ve Önüyle Prens Adaları’nda Yaşam” kitabı için, Büyükada Anthea Otel’de tanıtım toplantısı düzenlendi. Andrée Galataud Coşkun’un toplantı başında, bir anlamda kitabın doğum öyküsü de olan konuşmasını, toplantıda kendisine eşlik eden sevgili Mehmet Erkurt’un Fransızca’dan Türkçe’ye çevirisiyle aynen yayınlıyoruz.
Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, son iki yıldır pandemi nedeniyle ara verdiği etkinliklere yeniden başladı. İlk etkinlik yaşamının son yıllarını Heybeliada’da geçiren, mezarı da Heybeliada’da olan gazeteci, yazar ve bestekâr Ahmet Rasim için 21 Eylül 2021 günü düzenlendi.
Bomontiada bir kurtarılmış bölge. Az daha tümüyle yıkılacak olan eski Bomonti Bira Fabrikası’nın ve yaşıtlarımdan çoğunun çocukluk anılarında yaşayan aile bahçesinin bulunduğu yer.
Halit Ziya Uşaklıgil’in yıllar önce Büyükada’yı nasıl gördüğü,  Adadaki dostlarını nasıl anlattığını merak eder misiniz? Buna benzer pek çok sorunun cevabını yıllar öncesinin gazetelerini tarayarak bulmaya çalışıyoruz.
Kınalıada’da bir devre tanıklık yapmak üzere çalışıyorum bugünlerde. Güzel anıları tekrar yüreğimde yaşamak beni mutlu ediyor.