Cumartesi, 02 Aralık 2017 01:31

İstanbul5days Burgazada

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
İstanbul5days Burgazada Fotoğraflar: Semra Askeri Uzuner - Çiğdem Kayaoğlu

Bu yıl 14.’sü düzenlenen “İstanbul 5 Days” yarışları 31 Ekim - 5 Kasım 2017 tarihleri arasında yapıldı. İstanbul’un iki yakasındaki ormanlar, eşsiz adalardan biri ve efsane Kapalıçarşı, fazlasıyla eğlenceli ve rekabetçi yarışlara ev sahipliği yaptı. 5 günde 6 yarışla, oryantiring dolu bir hafta geçirmek isteyenler isteğe bağlı olarak antrenman olanaklarına da sahip oldular. Ayrıca, 4. ve 5. gün yarışları “Ülke Puanı Veren Yarış” statüsünde gerçekleşti.

Burgazada bugün uluslararası büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

İstanbul Oryantring Kulübü’nün her yıl düzenlediği, bu yıl 14.’sü gerçekleştirilen İstanbul5days yarışmasının 3. günü yarışmaları Burgazada’da gerçekleştirildi. Burgazada etabından yarışa katılan yaklaşık 300 sporcunun 150’sinin başka ülkelerden gelmesi, geçen yıla oranla diğer ülkelerden gelen yarışmacı katılımının da düştüğünü gösteren bir sayı oldu.

Organizasyon komitesi, oryantiring etabında bu yıl Burgazada’nın tercih edilmesinin nedenini, diğer adalardan rakım olarak biraz daha alçak olması olarak açıkladı. Yarışmacılar, dünyanın pek çok ülkesinden gelen sporcular ve ülkenin çeşitli illerinden katılan üniversite ve kuruluşları kapsayan yediden yetmiş yedi yaş üstüne kadar birçok yaş grubundaki kadın ve erkeklerdi. Yarışma, kırk üç farklı parkur ve yetmiş altı hedeften oluştu.

2 kosu 280x
3 kosu 280x

İst5days yarışlarının on dördüncüsüne dünyanın farklı bölgelerinden toplamda 450 kişi katıldı.

Beş gün altı etap şeklinde gerçekleştirilen yarışmanın etapları iki etap Belgrad ormanı, İTÜ Ayazağa Kampüsü, Çekmeköy, Burgazada ve Kapalıçarşı gibi İstanbul’un birbirinden güzel tarihsel, kültürel ve doğal mekânlarında koşuldu.

Oryantiring sporu harita ve pusulayla hedef bulma sporudur. Orman, park veya şehir içerisinde yapılan farklı çeşitleri bulunmaktadır. Sporcuların hem zihinsel hem bedensel açıdan güçlü ve hızlı olmaları gerekmektedir. Dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip olan Finlandiya’da bu sporun zorunlu ders olarak verilmesi bu sporun önemini gözler önüne sermektedir.

ist5days1 280x
ist5days2 280x
 

 

sagdaki serkan sural 280xSerkan Sural (sağda)

Yarışın Burgazada etabında tanıştığımız, Uludağ Oryantiring Spor Kulübü’nden Uludağ Üniversitesi öğrencisi Serkan Sural’a sorduk: Neden bu spor? O da; “Bu sporu yapıyorum çünkü beni her zamankinden daha mutlu ve özgür kılıyor. Haritayı elime alıp koşmaya başladıktan sonra bütün kuralları ben koyuyor ve ben uyguluyorum.” dedi. Devamla:

“İst5days yarışlarının Türkiye’deki yeri çok farklı. Türkiye’de düzenlenen en profesyonel ve en eski oryantiring yarışması olması benim için vazgeçilmez katılım sebebi. Aynı zamanda yarışma Türkiye’de düzenlenmesine rağmen yabancı katılımın iki kat fazla olması kendimi yurtdışında koşuyor hissetmemi sağlıyor. Tabii ki 5days’i bu kadar nitelikli kılan başka bir neden yarışmaların yapıldığı yerler. Kapalıçarşı’nın içerisinde gece kimse yokken (sporcular dışında) kafa feneriyle dar sokaklar arasında hedef bulmak, tarihi kokuyu sonuna kadar içime çekmek bana kendimi mükemmel hissettirdi.” açıklamasında bulundu.

 

iog 280x

 

İstanbul 5 Gün ya da İstanbul 5 Days

İstanbul Orienteering Spor Kulübü Derneği ya da bilinen adıyla İOG (İstanbul Oryantiring Grubu), İstanbul merkezli bir oryantiring kulübüdür. 5 gün süren, uluslararası katılımlı, “İstanbul 5 Gün” yarışmasını organize etmektedir.

İstanbul 5 Days, İOG tarafından İstanbul’da her yıl düzenlenen bir oryantiring yarışmasıdır. İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarındaki orman ve parklarda düzenlenen yarışma, bu özelliğiyle dünya üzerinde iki kıta toprakları üzerinde gerçekleştirilen ilk ve tek oryantiring yarışması olma özelliğini taşımaktadır.

Yarışma ilk defa 2004 yılında altı ülkeden toplam doksan bir sporcunun katılımıyla gerçekleşti. 1-5 Kasım 2006 tarihleri arasında üçüncü defa düzenlendiğinde ise yirmi dört ülkeden yaklaşık dört yüz sporcu katıldı.

Son değişiklik Cumartesi, 02 Aralık 2017 07:08
Yorum yapmak için oturum açın