Sayı-150 - Aralık 2017

Sayı-150 - Aralık 2017

Ada denizinde hâlâ balıkçı kayıklarını görmek ne güzel!

Kapak fotoğrafı: Recep Uzun

Adalar ve Adalar Vakfı için oldukça yoğun bir yıl geçirdik. 2018’de de yapılacak, takip edilecek çok şey var. Gündemimiz yüklü. Vakfın doğrudan faaliyet alanları zaten yeterince yoğun. Adalı Yayınları, Adalı dergisi, internet üzerindeki yayınlar, Adalar Müzesi, sergiler, diğer kültürel ve sportif etkinlikler...
Yeni olan her şey insanlarda bir düşünce, ardından bir duygu uyandırır. Bireylere olumlu duygular hissettiriyorsa, yeni olan kutlanır; yeni bir iş, yeni bir aşk, yeni bir evi kutlamak gibi...
Yaz güneşinin parlaklığı bana göre değil. Beyaz tenli ve çilli olduğumdan dolayı, cildime yakıcı, gözlerime kör edici tesir eder. Hele de günün sıcak saatlerinde; göğüs kafesim sıkıştırılmış gibi daralır, nefes almam zorlaşır, havayı soluyamaz durumda kalırım.
Gün geçmiyor ki serseri bir kurşunun pisipisine can yakmasıyla ilgili bir haber almayalım. Eh trafik kazalarını saymazsak tabii...
Doğup büyüdüğüm Büyükada’da son elli yılda çok şeyin değiştiğine, “ada karakteri”nin bozulduğuna, hatta yok olduğuna şahit oldum. Zamanın hızlı ve kötü erozyonu, ne yazık ki Marmara’nın incisi kabul edilen Adalar’ı da törpüledi.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir çalışmayla Marmara Denizi’ndeki 200 mercan, Neandros Adası’nın derinliklerine nakledilmeye başlandı.
Kasım ayı, kimilerine göre hüzün ayı olmasına rağmen bana sanat ayı izlenimi veriyor. Tabiatın pastel tonlarını en cömert kullandığı, sıcak renklerin insanın gönlünü ısıttığı, arkasından gelecek kışın habercisi olmasına rağmen zorluğun yanındaki kolaylıkların hatırlatıcısı gibi beni mutlu eder.
24 Kasım Öğretmenler günü Büyükada’da büyük bir coşku ile kutlandı. O gün, Anadolu Kulübü’nün tarihi binasında buluşan adalı öğretmenleri, Adalar Kaymakamı, Adalar Belediye Başkan Yardımcısı, Emniyet Müdürü, Adalar Savcısı ve diğer mülki erkân, huzurlarıyla şereflendirdiler.
Adalar Çocuk Orkestrası 19 Kasım’da Enka’da gerçekleştirilen yeni bir “Neşeli Pazarlar” konserini izlemek için Enka İbrahim Betil Oditoryumu’na gitti.
Beş kardeştik biz, bir elin beş parmağı gibi hepsi birbirinden farklı dört kız, bir erkek! Baş parmağımızdın sen, tıpkı baş parmak gibi ayrı bir yöne dönüktü hayata bakışın bizlerden.
Antik Mısır’daki soluk kesen gezintimize Yukarı Mısır’dan, yani güneyden, Assuan kentinden başlıyacağız. Gemimizle Nil nehri üzerinden seyir ederek, kuzeye doğru çıkacağız. Luksor kentine varıp oradan uçakla yeniden Kahire’ye döneceğiz.
Adalar İlçe Sağlık Müdürlüğünün “3-9 Kasım Organ Bağış Haftası”nda başlattığı organ bağışı kampanyasına adalılar büyük ilgi gösterdi. Yerel yöneticilerin de aralarında olduğu 60’ın üzerinde kişi kampanya kapsamında organlarını bağışladı.
Recep Uzun'un objektifinden 9 fotoğraf yer alıyor bu sayımızda...
Bu yıl 14.’sü düzenlenen “İstanbul 5 Days” yarışları 31 Ekim - 5 Kasım 2017 tarihleri arasında yapıldı. İstanbul’un iki yakasındaki ormanlar, eşsiz adalardan biri ve efsane Kapalıçarşı, fazlasıyla eğlenceli ve rekabetçi yarışlara ev sahipliği yaptı.
Akdeniz’in mavi mavi masmavi sularının çevrelediği kayalık sahilleri ile havadan çorak görüntü veren ama yaşam alanlarının devasa ağaçlarla gölgelendiği şirin mi şirin bir adadır Malta adası.
Denizden gelen tuzlu esintiyi ciğerine çekmek için kalktı masadan. Her yaz olduğu gibi Heybeliada’daki evindeydi. Ne “Rize’nin Köylerinden” de Rize bacaklarını hamsili sahillerine sokup, sırtını yeşilim fındık ormanlarına yaslamıştır.”
Adalar Çocuk Orkestrası’nın kurucularından ve Adalar Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Diş Hekimi Pınar Delen Satıoğlu, Avrasya Maratonu’nun 39. koşusunda daha çok çocuğun ücretsiz müzik eğitimi alabilmesi amacıyla koştu.
Adalar Kent Konseyi Eğitim Grubu, ilk ve ortaokul öğrencileri için STEM laboratuvarı açtı. Laboratuvarda eğitim alacak olan öğrenciler artık teorik bilgilerini, pratiğe dönüştürebilecek ve 21. yüzyıl için gerekli yaşam becerilerini kazanabilecekler.
Prostat bezindeki hücreler kontrolsüzce büyümeye başlarsa, prostat kanseri oluşur. Prostat kanseri, prostatı büyüterek idrar yolunda baskıya neden olur. İdrar yapmada şikâyetler (sık idrar, bekleyerek idrar yapma vb.) olabilir.