Cumartesi, 02 Aralık 2017 01:30

Adalılar, organ bağışı konusuna duyarlılıklarıyla örnek oldular

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Adalılar, organ bağışı konusuna duyarlılıklarıyla örnek oldular Fotoğraflar: Semra Askeri Uzuner

organ bagisi 2 280x

Adalar İlçe Sağlık Müdürlüğünün “3-9 Kasım Organ Bağış Haftası”nda başlattığı organ bağışı kampanyasına adalılar büyük ilgi gösterdi. Yerel yöneticilerin de aralarında olduğu 60’ın üzerinde kişi kampanya kapsamında organlarını bağışladı.

Adalar İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi organ bağışı haftası konusunda farkındalık yaratmak ve bilinç oluşturmak amaçlı Kasım ayının ikinci haftasında Büyükada İskelesi Saat Meydanı’nda stant açtılar. İlçe Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Gökçe’nin de aralarında olduğu sağlık ekibi ve Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının da aktif olarak yer aldığı stantta hem halk bilgilendirildi, hem de organ bağışında bulunanların kayıtları alındı. Heybeliada’da da açılan standa ilgi ve katılım büyük oldu.

Büyükada Saat Meydanı’nda standa gelip, halkı bilgilendirmede aktif yer alanlar arasında Adalar Kaymakamı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç ile Başkan Yardımcısı Mahmut Yerlikaya, AKP İlçe Başkanı İsmail Hakkı Durmuş, Adalar Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdurrahman Küçüksarı, Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Satıoğlu, Büyükada Muhtarı Rafet Garip, Heybeliada Muhtarı Hüseyin Yay ve Burgazada Muhtarı Mustafa Biçer de vardı.

Yerel yöneticiler hem Ada halkıyla yaptıkları sohbetlerde hayat kurtaran bağışın önemi vurguladılar, hem de organ bağışında bulundular.

Adalar Kaymakamı: Herkesin organa ihtiyacı olabileceğini aklımızdan çıkarmayalım

organ bagisi 3 280x

Kendisinin de uzun bir süre organ yetmezliği tedavisi gördüğünü anlatan Adalar Kaymakamı, herkesin her an bir organa ihtiyacı olabileceğini vurguladı. “Hepimizin başına gelebilecek bir durum bu. Hiç beklemezdim ama ben de hayatımın bir döneminde kendimi böbrek hastası olarak buldum. Ümidim o ki kimsenin ihtiyacı olmasın, ama ihtiyaç olduğunda da organın olması için bu organ bağış kampanyası ve bağışlanan organlar bir umut ve büyük bir tesellidir” dedi. Ülkede her gün onlarca insanın organ bulamadığı için hayatını kaybettiğine değindi. “Hayati önemi olan organ bağışına biraz daha duyarlılık göstermek tüm insanların sorumluluğu olmalıdır.” Dedi.

Belediye Başkanı Atila Aytaç, organ bağışı, yaşam kazandırmaktır demektir

Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç da, sağlıklı tüm yurttaşların organ bağışı kampanyasına katılması gerektiğini vurguladı. “Organ bağışının birçok yaşam kazandırdığını biliyoruz. Sağlıklı tüm yurttaşların bu kampanyaya katılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum ve Adalarımızda bu duyarlılığı görüyorum. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre; dün itibariyle Ada’dan 60’ın üzerinde insan bağışta bulunmuş. Adalar nüfusu açısından bu rakam oldukça önemli.” Aytaç, adalıların bu duyarlılığını mutluluk verici olduğunu belirtti.

İlçe Sağlık Müdürü Doktor Çiğdem Gökçe, “organ bağışı ile ilgili doğru bilgilenme ve bilgi edinme önemli” açıklamasında bulundu.

dr cigdem gokce 280xDr Çiğdem Gökçe

Adalar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Gökçe, sadece organ bağışı haftasında değil, dileyen herkesin yıl boyunca istediği gün İlçe Sağlık Merkezi’ne gelip bağışta bulunabileceğini vurguladı. Organ bağışı konusundaki bilgi kirliliği konusuna da değinen Dr. Gökçe, yurttaşların sağlıklı bilgiye de ancak sağlık kuruluşlarından ulaşabileceğini söyledi. Organ bağışı ile ilgili ortalıkta dolanan yanlış bilgilerin düzeltilmesi amacıyla şu açıklamada bulundu: “Kişi organ bağışında bulunmuş olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş ise organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazlarına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir. Yine bugünden organ bağışında bulunanların ‘kötü amaçlı kullanım’ kaygıları taşıdıklarına sıkça rastlıyoruz. Bu kaygıların yersiz olduğunu belirtelim. Organ bağışında bulunanlar, yalnızca Sağlık Bakanlığı’nda toplanan gizli bir merkezi sistemle kayıt altına alınırlar. Organ bağışı için gelenlerin bilgilerini biz ilçe sağlık çalışanları ve kurumsal yapımız dahi bilmez. Bu konuda gönül rahatlığıyla, organ mafyası vb. korkuları taşımadan, adları ve bağışladıkları organlar deşifre edilmeden sisteme kaydedildiklerini bilmelerini isterim ” dedi.

Evet, bir organ bir hayat! Bu gerçeği unutmadan yaşama koşanlara umut olmak için organ bağışlamak gerçekten önemli ve hayati...

 

Son değişiklik Cumartesi, 02 Aralık 2017 06:28
Yorum yapmak için oturum açın