Cumartesi, 02 Aralık 2017 01:37

Adalı öğrenciler STEM laboratuvarına kavuştular

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)
Adalı öğrenciler STEM laboratuvarına kavuştular Fotoğraflar: Semra Askeri Uzuner

hikmet dengesik ilyas akca fatma bozkurt 280xAdalar Kaymakamı Hikmet Dengeşik,İlyas Akca ve Öğretmen Fatma Bozkurt

Adalar Kent Konseyi Eğitim Grubu, ilk ve ortaokul öğrencileri için STEM laboratuvarı açtı. Laboratuvarda eğitim alacak olan öğrenciler artık teorik bilgilerini, pratiğe dönüştürebilecek ve 21. yüzyıl için gerekli yaşam becerilerini kazanabilecekler.

Şehit Murat Yüksel İlkokulu bahçesinde kurulan STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) laboratuvarında öğrenciler fen, matematik, mühendislik ve teknoloji alanında uzman eğitmenler eşliğinde çalışacaklar.

10 Kasım 2017 tarihinde yapılan açılışa ilçenin tüm yerel yöneticileri ile Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu ve okul öğretmenleri ile öğrenciler katıldılar.

Hayalimizin peşinden gittik ve gerçekleştirdik!

Açılışta projenin mimarlarından Kent Konseyi Eğitim Grubu Başkanı duygularını şu ifadelerle paylaştı:

“Kent Konseyi Eğitim Grubu olarak ’ağaç yaşken eğilir’ felsefesiyle hareket ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bu felsefeye uygun olarak çocuklarımızı geleceğe taşıyacağına inandığımız projelerden birisi de STEM Laboratuvarı açmak oldu.

STEM laboratuvarı projesinin fikri öğretmen İlyas Akça’dan geldi. Biz de bu hayali nasıl hayata geçirebileceğimiz üzerinde düşündük ve ilgili yerlerle görüşmeler başlattık. Okul Müdürü ile görüşmelerimiz sonucunda okul içerisinde yer olmadığını, ancak bahçede bir konteynerlik yer olduğunu öğrendik. Sonra da proje için nereden destek buluruz araştırmasına girdik. Bağışçılardan 25 bin TL civarında ürün bazlı destek bulduk. Adalar Belediyesi ve Adalar Kaymakamlığı da başından bugüne hep yanımızda ve destekçimizdi.

Bulunan destekler sonucunda ilk adımda konteyner geldi, ardından bilgisayarlar ve araç gereçler. Öğretmenlerimiz Milli Eğitim’in verdiği STEM kurslarına katılıp, burada eğitim verebilecek hale geldiler. Biliyorsunuz okulların yoğun eğitim takvimleri var. Laboratuvarımızda eğitim verecek olan öğretmenlerimiz kendi zamanlarından fedakârlık yaparak çocukları eğitecek. Laboratuvar eğitimi, okuldaki eğitimden sonra olacak. Haftanın 5 günü okula gelen öğrenciler, aynı şekilde haftanın 5 günü de laboratuvarda olacak. Projemizle disiplinler arası bir yaklaşımla, bilgi ve bilişim çağını yakalayan yaratıcı liderler yetiştirmeyi amaçlıyoruz.”

 
belediye baskani atilla aytac 280xBelediye Başkanı Atila Aytaç
begum yavuz 280xBegüm Yavuz
nezih bayraktar recep kizilirmak 280xNezih Bayraktar, Recep Kızılırmak
 

Projenin fikir mimarı ve emekçisi İlyas Akca:

ilyas akca 280xİlyas Akca

STEM Laboratuvarı benim için hayaldi. Şu an somut ve gerçek!

STEM eğitimi ile çocuklar çözüm üretecek.

Laboratuvarın fikir üreticisi ve eğitmenlerinden İlyas Akca Şehit Murat Yüksel İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmeni. İlyas Akca Aydın Üniversitesi’nde STEM (Science - Fen, Technology - Teknoloji, Engineering - Mühendislik ve Mathematics - Matematik) eğitimi almış.

STEM Laboratuvarı açılışında projeyi ve amaçlarını şöyle ifade etti:

STEM Laboratuvarı benim için hayaldi. Bugün itibariyle somut ve gerçek!

En başta şunu açıklayayım, STEM eğitimi ile çocuklar hayata dair bilimsel çözüm üretecekler.

Bu laboratuvarda biz yapılandırmacı yaklaşımın dışında alternatif bir eğitim de sunacağız çocuklara. Normal eğitim şartlarında matematiği ayrı, feni ayrı, mühendisliği ayrı ayrı görürsünüz ve ürün odaklı fazla çalışmazsınız. Ama burada biz bütün bu dalları bir araya getiriyoruz. Çocuklar bu dalları aynı anda düşünüp mühendislik süreçlerini ve 21. yüzyıl becerilerini ortaya koyup yeni bir ürün çıkaracaklar.

stem masasi 280x

Bu işin birkaç ayağı var. Biz burada öncelikle kodlama ve mühendislik üzerinden başlıyoruz. Daha sonra fen becerilerine geçeceğiz. Nihai hedefimiz şu; uzun bir süreç sonunda bir yıl belki üç yıl olur, Adalar’da bir ekip kurup bu ekiple kendi icatlarımızı, keşiflerimizi yapmak.

Bu eğitim okul ve okul dışında hayatı kapsayacak şekilde tasarlanıyor. Mesela çocukların kendi dronelerini yapıp, adalarda yangın söndürme projemiz var. Ya da yine geliştirilecek bir proje ile sualtı dalış setiyle sualtı canlı dünyasına yönelik bir keşif katkısı olabilir. Ya da yapılacak bir otomatik sulama sistemiyle yazlıkçıların buradan ayrıldıktan sonra bir dahaki yaza kadar bahçelerinin susuz kalmayacağı bir sulama sistemi... Uzun vadede çocukların kendi ürünlerini ortaya koyabilecekleri bir eğitim sürecinden söz ediyoruz.

Stemde cocuklar 280x

Biz burada hepsini bir arada kendimiz gerçekleştireceğiz. Bilimi, mühendisliği, matematiği kapsayan, hiçbirini birbirinden ayırmayan bir eğitim sistemi, nihai süreç inovasyon. Biz burada çok eğleniyoruz. Sıralarda oturup çakılı kalmak zorunda değil burada çocuklar. Oyun oynayıp sevdikleri kahramanları kullanıyorlar. Yaşamda kendilerine ait bir değerle çalışma yürütüyorlar. Şimdiden çalışmalarımızdan dönüşler almaya başladık. Eğer bu sürece ortaokul ve liseyi katabilirsek çok iyi hedefler var önümüzde, adalı gençlerimizi tekrar bilimle tanıştıracağız.

Bir şeyi özellikle belirtmek istiyorum. Bu fikir ilk ortaya çıktığı zaman, Türkiye’de STEM kültürü çok gelişmemişti. Biz burada konuşurken gerekli bağışçıları bulmak, bilgisayarları ayarlamak, konteyner bulmak derken belli bir düzeyde popülerleşmeye başladı. Robotik ve kodlama sistemi bilinir hale gelmeye başladı. Burada şunu gördüm insanlar, özellikle belirli bir yaşın üstündeki insanlar bilime gerçekten de çok hevesliler ve olumlu yaklaşıyorlar; muazzam bir çabayla burayı ortaya çıkardılar. Benim için bir hayaldi bu, önce Fatma ve İsmet öğretmenle konuştum. Onlar da Kent Konseyi ile konuştular. Sonrasında hareketlenme başladı, adımlar atıldı ve hayal yaşama geçti, gerçek oldu. Bu laboratuvarın işlemesine aracı olan bağışçılara çok ama çok teşekkür ediyorum. Hayalimizi gerçeğe taşıdıkları için.”

STEM nedir?

STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematichs) eğitimi, fen ve matematik gibi temel bilimlerin, mühendislik ve teknolojinin sağladığı uygulama olanaklarıyla entegre edilerek öğretilmesini içeren ve okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm seviyeleri kapsayan bir eğitim yaklaşımıdır.

STEM kavramı çok yeni bir kavram olmasına rağmen kökleri 19. yy başlarına dayanmaktadır. Temeli ABD’nin dünya liderliğine devam etme hedefine dayanır. 1950’lerde Rusların, 1980’lerde Japonya, 2000’lerde Çin’in ekonomik ve teknolojik olarak hızla ilerlemesi karşısında Amerika Birleşik Devletleri STEM alanlarında büyük atılımlar gerçekleştirmiş ve bu atılımlar sayesinde dünyanın en önde gelen süper gücü unvanını devam ettirmektedir. ABD’de STEM eğitimi ile ilgili National Science Education Standarts, Common Core ve Next Generation Science Standarts reformları ve her yıl bütçeden ayırdığı 3 milyar dolar ekonomik ve teknolojik gelişimde dünya lideri olma hedefini devam ettirmesine imkân sağlamaktadır. Ayrıca sayıları oldukça fazla olan STEM Merkezleri, Bilim Merkezleri ve müzeleri ile STEM Okulları oldukça önemli görevler üstlenmektedir. Türkiye’de de bu alanda çok önemli adımlar atılmasına rağmen henüz yeterli bir birikim oluşmamıştır. İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak yaptığı çalışmalarla Türkiye’de ilkleri gerçekleştirmiş ve halen STEM eğitimi alanında Türkiye’ye öncülük etmeye devam etmektedir.

Neden STEM eğitimi?

21. yüzyılda dünyadaki en önemli yaklaşımlardan birisi olan STEM eğitimi fen ve matematik alanlarındaki teorik bilgilerin sistematik biçimde ürüne dönüştürülmesi ve 21. yy becerilerinin kazanılması açısından büyük önem teşkil etmektedir. STEM eğitimi disiplinlerin birbirinden bağımsız bir şekilde öğrenilmesini değil disiplinler arası bir öğrenmeyi sağlamaktadır. STEM eğitimi, ekonomik olarak ilerlemeyi, bilgi ve bilişim çağını yakalamış yaratıcı liderler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. STEM eğitiminin ulusal eğitim sistemine entegre edilmesi; yaratıcı, üretken ve 21. yy becerileri ile donatılmış yeni nesiller yetiştirilmesine olanak sağlayacaktır.

Kaynak: Akgündüz, Devrim - İAÜ STEM LABORATUVARI ve STEM OKULU ÇALIŞMALARI

Son değişiklik Cumartesi, 02 Aralık 2017 15:21
Yorum yapmak için oturum açın