Pazar, 01 Mart 2015 19:09

Kültür Üniversitesi’nde Alantar sergisi

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)

Geçtiğimiz yıl 9 Ocak’ta sonsuzluğa uğurladığımız Büyükada’nın renkli simalarından ve soyut resim aleminin duayenlerinden Erdal Alantar’ın tabloları İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi’nde sergileniyor. 11 Şubat’ta açılan “Alantar: Soyut Alemi” başlıklı sergi 4 Mart 2015’e kadar gezilebilir.

Düş dünyasının zenginliğini klasik müzikten aldığı ilhamla besleyerek tuvalinde renklerin senfonisini yaratan üstat Erdal Alantar için Art Point Sanat Galerisi’nin katkılarıyla düzenlenen sergi, İKÜSAG Müdürü Reyhan Uludağ ve Sanat Danışmanı Agop Egoyan ile Onur Soysalan, Cem Kağan Uzunöz ve Batu Duru tarafından gerçekleştirildi.

Alantar için hazırlanan katalogda Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyet Onursal Başkanı Fahamettin Akıngüç, soyut kompozisyonun resimde anlaşılması ve yorumlanması en zor türlerden olduğunu belirterek, “Her an yeni bir yönü keşfedilecek gizemli bir coğrafya gibidir. Ressamın renklere ve fırçasına olan hakimiyetini gösterir” dedi. İKÜ Rektörü Prof. Semahat Demir de, renklerden kurduğu dünyadan büyülendikleri Alantar’ın değerli çalışmalarını sergilemekten büyük onur duyduklarını vurguladı. Katalogda, Alantar’ın kısaca “kompozisyon” olarak adlandırdığı yapıtlarının tuvalin sınırlarını aşan bir enerjiyi ve müziğin görsel yansımalarını taşıdığı belirtildi. İçgüdüsel fırça hareketlerinin oluşturduğu bu sağlam kurgulu kompozisyonların, müziğin notalardan bütüne ulaşılan uyumunu andırdığına işaret edildi.alantar 280x

DGSA resim bölümünden 1956’da mezun olan Erdal Alantar, 1957’de Büyükadalı Sevinç Alantar ile evlenmiş ve çift 1959’da Paris’e yerleşmişti. Yurt dışında soyut dışavurumculuk akımından etkilenerek çalışmalarını bu yönde yoğunlaştıran Alantar, birçok ülkede kişisel sergiler açmasının yanı sıra uluslararası karma sergilerde de yapıtlarını sergilemiş ve çok sayıda ödül almıştı. Alantar yaz aylarının büyük bölümünü geçirdiği Büyükada’da da sergiler açmış, Kültür Derneği ve Adalar Vakfı tarafından gerçekleştirilen sanatsal faaliyetlere destek vermişti.

Son değişiklik Pazartesi, 09 Mart 2015 00:55
Yorum yapmak için oturum açın