Pazar, 01 Mart 2015 17:30

Nefesin önemi

Ögeyi değerlendirin
(4 oy)

Nefes nedir? Niye önemlidir? Doğru nefes alıp vermek ne demektir?

Nefes almak, nefes vermek aslında sanıldığı kadar basit değildir. Solunum, tamamen kendiliğinden, ağrısız, sızısız ve zahmetsizce gerçekleşen fiziksel bir aktivite olduğu için, bu mucizenin bazen farkına bile varmayız.

Nefes almakta zorlandığınızı bir an hayal edin. Panik başlar ve nefes alabilmek için kapılara pencerelere saldırırız. Çünkü soluk alıp vermezsek, tüm yaşamsal fonksiyonlarımızın duracağını biliriz. Korkarız. Ve bir tek o korku anlarında ‘nefes’ alabilmenin, nefesin ta kendisinin ne kadar önemli olduğunu anlar ve nefes aldığımızın farkına varırız. Nefesin önemini daha iyi kavramak için öncelikle nefes alıp vermemizin ne işe yaradığını ve ne gibi getirileri olduğunu öğrenmeliyiz. Nefes almak ve yaşayabilmek için, bütün hücrelerin oksijene ihtiyacı vardır. Arabamızın çalışması için nasıl ki depoya benzin dolduruyorsak, hücrelerimizin de çeşitli işlevleri yerine getirmesini sağlamak için onlara bol oksijen sağlamalıyız.

Bizi ayakta, hayatta, bugünde ve yarında tutan en önemli elementtir oksijen. Bir diğer yönüyle enerji kaynağımızdır. Bir otobüsü yakalamaya çalışırken, ders çalışırken, temizlik yaparken, konuşurken, yürürken devamlı enerji harcarız. İyi bir hafızayı, doğru çalışan organları, güzel ve sağlıklı bir fiziği, kısacası kaliteli bir yaşam sürebilmemiz için akla gelebilecek her işlevi yeterli oranda alınan oksijene borçluyuz.

Doğru nefes ne demektir?

Doğru nefes almanın tek amacı oksijen almak değildir. Bir diğer çok önemli amacı kandaki karbondioksiti dışarı atmaktır. Yeni doğan bebekleri dikkatle izlerseniz, diyaframdan yani karından nefes alıp verdiklerine şahit olursunuz. Bu aslında biz büyüdükçe değişen ama doğal ve doğru olan nefes alış veriş şeklimizdir.nefes 01 280

Vücudumuzu gerçek anlamda serbest bırakabildiğimiz tek an olan uyku halinde de bu şekilde nefes alıp veririz.

Diyafram nefesleri, kandaki karbondioksit adı verilen bu atık maddenin atılmasına ön ayak olur. Biz nefes alırken kasılan diyafram, nefesimizi verirken kubbe şeklini alır ve bu sayede göğüs kafesi daralır. Böylece meydana gelen basınçla karbondioksit kandan atılır. Bu bakımdan diyaframın önemi büyüktür.

Nörobilimciler, benzer hücre yapısı, etken maddeleri ve benzer reseptörlerinden dolayı bir diğer beynimizin de, ilk enerji kaynağımız olan ve diyaframın bulunduğu karın bölgemiz olduğunu söylerler. Karın bölgesi zayıf olan insanlar, genellikle yaşam enerjisi zayıf, motivasyonu düşük, bir şeylerden kaçınan, depresif ve hayata karşı öfkeli kişilerdir. Bu kişiler diyafram nefesi çalışırken zorlanabilirler. Amaç bu bölgeyi kuvvetlendirip, enerji akımını tekrardan sağlamaktır.

Çeşitli nefes teknikleriyle, üst (göğüs) ve alt (diyafram) dengelenerek zayıf olan bölgenin geliştirilmesi amaçlanır. Bu yöntem kişinin içinde bulunduğu olumsuz duygu durum halini olumluya çevirir. Dünyaya gözlerimizi ilk açtığımızda stres ve hırsın bize öğretilmedi- ği en saf benliğimizle öylece nefes alıp veririz. Doğduğumuzda bizimle dünyaya gelen sevgi, huzur ve umut hâlâ içimizde mevcuttur. Doğru nefes almayı öğrenerek hem fiziksel, hem de ruhsal sağlığımızı koruyabiliriz.

Burgazadalı olan Marianna Vasiliadiz 1986 yılında İstanbul’da doğdu. Öğrenimini Atina’da Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Üniversite öğrenimi süresince klinik staj görevini tamamladığı Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesinde; Duygudurum Bozuklukları, Fobiler, Anksiyete Bozuklukları, Psikotik Bozukluklar, Kişilik Bozuklukları, Psikopatoloji, Saldırgan Davranış ve Farkındalık Temelli Terapi eğitimleri aldı. Panikatak, anksiyete ve duygu durum bozuklukları konusunda doğru nefes almanın büyük rolu olduğunu düşündüğü sıralarda Nefes Terapisi ile tanıştı. Bu konuda biraz araştırma yaptıktan sonra ‘Nefes Teknikleri’ ve ‘Holoterapi’ eğitimleri alarak, Nefes Okulu Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezinde nefes terapisti ve psikolog olarak danışmanlık hizmeti verdi.

2011 yılında Gottman Çift terapisi I. ve II. düzey eğitimlerini, ardından da Cinsel Terapi Eğitimlerini aldı. 2013’ten bu yana CİTEB, Cinsel Terapi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde eğitim koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

Son değişiklik Pazartesi, 09 Mart 2015 01:02
Yorum yapmak için oturum açın