Salı, 05 Eylül 2017 19:21

Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı’nın 2’cisi de başarıyla gerçekleşti

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı’nın 2’cisi de başarıyla gerçekleşti Fotoğraflar: Begüm Yavuz - Batukan Yaşar

 

Nazım Hikmet’in sürgün yıllarında katıldığı bir gençlik kampında, Türkiye’deki çocuklar ve gençler için kurduğu hayal Büyükada’da bu yıl 2. kez gerçekleşti.

Sanat ve edebiyata ilgi duyan gençleri bir araya getiren ve bu yıl ikincisi düzenlenen kampa Türkiye’nin 10 farklı şehrinden 17-19 yaş grubundaki 20 genç katıldı. Kampçılar dokuz gün sürecince barış, sanat ve edebiyat atölyelerinde Nazım Hikmet’le buluştu. Sanat ve edebiyat çatısı altında bir araya gelen farklı kültürler yapıcı bir unsura dönüştü. Nazım’ın da dediği gibi “sevginin olmadığı yerde yol yürümek mümkün değil!”di...

Nazım Hikmet yaz kampında hem eğlendiler, hem öğrendiler

kampcilar 280x

28 Ağustos 2017 tarihinde kapanışı yapılan Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı, 20 Ağustos 2017 tarihinde Büyükada Kartal Belediyesi tesislerinde gerçekleştirilen törenle başladı. Türkiye’nin dört bir yanından Büyükada’ya gelen gençler, sanat ve edebiyat çatısı altında buluşup hem eğlendiler hem de öğrendiler.

20 Ağustos’taki kampın açılış törenine; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı Koordinatörü Gündüz Vassaf, Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Tufan Köse, Adalar Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Begüm Yavuz, Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Betül Demir ve İstanbul’dan gelen misafirlerle adalılar katılım sağladılar.

9 gün süren kampta Nazım Hikmet başta olmak üzere dünyanın önde gelen şairlerinin eserleriyle tanışan gençler; medya okur-yazarlığı, nefret söylemi, tarih, birlikte yaşama kültürü, sivil toplum ve gönüllük üzerine eğitimler aldı. Kampta gençler; eğitim ve atölye çalışmalarının yanı sıra spor aktiviteleri, tekne turu ve doğa gezileriyle eğlenceli bir tatil de geçirmiş oldular. Kampa katılan gençlerden kimi İstanbul’u ilk defa gördü, kimi denizle ilk defa tanıştı, kimi de ilk defa halay çekti. Rüya gibi bir kamp geçirdiklerini ifade eden gençler “Biz, Nazım Hikmet’in hayalini gerçekleştirdik! O bize şunu söylemiş aslında; ‘Sevin! Doğayı sevin, hayatın tadını çıkarın, beraber yaşamayı öğrenin!’ kampta bu sözü yaşattık.” dediler.

Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı’nı başarıyla tamamlayan gençler, 28 Ağustos 2017 Pazartesi akşamı düzenlenen törenle sertifikalarını aldılar. 9 gün süren kampın sertifika törenine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, Adalar Vakfı ve Adalar Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Begüm Yavuz ve Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı Koordinatörü Gündüz Vassaf, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın Kurucusu İbrahim Betil ve YK üyesi Betül Demir katıldı. Kartal Belediyesi ana sponsorluğunda 20 Ağustos’ta başlayan kamp, 29 Ağustos’ta düzenlenen İstanbul gezisiyle son buldu.

Kampa bu yıl Türkiye genelinden kampçılar kabul edildi

Türkiye genelinde yapılan duyurular sonucunda sanat ve edebiyata olan ilginin baz alındığı seçmelerde, farklı bölgelerden, yaşları 17 ile 19 arasında değişen 20 genç kampa kabul edildi. Kartal Belediyesi’nin Büyükada Kartal Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen ve 9 gün süren kampta; kültürler arası diyalog, birlikte yaşama kültürü, hoşgörü ve eşitlik gibi kavramlarla tanışan çocuklar, dünya edebiyatında en fazla yeri olan Türk şair Nazım Hikmet’in eserlerini daha yakından inceleme ve tanıma fırsatını buldular. Kampta sanat ve edebiyat atölyelerinin yanı sıra spor etkinlikleri ve geziler de düzenlendi. Kampın organizatörlüğünün yanında sponsorluk da üstlenen Adalar Vakfı’ndan Begüm Yavuz, Halim Bulutoğlu, Yasemin Civelekoğlu ve Cihan Yiğin kamp boyunca aktif ve gönüllü olarak çalıştılar. Toplum Gönüllüleri Vakfı, Biriz Derneği ve Adalar Kent Konseyi de projeye destek verdi.

Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı Koordinatörü Gündüz Vassaf, “Nazım Hikmet bir umut şairiydi. Toplumumuz ve dünya zor günlerden geçiyor olabilir, ancak kimsenin umudunu kesmeye hakkı yok. Umutsuzluk bir veba, bir hastalık gibi çok çabuk yayılır. Siz, değerli gençler, bizimle umudunuzu paylaşmaya geldiniz. Umudunuzu paylaşmaya hazır olduğunuz için çok teşekkür ederim” diyerek ülke gençlerine ve kampçı gençlere verdiği mesajla büyük bir motivasyon da aşılamış oldu.

 
katilimcilar 280x
sertifikalar 280x
kamp 2 280x
 

 

konusmacilar 280x

Kampın kapanış konuşmacılarından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz yaptığı konuşmada kampı çok önemsediğini ve Türkiye’yi kurtaracak olan şeyin nefret değil sevgi olduğunu belirtti. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen gençlerin kendi kültürleri ve gelenekleriyle birlikte Büyükada gibi çok kültürlü bir yerde gerçekleşen bu kampta; birlikte yaşama kültürü edinmeleri ve farklılıkların zenginlik olduğunu algılamaları çok önemli. Bu kampa iki yıldır ev sahipliği yapmaktan onur duyuyorum diyerek sözlerini şöyle noktaladı: Bu kampın düzenleyicileri, Adalar Vakfı, Adalar Kent Konseyi ve Nazım Hikmet Vakfı bu konuda oldukça başarılılar. Gençlerin bakış açılarını genişletmek adına çok güzel şeyler yaptılar. Bugün de bunu taçlandırmış olduk. Bizim için, gençlik için, ülke için yararlı oldu. Geçmişte tabu olan şeylerin, düşüncelerin, görüşlerin, büyük şairlerin siyasi düşüncelerinden dolayı dışlanmışlıkların ötesine uzanan bir hareket. Dolayısıyla Anadolu’nun değişik yerlerinden gelen insanlar hem büyük şairi hem de birlikte olmayı bu kampta öğrenmiş oldu.”

halim bulutoglu 280xHalim Bulutoğlu

Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu da, kampın gelenekselleşmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi ve “Kamptaki toplam 20 gencimiz 10 ayrı ilden seçilerek geldi. Her gün yapılan bir dizi eğitim ve etkinliklerle daha fazla şey öğrendiler. Kampa destek olan ve bizimle işbirliği içinde bulunan tüm kurumlarımıza ve özellikle Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e çok teşekkür ediyorum. Onun vizyonu ve ileri görüşlülüğü olmadan bu kamp gerçekleşmezdi.” dedi.

 

gunduz vassaf 280xGündüz VassafNazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı Koordinatörü Gündüz Vassaf kapanış konuşmasında “Amacımız bu kampın Türkiye çapında, hatta Türkiye sınırlarını aşarak Avrupa ülkelerinde, Türkçe konuşan gençlerimizle yapılması. Bu tür kampları Berlin’de, Londra’da, Frankfurt’ta yapabilirsek, bu rüya daha da gerçek olacak. Kampa katılan gençlerle birlikte, her yıl biz de değişiyoruz. Biz 68 kuşağıyız; her şeye büyük bir heyecanla atlayan, fakat sonunu getiremeyen bir kuşak. Genç kuşak ise sanki felaketlere, her şeye alışmış bir olgunlukta. İlk bakışta kaygısız gözüküyorlar, fakat bir şeyi benimseyince onu sessizce ve takım olarak lidersiz bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Bu tavır bizim kuşaktan çok farklı. Biz liderler peşindeydik. Bu lidersiz bir kuşak. Ama işbirliği yapmasını kendiliğinden bilen bir kuşak” dedi.

Kartal Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Nazım Hikmet Büyükada Kampı, gelecek sene de Türkiye’nin dört bir yanından onlarca sanat ve edebiyat sevdalısı genci ağırlayacağı kaydedildi.

Son değişiklik Salı, 05 Eylül 2017 19:36
Yorum yapmak için oturum açın