Sayı 147 - Eylül 2017

Sayı 147 - Eylül 2017

Adalar imar planını tartışıyor...

Kapak fotoğrafı: Semra Askeri Uzuner

 

Sonbaharın ilk ayı geldi çattı. Eylül, sonbahar mevsiminin en güzel ayıdır. Doğa, kış hazırlıklarını başlattığı bu ayda güzelliklerini cömertçe sunar... Eylül diyalektik kanunlarının en belirgin yaşandığı bir aydır. Karşıtların çatışmasını-çelişmesini, zıtların birlikteliğini, iyiyi ve kötüyü, eskiyi yeniyi, bu aydaki doğa olaylarında net olarak görürüz. Sıcak ve soğuk, hüzün ve sevinç,…
Adalar’da Aralık 2012 tarihinden bu yana devam eden ve son aşamaya gelen 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı çalışmaları devam ediyor. Planların yetkili kurum ve kurullar tarafından görüşülme ve onaylanma prosedürlerinin 2017 yılı içinde tamamlanarak, onaylanmış 1/1000 ölçekli planların bu sene içinde askıya çıkması bekleniyor.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı ile 1984 yılında SİT Alanı ilan edilmiş olan Adalar’ın bilindiği gibi yeni Koruma Amaçlı İmar Planları hazırlanmış bulunmakta. ...1/1000’lik planlara erişim mümkün değil.
Adalar 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Bilgi Notları
Adalar Belediyesi'nin tartışmalar üzerine yayınladığı basın bülteni ve duyuru.
Bir gerçeği tam olarak göremeyip tartışanlar için söylenen bir “körlerin fili tarifi” deyimi vardır; İstanbul’un Adalar ilçesinin imar planları üzerinde yaşanan tartışmalar, iddialar da aynen böyle.
Adalarda imar planı tartışmaları sürerken belki değinmekte yarar var; biraz da 20. yüzyılın kültür mirasından söz edelim. Bugün koruma konularını tartışanların çoğu hayatlarının bir bölümünü 20. yy’de geçirdiler.
... Adalar için yeni imar planı söylentileri yıllar önce çıktı. Hatta Yassıada ve Sivriada ‘projesi’ ya da kıyımının gündeme geldiği günlerde bundan haberdar olduk.
Mevlana’nın ‘Karanlık arttıysa sen de ışığını arttır.’ sözü kulaklarımdan gönlüme doğru aktığı andan itibaren hayatımın da duygularımın da kontrolünü sağladı dersem doğru olur.
Depremin Adalarımıza yakınlığı düşünülürse ilk ve en yüksek tsunami dalgaları Yassıada, Sivriada ve Tavşanadası’na (Neandros Adası) ulaşacaktır. Adaların kuzeye bakan kıyılarında tsunami tırmanma yükseklikleri daha düşük olacaktır.
Adalar SİT alanı olarak tespit edilmiş, bugüne kadar korunmuş ve eşi bulunmayan çam ormanları ile kaplıdır. Ege’de, Akdeniz’de çam ormanları kaplı başka adalar yoktur.
İnsanoğluna kültürel evrimin yolunu açan ilk şey, bir taşıma kabı akıl etmesi olmalı. Yani içine bir şeyler konabilen bir şey. Küçük büyük deniz kabuklarından, meyve kabuklarından falan yola çıkılmıştır herhalde. 
Yaz kış fark etmiyordu Ada’ma vuslat olmak için. İşten ve şehir yaşantısından bunaldığımda sığınırdım evime, sevdalıma... 
Ege’nin güneydoğusunda yer alan ve yerleşik nüfusu sadece 700 olan sakin ve huzurlu Yunan adası Lipsi, dinginlik arayanları mutlu etmeye birebir! Özellikle biz Büyükadalıların böylesi bir sakinliğe ve sessizliğe nasıl da ihtiyacı var!
Ağustos 2017 sayıdaki yazımda denizin iyi ve kötü cilvelerinden bahsetmiştim. Arada geçen günler zarfında, yağmur tepemize öyle bir indi ki, sanki deniz göğe geziye çıkmış, geri dönüyordu.
Nazım Hikmet’in sürgün yıllarında katıldığı bir gençlik kampında, Türkiye’deki çocuklar ve gençler için kurduğu hayal Büyükada’da bu yıl 2. kez gerçekleşti.
Kınalıada’da şu son günlerde adalıların diline doladıkları, bazı kişileri gerçekten ilgilendiren, bazı duyarsız kişilerin de umursamaz tavırlarını açıkça belli ettikleri bir konu var: İkametleri Ana karadaki adreste mi bıraksak, yoksa Adalar beldesini mi tercih etsek?
Yaşadığımız şu âlemde nasıl ve ne şekilde doğayla barışık bir hayat sürdürüyoruz hiç düşündünüz mü? Hele ki metropollerde yapayalnız yaşamakta olanlarımız için, değil bir insan nefesi, bir soluk alacak temiz bir oksijen ortamı bile bulamazken...
Panik bozukluk, aniden ortaya çıkarak, genellikle 10 ila 30 dakika devam ettikten sonra kendiliğinden geçen sıkıntı, heyecan veya korku nöbetidir.
Bağ Bozumu- Şarap Tadımı-Mangal - 24 Eylül 2017 Pazar - Tekirdağ Barbare Bağları
27 Ağustos 2017 Pazar günü Barış İçin Müzik ve Adalar Çocuk Orkestralarının Ruhban Okulu’nun bahçesinde verdiği konserde, 100 çocuk aynı sahnede, klasik batı müziğinin önde gelen bestecilerinden eserler seslendirdi.
Kistik ekinokkozis, ülkemizde, özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır.