Türkiye ve AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu 6 Hibe Programı desteği ile WWF-Türkiye tarafından yürütülmekte olan Deniz Kıyı Diyaloğu Projesi kapsamında Deniz Kıyı Koruma Alanları İşbirliği Çalıştayı düzenlendi.
STK’ların savunuculuk, iletişim ve kampanya becerilerini artırmak, kapasitelerini güçlendirmek, Türkiye’deki deniz ve kıyı koruma alanlarının yönetimine daha aktif katılımlarını sağlamak için, ilgili STK’lar arasında ulusal bir ağ oluşturmak amacıyla düzenlenen çalıştay Büyükada Tarihi Splendid Palece Otel’de gerçekleştirildi.
Yapılan çalışmalar, ülkemizdeki Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nin (ÖÇKB) yanı sıra ülkemizdeki diğer deniz koruma alanlarının da yaygınlaştırılması ve bunun için ulusal ve yerel işbirlikleri ile katılımcılık mekanizmalarının geliştirilmesiyle, Akdeniz ekosisteminin bütüncül bir şekilde korunmasına ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunmayı hedefliyordu.
3 PİLOT İL SEÇİLDİ
Proje kapsamında devam eden çalışmalar için İstanbul Adalar, Antalya Kaş ve Aydın Kuşadası 3 pilot bölge olarak seçildi. Yapılan sunumlarda, WWF-Türkiye’den Güner Ergün, Nilüfer Araç ve Ayşe Oruç; Türkiye’de deniz kıyı alanları yönetimi yönetim mekanizmalarına katılım, deniz kaplumbağaları bilim komitesi örneğiyle ilgili, Sualtı Araştırmaları Derneği’nden Cem Orkun Kıraç, savunuculuk konusunda, Doğa Araştırmaları Derneği’nden Osman Erdem, kamu kurumlarıyla iletişim, WWF – Akdeniz temsilcisi Anna Barbanti, MMI örneğiyle ilgili sunumlar gerçekleştirdiler.
Deneyim paylaşımları; Adalar Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nden Volkan Narcı, Kaş’tan Meral Çiyan Şenerdi ve Kuşadası EKODOSD'dan Bahattin Sürücü tarafından yapıldı. İyi Niyet Protokolü’nün sunumu ve ortak tartışmalardan sonra bir yol haritası belirlendi. Doğal değerlerin korunmasına yönelik çalışmalar önümüzdeki aylarda da sürdürülecek.