Sayı 153 - Mart 2018

Sayı 153 - Mart 2018

Birarada, haklarımıza saygı göstererek yaşamamız mümkün!

Kapak Fotoğrafı: Bülent Özden

 

Son bir ayda Adalar’ın geleceğini ilgilendiren gelişmeler oldu. Biri, geçtiğimiz yılın sonunda basına yansıyan “ada faytonlarında kullanılan atlarda ruam” haberi ve bu haber üzerine Adalar Kaymakamlığı başkanlığında toplanan “Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kurulu”nun aldığı kararlardı. İkincisi de, Mimarlar Odası’nın İBB Meclisi tarafından hazırlanıp kabul edilen 1/5000’lik Adalar Nazım Planı’nın yürütmesinin durdurulmasına ilişkin…
Adalar, tarihsel mirası, kökleri binlerce yıla uzanan kurumlarıyla, şehir nüfusunun modernleşme sürecinde bir arada yaşama olgusunun en iyi örneğidir.
2011 yılında İBB tarafından hazırlanarak yürürlüğe giren 1/5000 Ölçekli Adalar Nazım İmar Planı, Mimarlar Odası’nın açtığı dava üzerine, yaklaşık 7 yıllık uzun bir mahkeme sürecinin ardından iptal edildi.
Coğrafi işaret, ürünlerin özellikleri ve içeriği ile bağlantılı olarak belirli bir bölgeyle özdeşleşmiş olduğunu belirtmek için kullanılan göstergelerdir. Coğrafi işarete sahip olan ürünler kanunlar ile koruma altına alınırlar.
Hayatlarımızdan uzaklaştırılan hayvanlar öyle çoğaldı ki beslememize izin verilen hayvanlardan kedi ve köpeklere karşı ilgimiz de doğal olarak arttı.
Havalar mı soğudu? Kar mı yağdı yoksa? Buz mu tuttu sular? Maçka’ya doğru yürüyüşe mi çıkacağız? Kartopu mu oynayacağız?
Son günlerde gerek faytonlarla ilgili, gerekse de vapur seferlerinin iptali ile ilgili gündeme yeniden oturan Adalar’ın ulaşım sorunu güncelliğini ve vahametini koruyor.
Adalar Kaymakamlığı, Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu 13.02.2018 tarihinde 6 maddeden oluşan bir tebligat yayınladı.
24 Şubat sabahı Burgazada’da büyük bir hareketlilik vardı. Adanın sokaklarında koşuşturan spor kıyafeti giymiş gençler, bekleme noktası olarak belirlenen yerde hararetle yapılmaya çalışılan sohbetler, gelenler, gidenler...
Adalar’ın eşsiz mimari mirasını tanımak için 18 Şubat 2018 Pazar günü, Arka Güverte ve Dünya Mirası Adalar Girişimi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Büyükada’nın Modern Mimarlık Mirasına Yeniden Bakmak” başlıklı gezi ve söyleşi gerçekleştirildi.
Kadınlarımız; Sofrada Yeri Ağzında Dili Olmayan, Yazar: Hatice Eroğlu Akdoğan, Ceylan Yayınları, İstanbul, Eylül 2017. 191 s.
Will Shortz, dünyanın en büyük bulmaca ustalarından birisidir. Shortz’un bulmaca konusundaki becerisi zaten tüm dünya tarafından biliniyor, ancak bilinmeyen şey onun masa tenisine olan ilgisi...
Pervin Tuğan'ın "Müteahhit" adlı öyküsünün ikinci bölümü...
Türkiye’de 2014 yılında yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 246,8 kadınlarda ise yüz binde 173,6’dır. Toplamda kanser insidansı ise yüz binde 210,2’dir.