Sayı 146 - Ağustos 2017

Sayı 146 - Ağustos 2017

Kapak Fotoğrafı: Koenraad Marinus van Lier
(Marta Koyu’ndan toplanan seramik kırıklarıyla yapılan heykeller)

Eşim Seval ile konuşuyorduk geçenlerde. Konu döndü dolaştı, “münakaşa”, “münazara” meselesine geldi. Artık seyretmek bile istemediğimiz TV’lerdeki “güncel konular” üzerine “tartışma” programlarındaki hallere. Birbirini dinlemeyen, çeşitli argümanlarla karşısındakini mat etmeye, “çürütmeye” uğraşan, bol dil oyunu kullanan insanlara.. Hele konunun gerçek aktörleri de sansürlenince, gerçek mecraından çıkarılıp oyuna dönüştürülen, iyice çekilmez olan...
Derginizde Temmuz 2017, sayı 145’te yayınlanan “ulaşım politikaları özeti” başlığından güç alarak bu konudaki düşüncelerimi paylaşmak isterim. Konu benim mesleki uzmanlığım olmamakla birlikte adayı çok seven ve son yıllarda ulaşım konusundaki gelinen noktayı üzülerekten tanık olan bir adalı olarak bu konudaki görüşlerimi dergi okuyucularıyla paylaşmak istedim.
Çalışmalarını Adalar Belediyesi Veteriner İşleri Birimi ile işbirliği halinde sürdüren Adalar Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu, Burgazada’da sahipsiz hayvanların tedavi ve operasyonlarının yapıldığı kliniğin yenilenmesi için harekete geçti.
14 Temmuz 2017’de Adalar Müzesi orta bahçesinde hem göze, hem duygulara hem düşüncelere hem de kolektif üretime hitap eden iki sergi açıldı: “Sürgün Kayıkları” ve “Pazar kayıklarından Şehir Hatları’na İstanbul’da Seyrüsefer”...
Yetmiş yıl kadar evvel, henüz lisedeyken, şiddetli lodos rüzgârının estiği günlerin birinde, Şehir Hatları vapurunun borda sıralarında oturmuş, kabaran dalgaların yüzüme serptikleri deniz suyunun lezzetini tadarken, yanımda oturan iki kişinin konuşmalarına kulak misafiri olmuştum.
Ne Fransa ne İspanya; ‘Hem Fransa hem İspanya’ - Atlas Okyanusu kıyısında başka bir kültür : Bask Bölgesi
Büyükada’da bir zamanlar bugün Kumsal dediğimiz bölgenin sınırlarında kalan ve Panco mevkii diye adlandırılan, sakinlerinin hemen hepsi Karadeniz kıyısındaki köylerden getirilmiş Rumlardan oluşan bir yerleşim yeri varmış.
Aslında geleceğimizin yapı taşları küçük yaşlarımızda atılıyor. Ama o zaman bile neye nasıl tepki verdiğimiz belli olmakla birlikte, kararlarımız değişebiliyor. Bu konudaki örneğim, aklımdan hiç çıkmayan bir anımda gizli.
Her şey 15 yıl önce Büyükadalı dostumuz Alper Almelek’in kaleme alıp Ekin Yayıncılık tarafından yayımlanan “Ağırlamanın Püf Noktaları” adlı kitapla başladı.
Uygarlık ilerledikçe, teknoloji gelişip, hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldukça, dokunma duygumuzu kaybediyoruz. Aslında, dokunmanın duygusal bölümünü kaybediyoruz demek daha doğru.
Bir İmece Hikâyesi... Ada Gönüllüleri Derneği’nin yeni ekibi olarak Aralık 2015’te çalışmaya başladığımızda; ortak kaygılarımızdan birinin ada hayvanlarının esenliği olduğunu keşfetmiştik. 
Büyükada’nın Heybeliada tarafına bakan batı yüzündeki “Güvercin Çatlağı” denen su altından su üstüne uzanan çatlağın oluşturduğu kovuk; sanki adanın su altından yükselişinin bir tanığı gibi.
Duygulu ve içli şairimizdir Küçük İskender. Bakın ne demiş : “Ben en çok martıya âşık olmuş balık için üzülürüm.” Bir an durgunlaştım ve o kadar çok örnek geçti ki gözlerimin önünden, balığın haline, martının keyfine üzülmemek imkânsızdı artık. Gerçekten de kötülükler başımızın üstünde uçarken, iyilikler sulara gömülüyor.
Aslında biz bu hayatı burkan bir şey yaptık; rutinin dışına çıktık, statüko harici bir irade beyan ettik. Örgütlü bir iradedir bu. Biz ah vah eden, içki masalarında konuşulanlar dışında somut pratik adım atılmayan bir yaşamdan öte hayata ve yaşama dair işler yapan ve üreten, eylem yapan adalıya dönüşen bir irade…
Ada kültürünün vazgeçilmezidir ailecek kurulan rakı sofraları. Marmara Adası’nda üç kuşak birlikte kadeh tokuşturur kimi zaman böyle akşamlarda.
Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği bünyesinde, dernek ile ortak projelerin yürütüleceği yeni bir kurum kuruldu: Tiyatro Ada.
Menopoz kelimesi İngilizce; “ay (moon)” ve “sonlanma (pause)” kelimelerinden oluşturulmuştur. Tam olarak kelime karşılığı adetten kesilme olup, “menopoz yaşı”kadının en son fizyolojik adet kanamasının olduğu zamanı ifade eder.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından toplum tabanlı meme kanseri tarama programı yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığı Kanser Tarama Tırları ile tüm halka konusunda uzman Doktor, Ebe ve Hemşireler tarafından ücretsiz kanser taramaları ve bilgilendirilmeleri yapılmaktadır.
İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığını uzun süredir sürdüren Dr. Güliz Ülkü görevinden ayrıldı ve yerine Dr. Çiğdem Gökçe atandı.
24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması’nın 94. yıldönümü Heybeliada İnönü Müzesi’nde geniş bir katılım ile kutlandı. Her yıl düzenlenen kutlama programının bu yılki vurgusu “Cumhuriyet’e elveda dememek için!” oldu.
Bu yıl 5. kez yapılan Adalar’da Avusturya Günleri kapsamında yapılan tek etkinlik Holler My Dear grubunun konseriydi. Heybeliada Su Sporları Kulübü’nün havuz başında, 30 Temmuz Pazar akşamı gerçekleşen konsere ilgi beklenenin üzerinde oldu.
Özellikle Heybeliada üzerine yazdığı araştırma kitapları, kısa ve öyküleriyle bilinen Nejat Gülen ağustosta 90 yaşına giriyor.
Nazım Hikmet 2017 Büyükada Yaz Kampı ve Yaşam İçin Su Hakkı Kamp ve 2. Büyükada Su Hakkı Günleri Ağustos'da Büyükada'da...