Sayı 143 - Mayıs 2017

Sayı 143 - Mayıs 2017

Ada sokakları mor salkımlarla Mayıs'ı karşıladı

Kapak Fotoğrafı: Mustafa Kamil Uzuner

Belki de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını gösteren bir ayı geride bıraktık. Türkiye tarihinde benzeri olmayan, yanından yöresinden geçmeyen bir seçim süreci yaşadık. Referandumdan söz ediyoruz. Adalar’da yüzde yetmiş beş “Hayır”ın çıktığı, Türkiye genelinde hayır’ın kazanmasına rağmen, “hayır, evet demektir” sonucunun çıktığı bir seçimi geride bıraktık. Sokaklarda Hayır Meclisleri “Hayır Kazandı”…
Dünya Mirası Adalar Girişimi, 2017 yılının ilk buluşmasını 22 Nisan 2017 tarihinde Büyükada Splendid Otel’de yaptı. Buluşmada, girişim gurubuna başından itibaren destek veren Europa Nostra Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Işık Aydemir kültür mirası ve koruma kavramı konusunda görüşlerini Girişim ve dinleyicileriyle paylaştı.
Gıpta edilecek bir mirastı bizimkisi. Denizin ortasında inci taneleri gibi parıldayan bir dizi ada. Bu harikulade mirasa, yeryüzündeki cenneti zamanında keşfetmiş aile büyükleri sayesinde ortak olan şanslılardan biriydim ben de.
Hrant Dink Çağdaş Oratoryosu Montreal ve New York’ta da başarıyla sahnelenerek gönülleri fethetti. Geçen yıl Ocak ayında İstanbul’da gerçekleşen konserden sonra bu konuyu dergimizin okurlarıyla paylaşmıştım.
Dünyamızdaki çevre değişkenliği ve ruhumuzdaki fırtınalar, tüm insanları etkilediği ve bilhassa sanatçı ve sanatseverlerin ilham kaynağı olduğu gibi, müzik severleri etkilememesi düşünülemez!
... Bir dalgıca Şakayık veya Anemon denildiğinde, kırlarda, bahçelerdeki çiçekler hiçbir şekilde aklına bile gelmez.
Ağustos güneşi kavuruyordu Marmara Adası’nı. Hava lodosa meyilli ve çok nemliydi. Ara sıra solugan dalgalar vuruyordu Aba sahiline.
Adalar hep birbirine benzer. İstanbul’un Prens Adaları da öyledir. Aslında öyle değildir. Farklıdır Prens Adaları diğer adalardan. Şehre bu kadar yakın, bir o kadar şehir yaşamından uzak!
Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, yolu Heybeli’den geçen sanatçıları Ada hafızasında kalıcı kılmayı hedeflediği etkinliklere Zeyyat Selimoğlu ile başlıyor.
Mevsim değişiyor dostlarım. Prens Adaları bizi bekliyor. Ağaçlar çiçek açtı, kuşlar cıvıldaşıyor, patilerimiz kış boyunca bizleri özledi.
Burgazada’da da 13 ay (Aralık 2011 ile Mart 2013) kadar bir zaman diliminde hizmet vermesine rağmen etkisi hala devam eden aile hekimimiz Bengisu Olgun’un dilinden düşmeyen bir sözü vardı: ‘Sağlıklı bir bağırsak sağlıklı bir beyinden daha iyidir.’
Referandumdan bir gün önce, Burgazada Gönüllü Evi’ne saldırı yapıldı. O gece yapılan saldırının nedeni ve failleri, bugün itibariyle hâlâ bulunabilmiş ve çözülebilmiş değil.
ADYSKD, Heybeliada’da Deniz ve Çevre Çalıştayı’nı gerçekleştirdi.
2016 yılının Nisan ayında Heybeliadalılar, yaşadıkları adanın bitki örtüsünü tanıma amaçlı bir yürüyüş düzenlediler.
Tarihi özelliği bulunan Yassıada’da yapılaşma tüm hızıyla sürüyor. Kayalıklara bile imar izni verildi...
Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir.