Sayı 145 - Temmuz 2017

Sayı 145 - Temmuz 2017

Dünya Mirası Adalar

Kapak fotoğrafı: Semra Askeri Uzuner

Adalar Vakfı tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı ile işbirliği içinde yürütülen AdalarTurizm Geliştirme Merkezi Projesi kapsamında düzenlenen Türkiye’nin iyi örnekleri çalıştaylarından birinde, Alanya Tanıtım Vakfı eski başkanı Nüvit Özkan’ı davet etmiştik. Turizmin her alanında önemli görevlerde bulunmuş olan Özkan, bize Alanya’daki dönüşümü anlatmıştı.
Adalı’nın Haziran sayısında Adalar’da Ulaşım başlığı altında bireysel arabalanmaya doğru gidişin sorunlarından ve toplu taşımadan söz ettik.
Ada Gönüllüleri Derneği 23 Temmuz’da ikinci buluşmayı yapıyor...
Adalar’ın Dünya Miras Listesine alınması için bir araya gelen girişim grubu da Adalar kültürel ve doğal mirasının değerinin bilinirliğinin arttırılması, sahiplilik hissinin geliştirilmesi ve bu değerlerin karşı karşıya kaldığı çeşitli baskıların doğru bir şekilde yönetilerek tüm çeşitliliği ile bu değerlerin daha etkin korunması gerektiği düşüncesinden hareket ediyor.
Geçen ay içerisinde yazlıkçılar, tatilciler, emekliler, yerli-yabancı turistler Büyükada’ya gelmeye başlamıştı. Onların ihtiyaçlarını karşılayacak süper marketler, süper raflarını süper fiyatlarla donattılar. Şahıs malı ve ticarethanelere ait iki, üç, dört tekerlekli nakil vasıtaları depolardan çıkarıldı; tozları alındı, farları parlatıldı, aküleri dolduruldu, Adamız da doldu, dopdolu oldu.
Adalar’da motorlu taşıt varlığı ile ilk tanışmam üç yaşıma denk gelir. 1958 yazında Büyükada’da, Kanarya Sokak’ta oturmakta olduğumuz evden ikizim Fahri ile sabah oyun oynamak üzere çıkıp akşama kadar dönmeyişimiz,...
Adalar’daki eğitimde gönüllüler olarak yapacak çok işimiz var! Ağustos 2015 sonunda 9 kişinin katılımıyla kurulan Adalar Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu, ilk toplantısında eğitimin küçüklükten başlamasının gelecekte başarılı insanlar yetişmesinin temelini oluşturacağını hedefleyerek yola çıktı.
Adalar Emniyeti’nin Adalar ulaşımında yıllardır sorun olagelen faytonlarla ilgili sorunu çözüm amaçlı girişim hamleleri devam ediyor.
Kitlelerin, koskoca şehirlerin yok olması, bir tek kişinin kararına bağlı olabilir bazen. Bir bombanın patlaması, kararlı bir parmağın, bir düğmeye bastığı ana bağlıdır. Bir ormanın yok olmasının nedeni, tek bir kişinin, bir sigara içmeğe karar verdiği andır. Bir insanın denizde boğulmasının nedeni, denize girmeye karar verdiği andır.
14 Temmuz Cuma akşamı 19.30’da Adalar Müzesi Büyükada Aya Nikola ana binası orta bahçesinde düzenlenen etkinliklerle açılacak “Sürgün Kayıkları” ve “İstanbul’da Seyrüsefer” sergileri 30 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek.
Yanı başımızdaki ufacık bir kayalık İstanbul’un her gün artan kalabalığına, günden güne genişlemesine, kirlenmesine adeta tek başına direniyor. Hâlâ deniz kuşlarına ev sahipliği yapıyor, hâlâ kıyı balıkçılarının ümidi oluyor. Prens Adaları’nı oluşturan adaların en küçüklerinden birisi... Ama hâlâ eski adıyla anılıyor; Neandros. Sanki geçmişin anısını hatırlatır gibi.
Bakü Hilton Oteli’nin Genel Müdürü Todori Kalamaris’in daveti üzerine 2 Mayıs 2017 Salı günü eşimle birlikte uçakla Bakü’ye gittik.
Bu ay yine Andree Galataud Coşkun'dan 5 güzel fotoğrafı sizlerle paylaşıyoruz.
06.20’de karanlıktı henüz, deniz çarşaf gibi uzanıyordu önümde... Parlayan ışıklarıyla geliyordu arabalı vapur. Sessizliğin sesini dinlerken veda ettim adaya, sevdalıma... Rıhtımda boynu bükük yürürken limana vardım.
Canım bugün okuyucularımla sohbet etmek istedi. Hava güzel, manzara güzel, burnuma çiçek kokuları geliyor. Ocakta çay demliyorum, buyurun birlikte içelim.
Adalı Dergisi’nde “Babalar Günü” ile ilgili bir yazı olmaması üzerine bu yazıyı kaleme almak istedim. Bu yazıyı Adalı Dergisi aracılığıyla Burgazada’dan geçtiğimiz ay kutladığımız Babalar Günü için babama ve tüm babalara ithaf ediyorum.
Burgazada sakinlerinin-halkının, sit alanı olan adada kamp kurulduğu, ateş yakıldığı şikâyeti üzerine, Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Madam Marta Koyu’na sabaha karşı helikopter destekli baskın düzenledi. Burada kamp kuran kişilerin, ormanda tuvalet olmaması nedeniyle vatandaşların kapısını çalarak rahatsızlık verdikleri iddia edilen baskında 54 kişi gözaltına alındı.
Dünya Okyanuslar Haftası nedeniyle, “adidas X Parley Run for the Oceans” hareketi, okyanusları tehdit eden plastik kirliliğine dikkat çekmek için Büyükada’da bir eylem gerçekleştirdi. Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSKD) ve Adalar Kent Konseyi desteği ile gerçekleştirilen koşu ve plajdan atık toplama ve çöp toplama faaliyetine çevre örgütleri…
ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz - Motor Nöron Hastalığı), kas erimesi ve omurilikte harabiyet ile seyreden bir hastalıktır. ALS ilk kez 1869 yılında alanında öncü bir nörolog olan Fransız Jean-Martin Charcot tarafından tanımlandı.
Hayal et olsun demeyeceğim. Sana hayal et ki hayaline bir adım daha atabilesin diyorum. Yakınlarda keyifle ve merakla dinlediğim ve okuduğum gerçekçi bir “hayal adamı” Semih Yalman bana tam da şöyle dedi: “Hayale adım için, adımın hayale atılması lazım.”
Heybeliada Gönüllüleri Derneği tarafından geçen yıl başlatılan Heybeliada STK buluşmalarının ilki 16 Haziran 2017 akşamı Saat 21.30’da Heybeliada Su Sporları Kulübü’nde düzenlendi. Toplantının ana gündem maddesi Heybeliada’daki Eğitim kurumlarının altyapılarının iyileştirilmesi için yapılabilecekler idi.
Heybeliada Gönüllüleri Derneği’nin gelenekselleştirerek sürdürdüğü Mehtabiye Konserleri bu yaz, 9 Temmuz 2017 tarihinde Heybeliada Su Sporları Kulübü’nün bahçesinde, akşam saat 21.30’da gerçekleşecek.
20 Mayıs’ta başlayan ve Eylül ortasına kadar devam edecek olan Adalar’da Felsefe Söyleşileri, iki adada ve iki ayrı mekanda gerçekleşiyor.
12 yıl önce kurulan ve bugüne kadar yayımladığı 60’a yakın telif kitapla Adalar’ın kültür yaşamına önemli katkıda bulunan Adalı Yayınları, 2017’de ikisi yeni, 5’i yeniden basılan 7 kitapla okuyucularıyla buluşuyor.
Ruhi Ayangil yönetiminde uzun süredir çalışmalarını sürdüren Ayangil Meşk Grubu, Adalar’daki üçüncü konserini 10 Ağustos Perşembe akşamı gerçekleştirecek.
Heybeliada Gönüllüleri Derneği, Heybeliada için görülecek ve gezilecek yerleri gösteren ve önemli yerlerin konumlarına kolaylıkla erişmeyi sağlayacak nitelikte güncellenmiş bir harita hazırladı.