Cuma, 02 Eylül 2016 14:29

Adalar’da naylon poşet yasak

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Belediye Başkanı Atilla Aytaç’ın bizzat katıldığı kampanya ses getirdi. Belediye Başkanı Atilla Aytaç’ın bizzat katıldığı kampanya ses getirdi.

Tasarım işi bez torbalar çok beğenildi.Tasarım işi bez torbalar çok beğenildi.

Adalar Belediye Meclisi, Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı, Adalar Denizle Yaşam ve Kültür derneği ve Heybeliada Gönüllüleri Derneği’nin de içinde olduğu STK’lardan gelen teklifi kabul etti ve Adalar’da 1 Mayıs 2016 tarihinden geçerli olmak üzere, doğada yüzlerce yıl bozunmayan naylon poşet kullanımını yasaklama kararı aldı.

Kararın Adalılar tarafından sahiplenilip denetlenebilmesi için Ağustos ikinci yarısında kampanya başlatıldı. Yasak, Adalar’daki raketlere yerleştirilen büyük boy afişlerle duyuruldu, alışverişlerde bez torbaların kullanımını özendirmek için yaptırılan bez torbalar, 4 adanın pazaryerlerinde dağıtıldı.

2015 yılı sonlarında Adalar Denizle Yaşam ve Kültür Derneği teklifiyle Adalar Kent Konseyi bünyesinde kurulan çalışma grubu, ortalama kullanımı 12 dakikayı bulmayan ama binlerce yıl bozunmadan kalarak doğada büyük bir kirliliğe neden olan naylon poşetlerin Adalar sınırları içinde kullanımına son vermeyi hedefleyen bir çalışma başlattı. Aralarında Adalar Vakfı, Ada Gönüllüleri Derneği, Heybeliada Gönüllüleri Derneği gibi kurumların temsilcilerinin de bulunduğu çalışma gurubuna, daha sonra belediye Çevre ve Koruma Kontrol Müdürlüğü yönetici ve çalışanları da katıldı.

Bir dönem önce belediye meclisinde konuya ilişkin alınan tavsiye kararı da dahil olmak üzere, farklı belediyelerde yapılan uygulamalar gözden geçirildi, AB ülkelerindeki iyi örnekler incelendi ve esnafın da davetli olduğu çok sayıda toplantı ardından Belediye Çevre ve Koruma Kontrol Müdürlüğü tarafından  Belediye Meclisi’ne iletilmek üzere bir karar teklifi hazırlandı.

Belediye Meclisi, konuyu hızla gündemine aldı ve 2016 Şubat ayı ilk meclisinde, teklif kabul edildi. Buna göre 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren, Adalar sınırları içinde, bozunumu  yüzlerce yılı bulan naylon poşet kullanımı yasaklanıyor, “Adalar sınırı içinde yapılacak alışverişlerde toplumun yeniden kullanılabilir alternatif ürünlere veya biyobozunur poşetlere yönlendirilmesi” kararlaştırılıyordu.

02 Pazar alani 280x
Kampanyanın afişleri raketlerde yer buldu.Kampanyanın afişleri raketlerde yer buldu.
04 Billboard 02 280x
 

Kararın uygulanması ve denetimi için kampanya

Belediye Meclisi kararı önemliydi ama, esnafın ve pazarcıların yasak öncesi bilgilendirilmesi, uyarılması ve daha da önemlisi halkın bu yasağa sahip çıkmasının sağlanması çok daha büyük önem taşıyordu.

Hızla esnaf, market ve pazarcılara, karar tebliğ edildi. Ellerindeki poşet stoklarını, yasağa yugun şekilde tüketmeleri ve kullanımına izin verilen biyobozunur özellikteki poşetlerin sanhip olması gereken özellikler de bilgi olarak aktarıldı.

Marketlerin tamamına yakını, reyonlarına ve kasalarına 1 Mayıstan itibaren biyobozunur özellikte poşetleri koydular. Ama pazarcılar cephesinde dönüşüm yavaş seyrediyordu. Bu konuda, pazarcıların denetimi kadar, çalışmaya katılan STK’lar başta olmak üzere, sivil toplumun ve Adalıların sahiplenmesi, alışkanlıklarının yasak dikkate alınarak değiştirilmesi için çalışmalar yürütmesi önemliydi.

Uygulamaya öncülük eden girişim grubunun çabasıyla, Türkiye’nin önde gelen Halkla İlişkiler Şirketlerinden biri olan Marjinal Porter Novelli’nin kampanyaya destek olması sağlandı. “Ada Poşet İstemiyor” kampanyası böyle ortaya çıktı. ve kampanya biraz gecikmeyle, Ağustos ayının ikinci yarısında Adalar’daki raketlerde görünür hale geldi. Ve aynı anda pazarlarda, kampanyanın parçası olan bez torbalar binlerce adet bastırılıp, halka dağıtıldı.

Dağıtım Adalar Kent Konseyi Çalışma Grubu’ndaki STK’ların yönetici ve üyelerinin katılımıyla  Adalar Belediye Başkanı Atılla Aytaç ve belediye yönetici ve çalışanları tarafından gerçekleştirildi ve halk arasında da büyük destek buldu.

Ama herkes biliyor ki, iş yeni başlıyor.

Ne zaman ki dağıtılan sınırlı sayıdaki bez torbalarla yetinilmeyip, market ve esnafla işbirliği yapılarak küçük de olsa bir ücret karşılığında kullanım alışkanlığı yaygınlaşacak, işte o zaman Adalar’da bütün Türkiye’ye de örnek olacak bir dönüşüm gerçekleşmiş olacak.

Şimdi bütün çaba bunun için...

06 ada poset ilan 840x

Son değişiklik Çarşamba, 07 Eylül 2016 21:02
Yorum yapmak için oturum açın