Cuma, 02 Eylül 2016 14:38

Ajanda - Ölümünün 100. Yılında Tanburi Cemil Bey

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Ölümünün 100. Yılında Tanburi Cemil Bey, muhteşem bir konser ile Heybeliada Ruhban Okulu’nda anılıyor

02 tanburi cemil bey 280xRuhban Okulu, Eylül ayı içinde, ardarda 3 önemli konsere kapılarını açtı.

Heybeliada Manastır Tepesindeki Aya Triada Manastırı kompleksi (Ruhban Okulu) son yıllarda önemli kültürel etkinliklerin mekanı olmuştu. Bu yıl da gelenek bozulmadı

2 Eylül akşamı Ayangil Türk Muziği Meşk Grubunun Acemaşiran faslı icrasının ardından, geçen yıl kaybettiğimiz Nikiforos Metaksas’ı anma konseri gerçekleşti.

7 Eylül Çarşamba akşamı da ölümünün 100. yılında Tanburi Cemil Bey anısına çok önemli bir konser organize ediliyor.

Türk Musikisi Vakfı ve Adalar Vakfı işbirliğiyle yapılan konserde, Tanburi Cemil Bey’in artık birer klasik olmuş eserleri seslendirilecek. Yunanistan’ın son yıllarda yetiştirdiği en önemli kemençe sanatçısı Sokratis Sinoupulos’unda sahne alacağı saz sanatçıları arasında Murat Aydemir (tanbur, lavta), Serap Çağlayan (kanun) ve Volkan Ertem (viyolonsel) var. Eserleri seslendirecek solistler ise Dilek Türkan ve Bekir Ünlüataer.

Herkese açık ve ücretsiz olan konser 20.30’da başlayacak.

Tanburi Cemil Bey Kimdir?

1873 yılında İstanbul'da doğdu. İsmi ile bütünleşen tanbur sazı ile ustalık derecesine ulaştı. Tamburi Ali Efendi'nin de öğrencilerindendir. Hatta Ali Efendi'nin, Tanburi Cemil Bey’i dinledikten sonra "eline bir daha tanbur almayacağını" söylediği rivayet olunur. Tanburdan başka, klasik kemençe, lavta ve viyolonsel gibi sazları aynı ustalıkla icra ederek başlıbaşına bir ekol sahibi olmuştur. Müzik aleti çalmakta erişilmez bir mertebeye yükselmiş olan Cemil Bey aynı zamanda çok iyi bir bestekardır. Yaptığı eserlerle Türk müziği saz icrasına yepyeni ve modern bir tarz ve değişik bir yorum getirerek icracılığın mükemmelleşmesinde en büyük rolü oynamıştır. Özellikle, taş plaklara yapmış olduğu taksim kayıtları makam, üslup ve tavır açısından bir ders niteliği taşımaktadır. 29 Temmuz 1916'da İstanbul'da ölen Cemil Bey sözlü eserlerin yanında birçok saz eseri bestelemiştir. Taksimlerinin yanında, taş plaklaradali eylul yazilara kaydedilmiş çok sayıda eseri bulunmaktadır.[2] Öğrencileri arasında ilk kadın otomobil yarışçısı olan Sâmiye Cahid Morkaya'da bulunur.[3]

Mesut Cemil'in babası olan Tanburi Cemil Bey'in mezarı Mevlanakapı'da, Merkezefendi mezarlığındadır. (Kaynak: Wikipedia)

 

Son değişiklik Çarşamba, 07 Eylül 2016 19:49
Yorum yapmak için oturum açın