Cuma, 02 Eylül 2016 14:37

Festival - İkinci Adalar Sokak Festivali ile Adalar şenlendi.

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Üç gün boyunca her adada festival dolu dolu yaşandı.

İstanbul Adaları’nın kentsel, çevresel, ekolojik ve kültürel değerlerinin korunmasına dikkat çekmek ve kalıcı sanat eserleri bırakmak amacı ile Adalar’da yapılan “Adalar Sokak Festivali”nin ikincisi gerçekleştirildi.

Etkinlikte sanatçılar, uzmanlar, bilim adamları (mimarlar, botanikçiler, sanat tarihçileri, arkeologlar ve deniz bilimciler) çalışmaları, performansları ve söyleşileri ile yer aldılar.

Katılımcılar adaların sorunlarına dikkat çekerken,  çözüm, iyileştirme ve güzelleştirme için somut önerilerin ortaya çıkartılmasında da destekleyici oldular.

02 adalar sokak festivali 280x
03 adalar sokak festivali 280x
04 adalar sokak festivali 280x
 

Adalar’ın durumu

Doğal haliyle geçmişten yakın zamanımıza kadar yavaş bölge statüsünde olan adalar, kaçak yapılaşma, hatalı turizm politikaları, motorlu ve akülü araçlardaki denetimsiz artış, kontrolsüz biçimde çoğalan bisikletler, faytonların ıslahı için yetkililerin yeterince çaba harcamamaları, adalarda plansız imar tehlikesi gibi problemler adanın yapısının ve değerlerinin hızlı bir şekilde kaybolmasına sebebiyet vermektedir. Bu yıl ikincisi yapılan festivalde Adalarda bu sorunlara dikkat çeken etkinlikler sergilendi.

Festival Komitesi’nde Sevgi Çekiç, Gül Bolulu, Fethi Taner, Ayla Ay, Birgül Taştan Meriç, Ayşem Ötük, Hıdır Uvaçin’in yer aldığı Adalar Sokak Festivali’nin proje ortağı Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği’ydi.

Proje destekçileri ise Adalar Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Adalar Kent Konseyi oldu.

05 adalar sokak festivali 280x
06 adalar sokak festivali 280x
07 adalar sokak festivali 280x
 

Büyükada’da etkinlik alanları Atatürk Meydanı-Saat Meydanı-İskele Meydanı-Kozalak Sokak-Çınar Meydanı Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’ydi.

Tanıtım standının üç gün boyunca Saat Meydanı’nda olduğu program şu şekilde gerçekleşti:

27 Ağustos’ta; Çocuklarla Kukla ve Drama Atölyesi, Heykel Çalışması, Kozalak Sokak’ta Sanatçılar Buluşması “Sokakta Renklerle Buluşma”, Duvar resmi, Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde Sevgi Çekiç’in “Harfin Huzursuzluğu” adlı sergisi açıldı.

28 Ağustos’ta; “Sokakta Renklerle Buluşma” sergisi açıldı, Jak Soref’in “İnsanlık Tarihi”  söyleşisi gerçekleştirildi.

Kınalıada’da sergi, etkinlik ve stant alanları Jash Kınalı Önü (Sahil), Festival Alanı İdo İskelesi Önü’ydü.

27 Ağustos’ta tanıtım standı açıldı ve üç gün boyunca İskele Meydanı’nda açık kaldı. Gün boyu yoga, pilates ve atölyeler gerçekleştirildi. Atölyeler posta sanatı atölyesi, origami atölyesi, ritim atölyesi, gitar atölyesi, sokak hayvanlarına ev, Sandra Schreiber-Cem Arslan yapım atölyesi, cam atölyesi, drama atölyesinden oluştu. Ada için hafıza yürüyüşü ve ada hikâyeleri etkinliğinin ardından günün son etkinliği konser oldu.

Heybeliada’da sergi, etkinlik ve stant alanları İnönü Müzesi, İskele Meydanı, Sanat Sokağı, Tepe Mahallesi’ndeydi.

08 adalar sokak festivali 280x
09 adalar sokak festivali 280x
10 adalar sokak festivali 280x
 

12 adalar sokak festivali 280x27 Ağustos’ta festival Emin İgüs-Eylem Pelit konseri ile başladı.   

28 Ağustos’ta, Sanat Sokağı’nda Takas Pazarı açıldı. Gün boyu Ebru Atölyesi, Çocuklarla Ahşap Atölyesi, Kadir Peltek-Tulum atölyesi, Yaşayarak Öğrenme Merkezi  Çocuklarla Yüz Boyama atölyesi, Depo Dans-Çocuklarla Dans atölyesi, Papyon Quartet Sokak Müzisyenleri, Serkan Kırmızı Davulumdan Masallar, Canlı Heykel Performansı, Uçurtma Atölyesi, Çat Kapı tiyatrosu, Kuş Gözlem Gezisi ve akşamında konser gerçekleştirildi.

Burgazada’da sergi, etkinlik ve stant alanları İskele Meydanı, Kulüp Meydanı, Aya Nikola Parkı, Aya Yani Kilisesi, Ahırlar Mevkii, Gezinti Caddesi, Sait Faik Müzesi oldu

27 Ağustos’ta İskele Meydanı’nda tanıtım standları kuruldu. Çocuklarla Yüz Boyama,  Galata Ritim Grubu ile festival yürüyüşü gerçekleştirildi.

28 Ağustos’ta, Sait Faik Müzesi’nde Bora Abdo ile “Burgaz ve Sait Faik”, Hale Işık ile “Sanat ve Doğa” söyleşisi yapıldı.

29 Ağustos’ta çocuklarla yüz boyama, resim, seramik, taş boyama, duvar resmi atölyesi yapıldı, takas pazarı açıldı.

İTTMT (Kültür Bakanlığı¬-İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu) Aya Yani Kilisesi’nde konser verdi. Aya Nikola Parkı’nda “Hunharca Gülen Adam” stand up gösterisi yapıldı. Akşam Aya Nikola Park’nda “Yolda Gurubu” festival kapanış partisi konserini verdi.

Bir avuç ada sevdalısı sanatçı ve ada emekçilerinin özverili çalışmalarıyla organize edilen “Adalar Sokak Festivali” başarılı bir şekilde sona erdi.

Kapanış konuşmasında organizasyon komitesi, 2017 yılında yapılacak festivali tüm adalıların sahiplenmesi dileklerini ilettiler.

 

Son değişiklik Çarşamba, 07 Eylül 2016 19:34
Yorum yapmak için oturum açın