Perşembe, 01 Ocak 2015 03:06

2014 yılı böyle geçti

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

2014 yılı Adalar'da böyle geçti:

9 Ocak Büyükadalı ressam, SOYUT resmin duayen isimlerinden, Paris ekolünün son temsilcileri arasında gösterilen Erdal Alantar, kalp yetmezliği nedeniyle 82 yaşında İstanbul’da vefat etti.

Sanatçı, 12 Ocak Pazar günü eşinin de mezarının bulunduğu Büyükada’da son yolculuğuna uğurlandı.

10 Ocak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 10 Ocak’ta Heybeliada’da Adalar Belediyesi ile ortaklaşa “Gazeteci Olmak/Gazeteci Ölmek” başlıklı bir forum düzenledi.

26 Ocak Kınalıada Platformu, ‘Adalar Platformu’na dönüşme kararı aldı. ‘Daha temiz ve yaşanılabilir bir Kınalıada istiyoruz’ sloganıyla yola çıkan platform, faaliyetlerini Adalar Platformu olarak sürdürecek.

1 Şubat Adalar savunması kuruldu. Adalar’daki forumlar, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve bağımsız bireyler bir araya gelerek “Adalar Savunması”nı kurdu. Adalar Savunması, son dönemde Yassıada, Sivriada, İstanbul Adaları, Bozcaada, Gökçeada ve Ayvalık adalarının gizli/ açık yapılaşma tehdidine karşı bir araya geldikleri; doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri korumaya ve savunmaya kararlı oldukları vurgulandı.

deniz ambulansı11 Şubat Heybeliada Esnaf ve Turizm Derneği kuruldu.

21 Şubat Turizmde en iyilerin internette yapılan oylama sonuçlarıyla belirlendiği İRO ödülleri sahiplerini buldu. Tanıtım dalında; “En İyi Turizm Broşürünü” hazırlayan Adalar Vakfı ödüle layık bulundu.

23 Şubat Anadolu Kulübü Büyükada seçimleri gerçekleşti. Üç yılda bir gerçekleştirilen Anadolu Kulübü Büyükada Şubesi seçimleri 23 Şubat Pazar günü derneğin Büyükada tesislerinde gerçekleşti.

Maral Öztekin başkanlığındaki Yönetim Kurulu’na Bino Yeruşalmi, Metin Baysan, Rıfat Çiton, Sabri Kurdoğlu, Sara Taragano ve Yaşar Bildirici seçildiler.

25 Şubat İstanbul Büyükşehir Belediyesi, seçimlere kısa bir süre kala, iki yıl önce faytonları tasfiye etmeyi planladığı Adalar’a ahır yapacak. 10 bin seçmeni bulunan Adalar İlçesi’nde, Adalar’ın simgesi haline gelen faytonların sahiplerinin seçim sonuçları üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. İBB, ‘Heybeliada ve Burgazada’ya At Barınakları Yapılması İle Adalar Geneli Spor Tesislerinin Bakım Onarım İnşaatı’ adı altında açtığı ihaleyi sonuçlandırdı. Büyükşehir Belediyesi söz konusu ihaleyi 3 Aralık 2013 tarihinde yapmasına karşın, ihale sözleşmesini 3 Şubat 2014 tarihinde imzaladı. İhale sonucu ise 13 Şubat 2014 tarihinde yayımlandı.

27 Şubat Tarihi İstanbul Heybeliada Askeri Deniz Lisesi Komutanlığı, ilk kez kapılarını basın mensuplarına açtı. 650 öğrencinin eğitim gördüğü Deniz Lisesi, Osmanlı Padişahı 2. Mahmut dönemine ait eserlerin yer aldığı yaşayan bir müze görünümünde. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli denizcierini yetiştiren okul, bir dönem Deniz Kuvvetleri Harp Okulu olarak da hizmet vermiş. 1999 yılındaki depremde ciddi oranda hasar görse de Osmanlı dönemine ait binalar, heybetini koruyor.

4 Mart Adalar Belediyesi’ne 2 ödül birden. Özel Kalem Dergisi tarafından altıncısı düzenlenen Türkiye’nin Yerel Yönetim Ödülleri, Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Türkiye genelinde 2950 Belediye ve 81 İl Özel İdaresi’nin 9 kategoride yarıştığı seçmelerde toplam 29 ödül dağıtıldı. Adalar Belediyesi 2 ayrı kategoride, 2 ödül birden kazandı. “Çevre Koruma” kategorisinde ödülü Gırgırla Avlanma Yasağı projesi alırken, Adalar Kent Müzesi “Kültür Sanat Turizm Etkinlikleri” kategorisinde ödül getirdi.

9 Mart Heybeliada Gönüllüler Derneği’nin çağrısıyla Türkiye’de bir ilk yaşandı.

Adalar demokratik olgunluk örneği sergileyerek, bize umut veren bir toplantıyla farkını yine gösterdi. Adalar’ın belediye başkan adayları bir araya geldi. (Adaylar: AKP Adayı Coşkun Özden, CHP Adayı Atilla Aytaç, HDP Adayı Kayuş Çalıkman Gavrilof, MHP Adayı Hülya Azimli) 15 Mart Gebze Dağcılık ve Doğa sporları Kulübü, Büyükada’nın her yerini yürüdü. Düzenlenen planlı etkinlik ile Gebze dağcılık kulübü üyeleri, hafta sonu yapılan Büyükada yürüyüşünde ada çevresini yürüdü, önemli yükseltilerine çıktı, kızılcam ormanı içerisindeki patikalarda yürüdü.

31 Mart Adalar’ın yeni Belediye Başkanı CHP’li Atilla Aytaç oldu

7 Nisan Adalar’ın yeni Belediye Başkanı Atilla Aytaç göreve başladı. İlk açıklaması, “Adalar’da doğrudan demokrasiyi tesis etmeye çalışacağım.” oldu.

27 Nisan Dünyaca ünlü Filistinli yönetmen Robert Savo’nun son filmi “TheSavior Kurtarıcı” Heybeliada Ruhban Okulu’nda gösterildi. Paskalya Bayramı kapsamındaki gösterim, okul tarihinde ilk kez oldu.

3 Mayıs Uluslararası Fanzin Festivali’nin İstanbul ayağı 2-3-4 Mayıs’ta Türkiye’nin ilk işgal evi olan Don Kişot Sosyal Merkezi ve Büyükada’da gerçekleşti. 2 Mayıs’ta Kadıköy’ün ve Türkiye’nin ilk işgal evi olan Don Kişot Sosyal Merkezi’nde başlayan festival, 3-4 Mayıs’ta Büyükada’daki etkinliklerle devam etti. Hafta sonu ise Büyükada’da Fanzin Festivali kapsamında çeşitli müzik gruplarının konserleri vardı. 11 Mayıs Sait Faik Ödülü bu yıl Mahir Ünsal Eriş’in oldu. Mahir Ünsal Eriş Burgazada’da düzenlenen törenle ödülünü aldı.

11 Mayıs İBB Meclisi Büyükada’ya cami yapılması için plan değişikliği yaptı. Adanın 5. camisi Ayedaş binasının bulunduğu alana inşa edilecek. Kış nüfusu 5 bin civarında olan Büyükada’da halen mescit ve cami ölçeğinde Hacı Havva Özden, Kumsal, Nizam camileri ile Hamidiye Camii bulunuyor.

24 Mayıs Adalar’da Satranç Turnuvası gerçekleştirildi. Satranç turnuvası Türkiye Satranç Federasyonu, Adalar Belediyesi ve Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yapıldı. 28 Mayıs Ressam Adnan varınca hayatını kaybetti. Varınca, Büyükada’da toprağa verildi.

1 Haziran “Adalar Bağımsız Sanat Platformu” tarafından yapılan Deniz Kızı heykelinin açılışı, Büyükada Kumsal mevkiinde Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç ve sanatçıların katılımıyla yapıldı. 4 Haziran Otomotiv şirketi Renault elektrikli otomobili Twizy’nin tanıtımını Burgazada’da yapınca, ada sakinlerinin tepkisini çekti.

adaevinin kapatılması üzerine yapılan toplantı7 Haziran Çelik Gülersoy Kültür Merkezi alanında dört yıldır faaliyetlerini sürdüren sekiz yıllık Adaevi kapatıldı. Adaevi dostları Adalar’ın tek kültür ve sanat merkezi olan Adaevi’nin faaliyetlerine bu merkezde devam edebilmesi için imza kampanyası başlattı.

12 Haziran Bizim Adalar filminin ilk sinema gösterimi, Adalar Vakfı organizasyonuyla İstanbul Beyoğlu Sineması’nda yapıldı. Adalar Vakfı’nın desteği ve İstanbul Kalkınma Ajansı, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Adalar Turizm Geliştirme Merkezi, Heybeliada Gönüllüleri Derneği, Turizm Araştırmaları Derneği ve Adalar Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlandı. (Filmin yönetmeni Nedim Hazar.) 12 Haziran Tenis alanında ‘hocaların hocası’ olarak anılan Sarkis Harputluyan, hayata veda etti.

13 Haziran İstanbul Adalar’ı kitabının yazarı Orhan Erdenen yaşama veda etti. 14 Haziran Adalar’da “Tanrı’nın Evleri” adlı sergi açıldı. Büyükada’daki Çınar Müze Alanı’nda ziyarete açılan sergide, cami, cemevi, manastır, kilise, ayazma ve sinagoglar olmak üzere Adalar’da mevcut her dine ve mezhebe ait “Tanrı’nın evlerinin” fotoğrafları yer alıyor.

15 Haziran Denizi kirleten balıkçı ağları temizleniyor Adalar bölgesinde 240 bin metrekare alanda 821 noktada ya kopmuş ya da terk edilmiş balıkçı ağları tespit edildi. Adalar, ağ temizleme çalışmalarında pilot bölge seçildi.

16 Haziran Burgazadası ve Kınalıada’da yapılan resmi açılış töreni ile 112 Acil Yardım İstasyonları hizmete başladı. 23 Haziran Heybeliada Anadolu Lisesi ilk mezunlarını verdi.

24 Haziran Uluslararası Komşuluk Sempozyumu: Doğu komşuları ve Güney Akdeniz’de siyasal ve sosyal değişimin zorluklarını anlamak Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 24-29 Haziran 2014 tarihleri arasında Heybeliada’da 4. Uluslararası Komşuluk Sempozyumu’nu düzenledi.

25 Haziran 42. İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine Fazıl Say’ın bestelediği ‘Sait Faik’ eserinin dünya prömiyeri, oyuncular Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin’in de katılımıyla büyük yazarın çok sevdiği Burgazada’da gerçekleşti.

6 Temmuz Bu yıl 50’si düzenlenen Karagözyan Yaz kampı 6 Temmuz Pazar günü kapılarını öğrencilere açtı. Durumu iyi olmayan yetim çocukların hizmetine açılan yaz kampında öğrenciler; futbol, yüzme satranç yabancı dil gibi çeşitli kurslarda eğitim görecek. Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan’ın katılımı ile gerçekleşen açılışa, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, belediye meclis üyeleri katıldı. 9 Temmuz Her yıl durumu iyi olmayan çocuklara hem tatil yapmalarını hem de çeşitli branşlarda eğitim vermeyi amaçlayan Burgazadası Tatil Evi, Hahambaşı Rav İshak Haleva ve Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç’ın katıldığı bir törenle açıldı.

12 Temmuz Kınalıada Hristos Manastırı Yaz Kampı, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç’ın katılımıyla açıldı.

20 Temmuz Adalar Kent Konseyi seçimleri yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Sinan Özbek oldu.

23 Ağustos İnanç müzikleri barışı seslendirdi. Heybeliada Ruhban Okulu’nun muhteşem İstanbul ve Büyükada manzaralı bahçesinde gerçekleşen konserde Anadolu’nun altı farklı inancı müzikleriyle barış için eserlerini icra ettiler.

24 Temmuz İnönü Vakfı, Adalar Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Adalar Vakfı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ortaklaşa düzenledikleri Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması’nın 28 29 hayatını kaybetti. 14 Şubat 17/25 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında olduğu 8 kişi tahliye edildi. 14 Şubat Türkiye’nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden uzaya fırlatıldı. 25 Şubat Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında 17 Aralık günü yapıldığı iddia edilen telefon görüşmelerinin ses kaydı internet sitelerinde yayıldı. 28 Şubat 17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan Reza Zarrab ve Bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu 5 kişi tahliye edildi 1 Mart Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan ‘dershane’ tanımı çıkarılıyor. 6 Mart Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bireysel başvurusu görüşüldü. Anayasa Mahkemesi: “Kişi hak ve hürriyetleri ihlal edilmiştir” dedi. 7 Mart Ergenekon Davası kapsamında darbe teşebbüsünden müebbet hapis cezası alan ve 26 aydır cezaevinde olan Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ tahliye edildi. 8 Mart Malezya Havayolları’na ait 239 kişi taşıyan yolcu uçağı kayboldu. 9 Mart Türkiye’nin en uzun, Dünya’nın 5. uzun su tüneli Suruç Tüneli Şanlıurfa’da açıldı. 10 Mart 21. Ağır Ceza Mahkemesi, uzun tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla inmesi gerekçesi ile yapılan başvuru neticesinde, Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş, Sedat Peker hakkında tahliye kararı verdi. 91. Yıl anma kutlaması Heybeliada İnönü Evi’nde yapıldı.

17 Ağustos ASSK minikler su topunda şampiyon oldu.

16-17 Ağustos Aralarında Moğollar, Gevende ve Sattas gibi rock gruplarının yer aldığı Progresif Müzik Festivali Burgazada’da Cennet Bahçesi’nde gerçekleşti. Moğollar Grubu’nun gitaristi Taner Öngür’ün öncülüğündeki festivale ilgi büyüktü.

25 Ağustos Bekir Sıtkı Erdoğan aramızdan ayrıldı.

1 Eylül Tiraje Dikmen hayata veda etti.

6 Eylül Büyükadalı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Güven Savaş Kızıltan hayatını kaybetti.

macerada27 Eylül Macera tutkunları 2. kez MacerAda’daydı. Adalar’ın en önemli etkinliklerinden olan ve gelenekselleşen MacerAda yarışlarının ikincisi yapıldı. Yarış, Burgazada yüzme etabıyla başlayıp Heybeliada parkurlarıyla tamamlandı.

30 Eylül Rum Cemaat Vakıfları Destekleme Derneği’nin yürüttüğü ‘Azınlık Vatandaşları-Eşit Vatandaşlar’ projesi kapsamında Heybeliada Ruhban Okulu’nda medya buluşması gerçekleştirildi.

2 Kasım Büyükada New Balance 2014 yılı yarışlarına Büyükada’daki son yarışla noktayı koydu. Yarış hem İstanbul’dan, hem de farklı ülke ve şehirlerden koşucuları ağırladı.

9 Kasım Kınalıada’nın bir çok yerini ağaçlandıran Adaspor Sağlıklı Yaşam Derneği, Adalar’ı ağaçlandırma projesi kapsamında 5000 adet fıstık çamı, ıhlamur ve zeytin ağacının dikimine Kınalıada’dan başladı. İlk etapta 500 adet fıstık çamı, 4 adet ıhlamur ağacı ve 20 adet zeytin ağacı Kınalıadalılara dağıtıldı.

19 Kasım Doğal SİT ve arkeolojik alan statülerinin kaldırılarak ranta açılan Sivriada planına yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İstanbul Adalar Belediyesi’ne bağlı Sivriada’daki planla ilgili yürütmeyi durdurma çıkarken, proje kapsamında yer alan diğer ada olan Yasssıada’yla ilgili dava sürüyor

1 Aralık Adalı Dergisi internette daha aktif www. adalidergisi.com

12 Aralık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ak Saray’da, TOBB üyesi patronlara hitap eden konuşmasında Sivriada ve Yassıada projelerini biteceklerini ve “Demokrasi ve Özgürlük Adası” projesinin tamamlanmasının ardından Adalar’da uluslararası toplantılar yapacaklarını söyledi. Dünyada önemli toplantıların bu tür Adalar’da yapıldığını ve birkaç gün kapanıp önemli kararlar alındığını söyleyen Erdoğan, TOBB ile ortak yürüttükleri projeyi tamamlayacaklarını söyledi. Oysa Kasım ayı içerisinde Sivriada planının yürütmesi mahkeme tarafından durdurulmuştu.

13 Aralık Behçet Necatigil’in ölümünün 35. yıldönümü olan 13 Aralık’ta Heybeliada Ruhban Okulu’nda Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Girişimi bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, Necatigil’den kızı Ayşe Sarısayın’a edebiyat yolculuğu, edebiyatçıların gözünden anlatıldı.

18 Aralık Adalar’da her yıl düzenlenen Kaymakamlık koşusu Adalar Belediyesi’nin desteği ile tekrarlandı.

macerada2 bitiş noktası

 

2014 yılı Türkiye'de böyle geçti:

1 Ocak Bakanlar Kurulu Kaarı’na göre, binek otomobilde ÖTV %45 oldu. Tütün mamullerinde uygulanan ÖTV de zamlandı, cep telefonu vergisi yükseldi. 7 Ocak Ünlü tiyatro sanatçısı Selçuk Uluergüven, 72 yaşında hayatını kaybetti.

10 Ocak Tiyatro ve sinemanın kötü adamı Süheyl Eğriboz, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

11 Ocak İsrail’in eski başbakanı Ariel Şaron hayatını kaybetti.

17 Ocak 1998 yılında Bank Ekspres’ten çekilen 3,5 milyon dolarlık kredinin geri ödenmemesi nedeniyle Mustafa Sarıgül’ün tüm mal varlığına el konuldu. 17 Ocak Şike davasında Yargıtay kararını açıkladı. Aziz Yıldırım ve Olgun Peker’in örgüt suçlarından cezası onandı. Aziz Yıldırım’ın birden fazla maçta şike ve teşvik primlerinden suçları onandı.

28 Ocak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sanatçı Candan Erçetin’e kültür alanında iki ülke ilişkilerine katkılarından dolayı ‘Kültür ve Sanat Nişanı’ taktı.

28 Ocak Türk lirasında belirgin bir değer kaybının gözlendiği gerekçesiyle faiz oranları yükseltildi.

29 Ocak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladı: Türkiye nüfusu 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla 76 667 864 kişi oldu.

1 Şubat Van’ın Gürpınar İlçesi’ne bağlı Yalınca Köyü’nün Çeli Mezrası’nda oturan Taş ailesinin rahatsızlanan 3 yaşındaki çocuğu yolların karla kapalı olması sebebiyle yardım gidemediğinden öldü. Olay babanın battaniyeye sardığı oğlunun cesediyle yürüdüğü karlı yoldaki fotoğrafla hafızalara kazındı.

7 Şubat Ukrayna’dan kalkış yapan Pegasus havayollarına ait PGT-751 sefer sayılı uçak kaçırıldı.

11 Şubat Cezayir’in kuzeydoğusunda Hercules C-130 tipi askeri nakliye uçağı düştü. 103 kişi hayatını kaybetti.

14 Şubat 17/25 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında olduğu 8 kişi tahliye edildi.

14 Şubat Türkiye’nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden uzaya fırlatıldı.

25 Şubat Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında 17 Aralık günü yapıldığı iddia edilen telefon görüşmelerinin ses kaydı internet sitelerinde yayıldı.

28 Şubat 17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan Reza Zarrab ve Bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu 5 kişi tahliye edildi 1 Mart- Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan ‘dershane’ tanımı çıkarılıyor.

6 Mart Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bireysel başvurusu görüşüldü. Anayasa Mahkemesi: “Kişi hak ve hürriyetleri ihlal edilmiştir” dedi.

7 Mart Ergenekon Davası kapsamında darbe teşebbüsünden müebbet hapis cezası alan ve 26 aydır cezaevinde olan Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ tahliye edildi.

8 Mart Malezya Havayolları’na ait 239 kişi taşıyan yolcu uçağı kayboldu. 9 MartTürkiye’nin en uzun, Dünya’nın 5. uzun su tüneli Suruç Tüneli Şanlıurfa’da açıldı.

10 Mart 21. Ağır Ceza Mahkemesi, uzun tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla inmesi gerekçesi ile yapılan başvuru neticesinde, Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş, Sedat Peker hakkında tahliye kararı verdi.

11 Mart Gezi olayları sürecinde Okmeydanı’nda ekmek almaya giderken polisin attığı gaz kapsülü sonucu başından yaralana ve 269 gün komada kalan Berkin Elvan yaşamını yitirdi.

19 Mart Kars’ta TÜİK Binası’na kendi personeli tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan 6 kişiyi öldürüp intihar etti.

21 Mart Twitter’a, Türkiye’den erişim engellendi.

23 Mart Türkiye, Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürdü.

23 Mart İstanbul’da mitinglerin yapılması amacıyla düzenlenen Yenikapı Meydanı, Başbakan tarafından “Yeniden Milli İrade Mitingi” kapsamında açıldı.

27 Mart Türkiye’nin Suriye planını masaya yatırdığı gizli siyasi görüşmenin ses kayıtları internete sızdı. Ve bu olayın ardından dünyaca ünlü video sitesi Youtube kapatıldı.

30 Mart Yerel Seçimleri yapıldı. 7 Nisan Milli sporcu Nazmiye Muslu Dubai’deki Bedensel Engelliler Dünya Halter Şampiyonası’nda Dünya Rekoru kırdı.

11 Nisan İki dönemdir Dicle Üniversitesi Rektörü olan Ayşegül Jale Saraç Türkiye’nin ilk başörtülü rektörü oldu.

15 Nisan Son 500 yılda sadece 3 kez gerçekleşen “Kanlı Ay Tutulması” olarak da tabir edilen nadir görülecek bir ay tutulması yaşandı.

15 Nisan Anavatan Partisinin Eski Milletvekili Adnan Yıldız’ın aracına, silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda vekilin eşi ve kızı hayatını kaybetti.

17 Nisan Nobel ödüllü yazar Gabrial Garcia Marquez, Meksika’daki evinde hayatını kaybetti.

13 Mayıs Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. 301 kişi hayatını kaybetti.

14 Mayıs Soma’da meydana gelen maden faciasının ardından Başbakanlık 3 gün milli yas ilan etti. 19 Mayıs törenleri dahil çeşitli etkinlikler ve devlet programları iptal edildi.

24 Mayıs Nuri Bilge Ceylan Kış Uykusu filmi ile 67. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazandı.

16 Haziran Türk sinemasının senaristlerinden, yazar Ayşe Şasa, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

18 Haziran 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dava sonuçlandı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’ya müebbet hapis cezası verildi.

24 Temmuz İnönü evi1 Temmuz AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP milletvekillerinin tamamının imzasıyla 12. Cumhurbaşkanı olmak için cumhurbaşkanı adayı gösterildiğini açıkladı. CHP ve MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP’nin adayı ise Selahattin Demirtaş oldu.

25 Temmuz Tiyatro ve sinemanın usta ismi Sanatçı Çolpan İlhan 78 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

10 Ağustos Cumhurbaşkanı seçimleri yapıldı. Bu seçim Türkiye tarihinde bir ilk olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanını halk oy kullanarak ilk defa seçti.

13 Ağustos Beşiktaş Kulübü Eski Başkanı ve Onursal Başkanı Süleyman Seba, 88 yaşında vefat etti

21 Ağustos Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan AKP’nin yeni genel başkan adayını açıkladı: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

28 Ağustos 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek görevine başladı. Devir teslim töreni ise Çankaya Köşkü’nde yapıldı.

29 Ağustos AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davu-toğlu, 62. hükümeti oluşturacak kabine listesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.

11 Eylül Milli güreşçi Elif Jale Yeşilırmak, 58 kiloda bronz madalya kazanarak, dünya şampiyonalarında madalya kazanan ilk Türk kadın güreşçi oldu.

16 Eylül Birçok ilin valisi değişti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu merkeze alındı ve yerine Malatya Valisi Vasip Şahin getirildi.

6-8 Ekim Kobane’de gerçekleştirilen IŞİD katliamına dur demek için yurdun her tarafında gerçekleştirilen protesto eylemlerinde 52 kişi yaşamını yitirdi.

13 Ekim Nobel Ekonomi Ödülü’ne Fransız ekonomist Jean Marcel Tirole layık görüldü.

14 Ekim Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral Doğan Güreş 88 yaşında vefat etti.

17 Ekim JİTEM’i kurduğunu iddia eden Arif Doğan hayatını kaybetti.

28 Ekim Karaman’ın Ermenek ilçesinde bir maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçi mahsur kaldı. Günlerce işçilere ulaşılamadı.

29 Ekim AOÇ arazisi üzerinde kurulan ve 1 milyar 370 milyona mal olduğu söylenen yeni Cumhurbaşkanlığı sarayı açıldı.

31 EkimBinnaz adlı şarkısı ile tanınan Ciguli hayatını kaybetti.

5 Kasım İsrail askerleri Mescid-i Aksa’ya girmek isteyenlere gaz bombası ve plastik mermiler ile saldırdı.

7 Kasım Yırca Köyü’ne termik santral kurmaya hazırlanan Kolin Şirketler Grubu mahkeme kararını beklemeden altı bin zeytin ağacını kesti.

8 Kasım Dünya Karate Şampiyonası’nda, Enes Erkan ile Serap Özçelik altın madalya kazandı.

8 Kasım Başbakan Davutoğlu, Mevlana Türbesi ve Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi’ne girişlerde bundan sonra para alınmayacağını bildirdi.

12 Kasım Rossetta uzay aracı bir kuyruklu yıldızdan ilk bilgileri iletecek. Rossetta 10 yıldır bu bilgiye ulaşmak için yolculuk yapıyordu.

Aralık ayında sokakların durumu2 Aralık Türkiye’de bedelli askerlik uygulaması 5. kez çıktı. 28 yaşından gün almış olanlara 18 bin TL’ye bedelli imkânı getirildi.

5 Aralık Türkiye’nin ilk kültür bakanı, Talat Sait Halman kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

14 Aralık Twitter fenomeni olarak ünlenen Fuat Avni’nin günler öncesinden bilgisini verdiği cemaat operasyonu gerçekleşti. Operasyonda adı geçen 31 kişiden yedisi tutuklandı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı serbest bırakılırken Hidayet Karaca (Samanyolu Medya Grup Başkanı) ve altı kişi tutuklandı.

16 Aralık 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasına takipsizlik kararı verildi. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunun 1. yılına yönelik yapılacak her türlü eylem ve protestolar da yasaklandı. Yine Gezi sürecinde yer alan Çarşı Grubuna “hükümete darbe yapmak” suçlamasıyla açılan mahkemenin ilk duruşması yapıldı.

19 Aralık Maraş katliamının yıldönümünde katliamı protesto ve anma etkinlikleri Maraş Valiliği tarafından yasaklandı.

23 Aralık Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

24 Aralık Mahkeme kararlarına ve usulsüzlüklere rağmen Atatürk Orman Çiftliği üzerinde inşa edilen ‘Ak Saray’ hakkında bugüne dek 34 dava açan Mimarlar Odası, sarayın maliyetinin ‘ekonomi zarar görür’ gerekçesiyle gizlenmesini de yargıya taşıdı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu gizlilik kültürü ile hükümet demokratik ve şeffaf yönetimden vazgeçmiştir. Maliyetlerin açıklanmaması yasa dışıdır.” ifadelerini kullandı.

Son değişiklik Perşembe, 08 Ocak 2015 00:11
Yorum yapmak için oturum açın