Adalar’da ulaşım sorununun çözümü için çok sesli bir katılım çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayın sonunda yerel halk, sorumlu kuruluşlar ve STK’ların ortak çalışma ve çözüm üretme potansiyellerinin olduğu görüldü.
Adalar Belediyesi salonunda 14 Aralık Pazar günü Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu tarafından “Adalar’da Ulaşım Yönetimi” başlığı altında bir çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştay, Adalar’da ulaşım yönetimi başlığı altında ilgili tarafları bir araya getiren ve karar önerileri hazırlayan bir yapının ve proje yönetiminin oluşturulmasını desteklemeyi amaçlıyor.
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Atilla Aytaç, katılımcı bir yönetim deneyimi için Kent Konseyi’ni güçlendirmeye çalıştıklarını, Adalar’da katılımcı bir yönetim anlayışının temel kurumu olarak gördüklerini ve STK’ların katılımı ile önemli bir işlev kazanacağını söyledi.
Başta 1996 yılında Habitat Konferansı’nda imzalanan ‘İstanbul Sözleşmesi’nde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen zirvelerdeki imzalanan küresel sözleşmelere göre katılım modelini geliştirmeyi amaçlayan Kent Konseyleri STK’lar, halk, uzmanlar ve kamu kuruluşları arasında iletişim kurulmasını sağlayan, katılımcı bir yönetim anlayışının kurumları. Bugüne kadar Kent Konseyi yeterince etkili olamadı. Kent konseylerinin bugüne kadar STK’ların yerel yönetimlere katılması için genellikle düzenleyici bir rol oynamadıkları, yeterince etkili olmadıkları da söylenebilir. Dolayısı ile Adalar’daki bugünkü gelişmeler, bu alanda bir örnek (pilot) uygulamaya dönüşebilir. Aytaç konuşmasında Kent Konseyi’nin ulaşım yönetimi ile ilgili çalışmalar yanında, kültür ve sanat, çevrenin korunması, kültürel miras yönetimi gibi konularda başlatılan çalışmalarla yeni bir deneyim oluşturacağını düşündüğünü belirtti. AB kurumları tarafından gerçekleştirilen, STK’ların katılımı ile yaygınlık kazanan Gündem 21 gibi ajandaların içinde uzun çalışmalar sonucu oluşturulan kent konseylerinin Adalar için önemli bir rol oynayacağının altını çizdi.
Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek ise Adalar’daki sorunların çözümü için Kent Konseyi’nin önemli bir işlev görebileceğini, faaliyetleri sivil kuruluşların ve kişilerin katılımına açacağını söyledi. Bu amaçla Kent Konseyi’nin alt yapısının oluşturulduğunu, çalışma birimlerinin kurulduğunu, herkesi çalışmalara katılmaya davet ettiğini belirtti.
Ulaşım uzmanı ve EKOİQ Dergisi ‘Yaşanabilir Kentler’ yazarı Sibel Bülay yaptığı gözlemlere göre Adalar’daki ulaşım sorunlarının çözümünün teknik ve finansalaçıdan çok da zor olmadığını söyledi. Konuları tek tek ele almak yerine tüm paydaşların katılımını da sağlayarak ‘nasıl yaşamak istiyoruz’ sorusunu sorarak başlamak ve çok taraflı bir icra organının oluşturulması gerektiğini söyledi.
MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Kevser Üstündağ’ın üzerinde durduğu konu ise ulaşımın sadece çözülmeyi bekleyen fiziksel alt yapı problemi gibi ele alınmayıp sosyal, ekonomik yönetim, işletme, eğitim açılarından ortak çözümlerle desteklenerek bütünsel ele alınmasının gerekliliğiydi. Bu açıdan kurumlar, yerel halk ve sorumluların birlikte çalışma ve çözüm üretme potansiyelinin varlığını gösterdiğini ifade etti.
Embarq-Türkiye Proje Yöneticisi Çiğdem Çörek Öztaş, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın doğrudan faaliyet desteği ile yaptıkları ‘İstanbul’da Güvenli Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu’ projesini, bu proje kapsamında yapılan ve yaklaşık 3500 kişiye uygulanan bisikletli anketini tanıttı. Bu çalışmada Adalar ilçesinin ‘otomobilsiz bir kent’ anlayışının iyi bir örneği olduğunu ve Adalar ilçesinin ulaşım konusunda bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu, kuruluş olarak ulaşım planının hazırlığına ve çalışmalara destek verebileceklerini söyledi.
Aydan Çelik konuşmasına kendisinin bir bisiklet romantiği olduğunu belirterek, İstanbul’daki bisiklet tarihi ile ilgili belgelere, edebi eserlere örnekler vererek başladı. Bisikletin giderek günümüz şehirlerinin ana ulaşım aracı halini aldığının altını çizdi.
Daha sonra toplantının çalıştay bölümü başladı.
Faytoncular Odası Başkanı Hasan Ünal faytoncuların gelişmelere göre kendi içlerinde bir yönetim oluşturarak düzenlemeler ve denetimler yaptıklarını belirtti. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden Okan… ise kaza oranları hakkında yanlış bilgiler olduğunu ve bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.
Söz alan halktan konuşmacılar ise elektrikli araçlarda bir kaos yaşandığını, her gün üç tekerlekli kayıt dışı araçlarda artış bulunduğunu, motorlu araç statüsündeki scooterlerin ise başıboş bir şekilde çoğaldığını belirttiler.
Bu konuda söz alan Başkan Yardımcısı Mahmut Yerlikaya ise kiralık bisiklet konusunda yönetimin yeni plaka vermediğini, üç tekerleklilerde ise tam teşekküllü bir hastaneden getirilen rapor doğrultusunda, yalnızca ihtiyaç sahiplerine sınırlı sayıda plaka verildiğini belirtti.
Geniş bir yerel katılımla ve çok canlı geçen çalıştayın ikinci bölümünde söz alan konuşmacılar bu çalışmanın devam etmesi gerektiğini ve ortak bir çözüm üretme potansiyelinin aranmasının önemine işaret ettiler.
Belediye Başkanı Aytaç toplantıların ve uzmanların çalışmalarının devam edeceğini, yönetimin kuruluşlar arası koordinasyon sağlayarak bu konuda gerekli adımların atılacağını ve halkın katılımı, şeffaflık içinde sürecin planlanacağını söyledi.