Perşembe, 01 Ocak 2015 23:48

Adalı artık İnternet'te daha etkin...

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

www.adalidergisi.com sitesi yenilendi

Adalı artık Internet'te daha etkin...

Adalı İnternet'te uzun süredir bir adrese sahipti. Bu adresten derginin pdf formatındaki nüshalarına ulaşılabiliyordu. Ama WEB'in sağladığı diğer olanaklar kullanılmıyordu. Okuyucularla etkin, interaktif ilişki kuracak bir yapı ve içerik yoktu.

adali artik internette daha etkin...Bu eksiklik, uzunca bir süredir yürütülen çalışmalar sonucunda giderildi.

Aralık 2014 sayısıyla birlikte, derginin www.adalidergisi.com adresindeki yapısı tümüyle yenilendi.

Basılı mecraların internet versiyonlarında, basılı organın bire bir tekrarı tercih edilmiyor.

Ülkemizde ve dünyada, basılı organların çok kapsamlı, işlevli internet siteleri var. Üstelik basılı yayından çok daha geniş kitlelere ulaşılıyor, internetin sınırsızlığıyla çok daha etkin kullanılıyor.

Günlük, haftalık, aylık yayınların internet siteleri, anlık değişiklikleri, gelişmeleri okuyucularına yansıtabiliyor. Ama basılı yayınla rekabet içinde de olmuyor. Onu tamamlıyor, daha etkin hale getiriyor.

İşte Adalı’nın internet versiyonunu planlar ve hazırlarken, bu iyi örnekleri göz önüne aldık.

adali artik internette 04 801x213

Adalı’nın arşiv değeri İnternet yayınıyla daha da arttı

Adalı Dergisi’nin ilk yayınına, Temmuz 2003 yılında Adalar Vakfı Yönetim Kurulu kararıyla başlanmıştı. Derginin sahibi Adalar Vakfı. Ama dergi hiçbir zaman, biçimsel anlamda Adalar Vakfı’nın dergisi olmadı. Resmi yayın gibi düşünülmedi. Adalar’ın güncel-aktüel kaydını tutmak, gelişmelere tanıklık etmesini sağlamak ve bu yanıyla da arşivini oluşturmak amaçlandı. 11 yıldır kesintisiz olarak yayınlanan Adalı, yazarlarının makaleleri, dergide yer alan haberler, fotoğraflar ard arda eklendiğinde, ansiklopedik bir kaynak ortaya çıkıyor. Hemen her konuda çok farklı değerlendirmeler, bilgiler içeren müthiş bir kaynak.

Ben, kişisel olarak, bunun kıymetini, yazdığım ve 2014 Haziran ayında yayınlanan “Adalar’ın ve Adalar Vakfı’nın 30 Yılı” kitabımda çok iyi anladım.

Adalar’ın son 11 yılı üzerine çalışma, araştırma yapacak herkesin de bu kaynağa ihtiyacı olduğu düşüncesindeyim.

adali artik internette 01 280x368Adalar Vakfı’nın Adalar Müzesi dahil bütün projelerinin internet sitelerini hazırlayan Harikalar Kutusu şirketi ve onun yöneticileri Sevgili Bülent Özden ve Banu Barmak arkadaşlarımızla Adalı Dergisi’nin internet sitesini yaklaşık 5 ay önce ele aldığımızda, öncelikle bu ihtiyacı nasıl karşılarız sorusundan başladık.

11 yıllık dergiyi, tüm yazarları, fotoğrafları ve haberleriyle internete taşımak tam bir çılgınlıktı.

Bu işi şu anda gerçek anlamda yapabilen günlük-haftalık-aylık bir yayın organı da yok ülkemizde. Sadece Milliyet Gazetesi tüm sayılarını internete pdf ortamında taşıdı. Bu dokümanları bir veritabanı üzerinden ulaşılır hale getirdi. Ama bulduğunuz dokümanlar, pdf ortamında olduğu için çok kullanılır olamıyor. Sadece okunuyor o kadar.

Biz ise, hem okunur, hem taşınabilir, kopyalanabilir kılacaktık.

Hemen söyleyeyim ki, bunu başardık. Aralık 2014 sayısı, tümüyle bu formatta siteye kondu. Şimdi geriye doğru gidiliyor.

Ve eminim, kısa bir süre içinde 11 yıllık tüm sayılar bu şekilde yerini almış olacak.

Aslında bu, Sevgili Bülent’in de rüyasıydı. O müthiş çalışkanlığı, yaratıcılığı ve titizliğiyle, daha azına razı olmak istemedi. Çılgınlık parayla değil. Teşekkürler Bülent. Teşekkürler Banu.

Aralık ayı içinde sitede yeni haber ve araştırmalar

adali artik internette 02 280x1079Siteye Aralık sayısı koymakla yetinmedik. Sitenin ana sayfası, dergide de olmayan haber ve araştırmalarla sürekli bakılan, okunan bir sayfa olmalıydı. Zaten tasarım da buna göre yapılmıştı.

İsteyen dergiyi okuyabilecek, ama öte yandan Adalar’da ne olup bittiği konusunda haberlere de ulaşabilecek, sosyal medyayı izleyebilecek, derginin internet sitesi için özel üretilmiş haber ve araştırmalara da ulaşabilecekti.

Yapı buna göre kuruldu ama asıl önemlisi bu yapıyı dolduracak haber ve araştırmaların üretilmesiydi. Kolay değildi, çalışacak insan, mesai gerektiriyordu, dikkat gerektiriyordu

Aralık başından bu değerlendirmenin yazıldığı tarihe kadar geçen 20 günlük süre içinde sitede, derginin basılı nüshalarında olmayan 4 özel araştırma yayınlanmış, 10 da farklı güncel haber eklenmişti.

Derginin facebook sayfası 20 gün içinde 600’e yakın beğenme aldı.

Önemli haber ve araştırmaların her biri bu 20 gün içinde 100-200 kez okundu.

Daha önce derginin basılı yayınlarında erişilemeyen bir etkileşim hızı gerçekleşmiş oldu. Bunu yayınlanan haber ve araştırmaların konuşulur aktarılır olmasından da anlıyorduk.

Henüz işin başındaydık ama bu sonuçlara sevindik. Yaptığımız işin karşılık bulduğunu gördük.

Şevkimiz arttı.

Siteye ve dergiye sahip çıkmak

Adalı 11 yıldır olağanüstü bir sahiplenme ile çıkıyor.

İlk 10 yıl sonrasında, müze başta olmak üzere büyük çaplı projeler gündeme gelmesi sonucunda dergiye vakıf yönetiminden ilgi ve katkı azalmıştı. Adalar Vakfı Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Berksan tam zamanında yetişti. Bayrağı devraldı. Hem maddi, hem manevi olarak sorumlulukları üstlendi. Dergimizin son 3 yılının yazı işleri yönetimini tek başına üstlenen Semra Askeri Uzuner arkadaşımız da en büyük yardımcımız oldu. Başından itibaren yazıları ve fotoğraflarıyla dergiyi sırtlanan gönüllü Adalı dostlarımız olmasa, bu çabalar yetmeyecekti. Her şeyden önce aksamaya başlayan dergi aylık düzene girdi. Belki okuyucu ve abone sayısı istediğimiz gibi artmadı, derginin maddi yükü azalmadı ama önemli olan süreklilik ve sürdürülebilirlikti, bu da sağlandı.

Yaklaşık bir yıl önce, yazarlarımızla yaptığımız bir ortak toplantıda, acaba basılı yayına son versek, dergiyi internete taşısak mı sorusu ortaya atılmıştı. Kimsenin gönlü basılı yayından vazgeçmekten yana olmadı. Ama internetin olanakları da değerlendirilmeliydi.

Şimdi bu da gerçekleşmiş oldu.

Ama her şey, kurulan yapının içinin iyi bir şekilde doldurulmasına bağlı.

Bu da, sadece Adalar Vakfı yöneticilerinin, derginin sorumluluğunu üstlenen arkadaşlarımızın ve yazıları-fotoğraflarıyla düzenli katkıda bulunan Adalı dostlarımızın değil, tüm Adalıların görevi.

Desteğinizi, katkınızı bekliyoruz.

www.adalidergisi.com sitesinde ne var? Düzenli izlemek ve katkıda bulunmak neden önemli?

  • 2014 yılı içinde yayınlanan 12 sayının içeriği internete kondu. Zaman içinde, derginin ilk yayınlandığı 2003’den günümüze eski sayılar da girilecek. (Bu işlem tamamlandığında, yani derginin tüm sayıları girildiğinde, 5000 sayfalık Adalar külliyatı siteye konmuş olacak.)
  • Adalı’da bir kez bile yazmış olsa yazarların tüm yazılarına ulaşılabiliyor.
  • Makale ve haberlere yazar isimlerinden olduğu gibi, anahtar kelimeler yazarak de erişilebiliyor. Yani okuyucu, aradığı ya da araştırdığı konularla ilgili yazıları bulabilme şansına da sahip oluyor.
  • Sitede, güncel, anlık, günlük gelişmeler de duyurulmaya çalışılıyor.
  • Adalar ile ilgili facebook sayfalarının akışlarını sitede izleyebiliyorsunuz.
  • Paylaşmak, duyurmak istediğiniz bir gelişme, toplantı, etkinlik varsa lütfen yazın.
  • Adalı Dergisi’nin İnternet sürümüne abone olmak ücretsiz. Böylelikle sitenin içeriğinin bütününe şimdilik ücretsiz olarak erişebileceksiniz. Bu fırsatı kaçırmayın deriz. Abone olursanız iletilere yorum yapabilecek, aylık e-bültenlerden yeni dergi içeriğine de ulaşabileceksiniz. Ayrıca adalarla ilgili fotoğraflarınızı da siteye yükleyebilirsiniz.
  • Site reklam vermek, tanıtım için de çok değerli bir mecra. Siteye reklam verebilirsiniz. Derginin basılı versiyonuna reklam verenler o ay İnternet’te de yayınlanıyorlar. Ama sadece İnternet’e de reklam verebilirsiniz. Dergi ve internet sürümü reklam tarifeleri için arayınız.
Son değişiklik Perşembe, 08 Ocak 2015 03:13
Yorum yapmak için oturum açın