Artışta Arap ve Orta Doğu ülkelerinden gelenler başı çekiyor.
Adalar’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı da geçen yıla göre, en az % 25 artmış görünüyor.
Turizm Bakanlığı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün açıkladığı turizm istatistiklerine göre, İstanbul’a yılın ilk 9 ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 9 milyonu aştı. Bu rakam, İstanbul’un 2010 yılı hariç son 10 yılda üst üste hep çift haneli rakamlarda ziyaretçi artışı yakalamış olmasının sonucu.
İstatistiklerin ortaya çıkardığı çarpıcı bir gerçek ise, bu artışın önemli aktörlerinden biri Arap ülkelerinden gelen ziyaretçiler. 17 Arap ülkesinden gelen ziyaretçi sayısı, 2013’e göre yılın ilk 9 ayında %30 artmış görünüyor.
Ve bu ülkelerin başını da Suudi Arabistan çekiyor. 2 yılda Suudi ziyaretçiler 130 binden 273 bine çıkmış, yani %100’ün üzerinde artmış. Adalar İstanbul’a gelen ziyaretçilerden yıllar içinde daha fazla pay alıyor.
Son 10 yılın tablosu da, son yılın istatistikleri de, Adalar’ın bu ziyaretlerden giderek artan bir pay aldığını gösteriyor.
Adalar’a gelen yabancı ziyaretçi profili incelendiğinde, Arap ve Orta Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerin payı dikkat çekiyor.
Bu tablo çıplak gözle, vapur-motor ve deniz otobüsü seferlerinde izlenebiliyor.
Sadece günübirlik değil, konaklamalı ziyaretler de arttı Adalar’ın yıllardır en önemli problemlerinden biri, gelen ziyaretçilerin tamamına yakınının günübirlik ziyaretçilerden oluşmasıydı. Bu da, haklı olarak, ziyaretçilerin Adalar’a getirisi-götürüsü tartışmasını tetikliyordu. Halen bu eğilim devam etmekle birlikte, son üç yılın kayıtları, Adalar’ın otel ve pansiyonlarda yapılan geceleme sayısının olağanüstü bir büyüme gösterdiğine işaret ediyor. Geceleme sayısındaki oransal büyüme, ziyaretçi sayısındaki büyümenin çok üzerinde.
Bu durum, Adalar’daki otel sayısının artışının da açıklaması aynı zamanda.
Büyükada aslan payını almaya devam ediyor Gerek günübirlik ziyaret, gerekse otellerde geceleme sayısı açısından Büyükada, digger adaların açık ara önünde.
Ancak bu yıl Heybeliada’da da önemli bir canlanma göze çarpıyor.
Gerek fayton kullanımı, gerek özel grup tekne trafiği ve gerekse iskelelerdeki trafik bu canlanmanın işaretleriyle dolu.