Perşembe, 01 Ocak 2015 01:52

Reşat Nuri Güntekin anısına

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

25 Kasım 1889 İstanbul - 7 Aralık 1956 Londra

Türk edebiyatının kuşkusuz en çok okunan romanlarından Çalıkuşu’nun yazarı Reşat Nuri Güntekin (1889-1956) sessizlikte yaşamayı sevdiği için ailesiyle birlikte 1930’larda Büyükada’ya yerleşir. Burada edebiyatçı dostlarından daha çok akrabalarını ağırlar, onlarla köşkün bahçesinde kurulan salıncaklar eşliğinde yemekler yer. Kızı Ela Güntekin henüz birkaç aylık bebekken geldiği Büyükada’da zamanla babasının en iyi yürüyüş ve sohbet arkadaşı olur. Uzun yıllar ailecek yazları burada geçirirler.

Büyükada Maden Mahallesi’nin sokaklarında Reşat Nuri’nin bir zamanlar yaşadığı köşk Yılmaz Türk Caddesi’nde Aya Nikola Kilisesi’nden sonra 119 numarada bulunuyor. Üç katlı, pembe pervazları olan beyaz ev Reşat Nuri Güntekin’e ait onlarca anıyla dolu. Bahçe içindeki köşk, Sedef Adası’nın tam karşısına denk geliyor. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen bina 998 m2’lik bir alana yayılmış ve üç katlı olarak yapılmış. Dikdörtgen planlı, kâgir karışımı köşkün dört yanı pencerelerle çevrili ve üstü de ahşap bir çatı ile örtülü. Giriş merdivenleri ise dışarıdan.

Burası adanın uzak bir köşesinde bulunan, bir tarafına denizi, bir tarafına ormanı almış eski bir ev. Reşat Nuri’nin Akşam Güneşi romanı Büyükada izlenimlerini anlatır.

Romanları: Çalıkuşu, Gizli El, Dudaktan Kalbe, Damga, Gökyüzü, Ateş Gecesi, Yeşil Gece, Bir Kadın Düşmanı, Acımak...

Hikâyeleri: Sönmüş Yıldızlar, Olağan İşler, Leyla ile Mecnun, Tanrı Misafiri

Gezi Yazıları: Anadolu Notları

Reşat Nuri Güntekin kanser tedavisi için gittiği Londra’da 1956 yılında hayata gözlerini yummuştur. Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir. Ölümünden sonra bütün eserleri eşi tarafından tekrar bastırılmıştır.

adalarturizm.org sitesi-iz bırakanlar bölümünden alınmıştır.
Son değişiklik Çarşamba, 07 Ocak 2015 04:35
Yorum yapmak için oturum açın