Belediyelerin hayvanlara olan işkence ve vahşetini önlemek için, Hayvanları Koruma Kanunu TCK kapsamına geçtiğinde, bunun sadece vatandaşları değil “Belediyeleri de kapsaması” gerekmektedir. Mevcut tasarı ise sadece VATANDAŞLARIN TCK kapsamına alınmasını kapsıyor, belediyeleri CEZA kapsamına almıyor. Tasarı bu hali ile kanunlaşırsa, belediyeler vurmaya, zehirlemeye, yok etmeye devam edecekler. Ayrıca, yasayı uygulamakla sorumlu Orman Su İşleri Bakanlığı’nın “hayvan sayısının artışını kontrol etmek için tek yöntem olan KISIRLAŞTIRMA yapmayan ve hayvanları öldürme yolunu seçen ve kanunun diğer maddelerini de uygulamayan” belediyeler üzerinde hiçbir idari yaptırımı yok.
Yasa TCK kapsamına geçtiğinde, mutlaka belediyeleri de kapsamalı ve bakanlığın belediyeler üzerinde idari yaptırımı olmalıdır.
Hayvanlara olan vahşete karşı toplumsal bir farkındalık oluşturabilmek adına bu yazıyı kaleme aldık.
Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı
HAYKONFED
http://www.haykonfed.org/
Kamuoyunun bilgisine;
Hayvanları Koruma Kanununun TCK’ya geçmesi için toplumsal talep oluşmaktadır. Fakat mevcut kanun tasarısı sadece vatandaşlardan hayvanlara gelen işkence, vahşet ve kötü muameleyi CEZA kapsamına almaktadır. Belediyelerden hayvanlara gelen vahşet ve işkence ise mevcut kanun tasarısında TCK’ya girmemektedir. Yani belediyelerden gelen işkence ve vahşet CEZA KAPSAMINA girmemektedir. Oysa hayvanlara vatandaşın yaptığı işkenceden 100000 misli daha fazlasını belediyeler yapmaktadır. Belediyeler çoğu kez başkanın bilgisi ve emri ile hayvanları vurdurup öldürüyor, zehirletiyor, hayvanların açlıktan can verecekleri ıssızlara kırsala attırıyor.
Belediye barınaklarında ise açlık ve susuzluk ile gelen beton hücre odalarda yazın kızgın güneşe ve kışın da kara yağmura mahkûm ediyor, çoğu kez barınaklardaki hayvanları da öldürtüp yeni gelen hayvanlara yer açtırıyor.
Belediyelerin büyük çoğunluğu, yasada yer almasına rağmen Kısırlaştırma ve Bakım Merkezlerini kurmuyorlar. Hayvanların sayısı artıp vatandaştan şikâyet geldikçe de, bu hayvanları toplayıp dağa taşa atmakta, bir kısmını toplarken öldürmektedirler. Yasayı ihlal eden bu uygulamalar için Orman Su İşleri Bakanlığı’nın BELEDİYELER üzerinde hiçbir yaptırımı ve yetkisi yok.
Sonuç olarak,
- Hayvanları Koruma Kanunu, TCK kapsamına alındığında, sadece vatandaşlar değil Belediyeler de başkanlarından çalışanlarına kadar Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmalıdır.
- Orman ve Su İşleri Bakanlığının belediyeler üzerinde “YAPTIRIM YETKİSİ” kanuna konmalıdır.
http://www.haykonfed.org/2017/12/03/belediyeler-de-ceza-kapsamina-girmeli/