Sayı 151 - Ocak 2018

Sayı 151 - Ocak 2018

Adalar yeni yıla böyle girdi. Hoş geldin 2018!

Yasak da neymiş!

Kapak Fotoğrafı: Semra Askeri Uzuner

“Normal” eşiğimiz demokrasi standardı yüksek ülkelerin epey altında olmasına rağmen normalleşemiyoruz. Hayatın bizim standartlarımıza göre “normal” akışının bile epey uzağındayız uzun zamandır. Yaşadığımız ülkede, kentte, sokakta. Duvarlarda. Baktığımız ekranda. Ekrandaki konuşmalarda. Kaleme alınan yazılarda. “Haber” diye okuduklarımızda. Sorun sadece “OHAL” koşullarında yaşadığımızdan değil. Hepimizin üzerine çöken ruh halinde.
2017’de kaybettiklerimize yenileri eklenerek 2018’i karşıladık. 2018’de “korkudan” korkmuyoruz diyoruz! Günümüzü umuda ayarlıyoruz!
Dergimizin ilk bölümünü Adalıların 2018 için yazdıklarına, umutlarına, beklentilerine ayırdık. İzleyen makalelerde de 2017'nin Türkiye'ye ve Adalar'a getirdiklerini, götürdüklerini özetleyeceğiz. 
Tüm güzellik ve çirkinlikleri ile 2017 Adalar'da bu anıları, izleri bıraktı...
2017 Ocak ayına girişin ilk günü olan 1 Ocak’ta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu 2016 basın raporunu açıkladı. Rapora göre 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 148 gazeteci ise yeni…
Zaman, hem pozitif hem negatif olan tek kavramdır. Hem derttir hem derman... Zaman her şeyin ilâcıdır. Zamanla hafifler acılar. Zamanla geçer. Zamanla unutursun. Hele biraz zaman geçsin. Bana biraz zaman ver vs. vs...
Hayatı zengin yaşamak insanların maddi ve manevi bireysel iyi oluşu(mutluluk) ile gerçekleşir. İnsanların iyi oluşunu etkileyen farklı çevresel, ekonomik, sosyolojik, kültürel birçok etken olsa da insanların temel güdülerinin birleştiği ortak noktalar vardır; haz ve acı gibi.
Belirtmem gerekir miydi bilmem: Adalar, nice yazınsal yapıtın, ezginin, filmin... konusu ya da esin kaynağıdır. Bu türlerin hangisinde olursa olsun, bir dinginlik, bir güzellik, bir mutluluk beldesi bağlamında ele alınır.
Bu yaşamımdaki deneyimlerim bana, insanın bir yakını, bir sevdiği bu dünyadan göçerken belli bir ritüele uyulduğunu gösterdi. Bunu elbette hepimiz aynı uygulamıyoruz. 
Geçmişte 44 yıl boyunca Halk Kütüphanesi olarak hizmet veren, kaderine terk edildikten sonra 2013 yılında Adalıların topladığı imzalarla yok olmaktan kurtularak restorasyonuna başlanan binanın yine Halk Kütüphanesi olarak açılmasını istiyoruz.
Luksor, Krallar Vadisi, Karnak, Kahire’ye dönüş... Akşamüstü gemimizin güvertesinde çay içerken nehrin üzerinden bembeyaz yelkenleri ile felukalar geçiyor, renkler sarı, mor, turuncuya dönüşüyor. Nil’de gün batımını izliyoruz...
Her geçen bir yılın bitimi, gençler için yeni bir umut, yaşlılar için ise, geçmiş yılı yaşadıkları için, bir teşekkür vesilesidir ve asırlardan beri herkes tarafından tekrarlanan dilekler, hep aynı: sağlık, bereket, mutluluk, barış, siyasette ve ekonomide istikrar...
Belediyelerin hayvanlara olan işkence ve vahşetini önlemek için, Hayvanları Koruma Kanunu TCK kapsamına geçtiğinde, bunun sadece vatandaşları değil “Belediyeleri de kapsaması” gerekmektedir.
“Biz, yurttaş olmanın temel bir hak olduğu kadar temel bir ödev olduğunu kabul eden bir ekoloji topluluğuyuz.” şiarıyla kurulmuş Ekolojik Haklar Merkezi Türkiye. Ekolojik Haklar Merkezi, yurttaşların yurttaşlık ödevlerini yerine getirmeleri ve yurttaşlık haklarını kullanmaları için oluşturulmuştur.
İstanbul Şehir Hatları, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Adalar-Beşiktaş vapur seferlerinin yapılmayacağını, Anadolukavağı-Üsküdar ve Rumelikavağı-Eminönü hatlarının da kaldırılacağını açıkladı.