Perşembe, 04 Ocak 2018 15:47

2017 Türkiye için böyle geçti

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

2017 Ocak ayına girişin ilk günü olan 1 Ocak’ta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu 2016 basın raporunu açıkladı. Rapora göre 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 148 gazeteci ise yeni yıla cezaevinde girdi. Rapora göre işsiz gazeteci sayısı ise 10 bini aştı.

1 Ocak

Türkiye 2017 yılına katliam haberiyle girdi. Yeni yılın ilk dakikalarında İstanbul’un ünlü gece kulübü Reina’ya düzenlenen saldırıda 39 kişi yaşamını yitirdi.

 
reina 1 280x
reina 2 280x
reina 3 280x
 

3 Ocak

Anayasa Mahkemesinin, “cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinin iptali istemini oy birliğiyle reddine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar gerekçesinde, “Kamu gücünü kullanan kişilere yönelik eleştirilerin kabul edilebilir sınırlarının diğer kişilere yönelik eleştiri sınırlarına göre daha geniş olduğu bilinmektedir. Ancak kamu görevlilerine yönelik de olsa eleştirilerin kişilerin şeref ve itibarını zedeleyecek şekilde hakaret boyutuna ulaşmaması gerekir.” açıklaması yapıldı.

barbaros 280x

Kendisini “Terzi Yamağı” olarak tanımlayan, yılbaşına dakikalar kala Kuzey Kıbrıs’ta attığı tweet nedeniyle sınırdışı edilen, Atatürk Havaalanında apronda yer görevlilerinin saldırısına uğradıktan sonra gözaltına alınan Barbaros Şansal tutuklandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “tehditlerin arttığı gerekçesiyle” Başbakanlık tarafından zırhlı araç tahsis edildi.

 

 

5 Ocak

İzmir Adliyesi’ne bombalı araçla düzenlenen saldırıda polis Fethi Tekin ve adliye çalışanı Musa Can hayatını kaybetti.

Türkiye genelinde uygulanan olağanüstü halin, 19 Ocak'tan itibaren 3 ay uzatılmasına ilişkin TBMM kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı.

11 Ocak

Milli piyade tüfeği envantere girdi

16 Ocak

Türk kargo uçağı düştü: 37 ölü

21 Ocak

AK Parti’nin MHP’nin desteğiyle Meclis’e taşıdığı 18 Maddelik Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öngören Anayasa değişikliği 339 oyla kabul edildi.

22 Ocak

İlhan Cavcav vefat etti

3 Şubat

Mersin Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

9 Şubat

Rusya, 3 Türk askerini öldürdü.

17 Şubat

Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın e-postalarının yayımlanmasına ilişkin soruşturma kapsamında Alman Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel gözaltına alınarak tutuklandı.

20 Şubat

Kadıköy Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’nde bulunan Müjdat Gezen Sanat Merkezinin giriş kapısında, gece saatlerinde yangın çıktı. Güvenlik kamerası görüntülerinin incelenmesi üzerine olayın kundaklama olduğu belirlendi.

21 Şubat

Ömer Halisdemir davası başladı.

24 Şubat

Kadıköy’de Müjdat Gezen Sanat Merkezini kundakladığı iddia edilen ve adli kontrolle serbest bırakılmasının ardından savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan şüpheli M.A.A, nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

28 Şubat

Polatlı Darbe Girişimi davası başladı.

1 Mart

Almanya’da Baden-Württemberg eyaletinin Gaggenau kentinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşma yapacağı Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin düzenlediği etkinliğe “park yeri ve girişlerin yeterli olmadığı” öne sürülerek engel çıkarıldı.

3 Mart

Almanya’nın Köln yakınlarındaki Frechen beldesinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılacağı etkinliğin, salonu işleten şirket tarafından iptal edildiği bildirildi.

7 Mart

Malatya’da FETÖ Davası Başladı

10 Mart

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 16 Nisan’daki anayasa değişikliği halk oylamasında “evet” oyu kullanacaklarını açıkladı.

Eczacıbaşı Havacılık AŞ’ye ait helikopter, Büyükçekmece’de düştü, 7 kişi öldü.

11 Mart

Referandum kampanyası kapsamında yapacağı toplantı için Hollanda’ya gitmek isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önce toplantısı iptal edildi ardından uçuş izni verilmedi.

12 Mart

Hollanda’da yaşayan Türkiyelilerle ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretlere izin verilmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya’dan özel uçakla İstanbul’a geldi.

15 Mart

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Hollanda’nın Rotterdam kentiyle imzalanan “kardeş şehir” protokolünü oy birliğiyle iptal etti.

21 Mart

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kuveyt Emiri el Sabah’a Devlet Nişanı verildi.

Gazeteci Tayfun Talipoğlu Hayatını Kaybetti

22 Mart

İzmir’de yaşamını yitiren gazeteci Tayfun Talipoğlu, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

25 Mart

Dünya Doğayı Koruma Vakfı Türkiye (WWF Türkiye) tarafından iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde Eyfel Kulesi, Sidney Opera Binası’nın da aralarında bulunduğu anıtsal yapılarla eş zamanlı olarak İstanbul’da da birçok tarihi yapının ışıkları 20.30’da kapatıldı. Tüm dünyayla eş zamanlı gerçekleştirilen “Dünya Saati” etkinliğinde, aralarında köprüler, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Galata Kulesi gibi önemli anıtsal yapıların ışıkları bir saatliğine kapalı kaldı.

28 Mart

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, ABD’de gözaltına alındı. Atilla, İran’a karşı ABD yaptırımlarını delmekle suçlanan Rıza Sarraf’ın tutulduğu hapishaneye gönderildi.

29 Mart

Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 Ağustos 2016’da koalisyon güçleri ile koordineli başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı’nın başarıyla tamamlandığını bildirdi.

31 Mart

Sinema ve tiyatro sanatçısı Halit Akçatepe (79), Ataşehir’de bir süredir tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitirdi.

4 Nisan

İdlib’e Kimyasal Bomba: 100’den fazla kişi hayatını kaybetti.

7 Nisan

ABD, Şaryat Hava Üssü’nü vurdu.

16 Nisan

Anayasa değişikliği referandumu için seçmenler sandık başına gitti. “Mühürsüz seçim” tartışmasına yol açan referandumun sonucunda ve henüz sayım tamamlanmamışken yüzde 51,4 ‘Evet’ çıktı dendi. “Hayır” oylarının çok önde olduğu aşikârken YSK da büyük bir hukuksuzluğa imza atarak hileli sonuçları tescilledi. Böylece Anayasa değişikliği kabul edilmiş oldu.

17 Nisan

referandum tepkileri 280x

Geleceklerine sahip çıkan Hayır Cephesi, hileli referanduma tepki için sokaklara çıktı. Demokratik haklarını kullanan vatandaşlara polis acımasızca saldırdı.

 

 

18 Nisan

Tunceli’de Helikopter düştü, 12 asker hayatını kaybetti.

19 Nisan

ysk 280x

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi’nin referandumla ilgili yaptığı itirazları 1’e karşı 10 oyla reddetti.

 

 

22 Nisan

Zonguldak’ta minibüs uçuruma yuvarlandı, 10 kişi hayatını kaybetti.

23 Nisan

Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı, Avrupa ve Dünya Şampiyonu oldu.

26 Nisan

Emniyette 9 bin 103 polis açığa alındı.

29 Nisan

vikipedi 280x

Türkiye’de Vikipedi’ye erişim yasaklandı.

Vikipedi’nin çevrimiçi tüm dillerinin engellenmesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, Türkiye Cumhuriyeti 5651 sayılı kanunun verdiği yetkiye dayanarak 29 Nisan 2017 tarihinde aldığı idari tedbir kararı sonucu meydana gelmiştir. “Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması” engele gerekçe olarak gösterilmiştir.

 

 

1 Mayıs

1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Bayramını kutlamak isteyenlere saldırı yapıldı.

2 Mayıs

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’ye üye oldu. AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ile 27 Ağustos 2014’te partiye veda eden Erdoğan, anayasa değişikliğinin ardından “beşinci çocuğu” olarak nitelendirdiği partisine, “979 gün” sonra yeniden üye olarak döndü.

4 Mayıs

Ankara Merasim Sokak’ta 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısıyla ilgili davada tutuklu sanıklardan Murat Karacan’ın tahliyesine karar verdi.

15 Mayıs

Cumhuriyet gazetesi internet sitesinin genel yayın yönetmeni Oğuz Güven, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklandı. Güven’in tutuklanmasına, “henüz soruşturması devam eden ve vefat eden başsavcı hakkında atılan tweette, ‘kamyon biçti’ ibaresinin özellikle kullanılması gerekçesiyle tutuklanmasına karar verildi.

17 Mayıs

Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile 2017 yılı “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığıyla “Türk Dili Yılı” ilan edildi.

Sabancı suikastı davasında yargılanan tutuklu sanık İsmail Akkol, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, Akkol’un yargılandığı Sabancı suikastı davasını karara bağladı. Davanın firari sanığı Fehriye Erdal’ın dosyasının ise ayrılmasına hükmedildi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, Devrimci Karargah örgütü üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri iddiasıyla 27 sanığın yargılandığı davanın tutuksuz sanığı eski emniyet müdürü Hanefi Avcı beraat etti.

19 Mayıs

Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın da aralarında bulunduğu 4 kişi ‘Fethullahçı Terör Örgütü adına suç işlemek’ suçlamasıyla gözaltına alındı.

20 Mayıs

HDP’nin 3. Olağanüstü Kongresi’nde Eş Genel Başkanlıklara Serpil Kemalbay ile tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş seçildi.

21 Mayıs

AK Parti’nin 3’üncü Olağanüstü Büyük Kongresi Ankara’da yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1414 oy alarak 3 yıl aradan sonra yeniden AK Parti Genel Başkanı oldu.

23 Mayıs

nuriye gulmen semih ozakca 280x

KHK ile işlerinden atılan eğitimcilerden Nuriye Gülmen ve Semih Özakça işlerini geri istedikleri için önce Ankara Güvenpakt’ta oturma eylemi yapmışlar, sonrasında eylemlerine açlık grevi ile devam etmişlerdi. Açlık grevinin 76’ıncı günü “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandılar.

 

 

26 Mayıs

Bir gazeteye verdiği röportajda, parti kurallarına aykırı hareket ettiği gerekçesiyle “tedbirli olarak kesin ihraç” istemiyle CHP Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilen Mersin Milletvekili Fikri Sağlar’a kınama cezası verildi.

27 Mayıs

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay ile çalışanlarına yönelik yürütülen soruşturmada gözaltına alınan Gökmen Ulu ve Mediha Olgun tutuklandı, Yonca Yücekaleli serbest bırakıldı. Firari şüpheli Burak Akbay için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

28 Mayıs

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde 6’ncı Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığında 150 asker mide bulantısı ve karın ağrısı şikâyeti ile Alay Tabipliğine müracaat etti. 68’i Kırkağaç ve Soma’daki devlet hastanelerinde müşahede altına alındı.

29 Mayıs

Yeni Akit gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Kadir Demirel, damadı tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

30 Mayıs

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir hakkında “kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan açılan dava nedeniyle “yakalama” kararı çıkarıldı.

31 Mayıs

Mısır’ın başkenti Kabil’de gerçekleştirilen intihar saldırısı sonucu 100’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

1 Haziran

Şırnak’ta askeri helikopterin düşmesi sonucu, aralarında Jandarma tarihinde bir ilçeye komutan olarak atanan ilk kadın subay Yarbay Songül Yakut’un da bulunduğu 13 asker hayatını kaybetti.

2 Haziran

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, “Kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan açılan davada, çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda gözaltına alındı.

3 Haziran

Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Dairesi, terör suçlarına bakmak üzere 14 ilde 16 yeni ihtisas mahkemesi belirledi.

5 Haziran

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın damadı Ekrem Yeter ‘ FETÖ’ soruşturması kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı. Yeter 4 gün sonra serbest bırakıldı.

6 Haziran

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında kesinleşen hapis cezası nedeniyle parti üyeliği düşürülen eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ’a, Alman basın kuruluşu Deutsche Welle’ye verdiği röportajdaki sözleri dolayısıyla “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

12 Haziran

Ege Denizi’nde merkez üssü İzmir’in Karaburun ilçesinin 22,98 kilometre açığı olan 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından 30 dakika içerisinde ikisi 4,9 büyüklüğünde olmak üzere yedi ayrı sarsıntı kaydedildi.

14 Haziran

MİT tırları davasından yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’na 25 yıl hapis cezası verildi.

Londra’da 24 katlı binada yangın çıktı, 79 kişi hayatını kaybetti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berberoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin, “Yarın saat 11.00’de Güvenpark’ta olacağım. Elimde sadece bir afiş olacak. Adalet yazacak üzerinde, adalet.” dedi.

15 Haziran

adalet yuruyusu 280x

Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’dan İstanbul’a ‘Adalet Yürüyüşü’ne başladı.

 

 

17 Haziran

Manisa’da yüzlerce asker zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında tutuklandı. Kavurmacı daha önce de tutuklanıp sağlık sorunları gerekçesiyle salıverilmişti.

30 Haziran

Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı, Avrupa Şampiyonu oldu.

5 Temmuz

İstanbul Büyükada’da eğitim toplantısı yapan 10 insan hakları aktivisti gözaltına alınarak tutuklandı.

9 Temmuz

adalet mitingi 280x

Adalet Yürüyüşü’nün bitiş noktası Maltepe’de ‘Adalet Mitingi’ yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına tepki için başlattığı ve 25 gün süren yürüyüşü, İstanbul Maltepe’de düzenlediği mitingle sona erdirdi.

 

 

11 Temmuz

Danıştay Başkanlığındaki 4 yıllık görev süresi dolan Zerrin Güngör, yeniden Danıştay Başkanı seçildi.

Fikret Hakan hayatını kaybetti.

15 Temmuz

TBMM’de 15 Temmuz özel oturumu yapıldı.

Fatih Terim ve damatları mekân bastı.

18 Temmuz

İstanbul’a yağan yağmurla ve beraberinde gerçekleşen fırtına ve dolu yağışıyla çok büyük hasar ve mal kaybı yaşandı. Arabalar, binalar hasar gördü, ağaçlar devrildi, yolları su bastı, çok sayıda ev işyeri kullanılamaz hale geldi.

20 Temmuz

Sanatçı Harun Kolçak, tedavi gördüğü hastanede 62 yaşında hayatını kaybetti.

Türk sinemasında “Şoför Nebahat” karakteriyle ünlenen Sezer Sezin 88 yaşında vefat etti.

21 Temmuz

Ege Denizi’nde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

22 Temmuz

Sualtı Hokeyi Milli Takımı Dünya Şampiyonu oldu.

29 Temmuz

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e saldırı girişiminde bulunuldu.

31 Temmuz

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez emekliye ayrıldı.

1 Ağustos

HDP Van Milletvekili Hezer Öztürk ve Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin TBMM kararları, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Akıncı Hava Üssü davası başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında, komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı davaya müdahillik talebinde bulundu. AK Parti’nin avukatı Muammer Cemaloğlu da davaya müdahil olmak için mahkemeye dilekçe verdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e 29 Temmuz’da saldırı girişiminde bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan 5 zanlıdan 3’ü tutuklandı.

2 Ağustos

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın YAŞ kararlarını onamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Adnan Özbal’ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz atandığını bildirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), açlık grevi yapan tutuklu Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tahliye taleplerini reddetti.

4 Ağustos

Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu gerçekleştirilen Yıldız Hamidiye Camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla kılınan ilk cuma namazının ardından ibadete açıldı.

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mırcea Lucescu oldu.

5 Ağustos

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya’da düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “15 Temmuz ihanetine ortak olanlar şimdi mahkemelerde hesap veriyor. Yalan üstüne yalan. Hakim diyor ki ‘Kim bu?’, ‘Ben değilim.’ diyor. Pantolonun aynı, gömleğin aynı... Şimdi bunlara tek tip elbiseyi getiriyoruz. Bu tek tip elbise renk olarak, badem içinin koyusu bir renk olacak. İki tip olacak. Bir tulum olacak, bir de ceket pantolon olacak. Bunların bir kısmı diyelim ki darbeciler tulum giyecek, diğerleri de yani teröristler ceket pantolon giyecek. Artık bundan sonra istedikleri gibi giyinip gelme yok. Bunlar bu şekilde tüm dünyaya tanıtılacak.” dedi.

7 Ağustos

Rus donanmasına ait “Valentin Pikul” adlı savaş gemisi, İstanbul Boğazı’ndan geçti. Marmara Denizi’nden İstanbul Boğazı’na sabah saat 06.00 sıralarında giriş yapan Rusya’nın Karadeniz filosunda görevli açık deniz mayın tarama gemisi “Valentin Pikul”a, sahil güvenlik botları eşlik etti. İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan gemi, Karadeniz’e açıldı.

8 Ağustos

Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi arasındaki protokol çerçevesinde TOKİ tarafından Türkiye-İran sınırına, kontrolsüz geçişlerin önlenmesi amacıyla yapılacak yaklaşık 144 kilometrelik duvarın inşaatına başlandı.

10 Ağustos

Manisa’nın dünyaca ünlü Sultaniye üzümleri Avrupa ülkeleri ve Rusya’ya ihraç edilmeye başlandı. Alaşehir, Salihli ve Sarıgöl ilçelerinde hasat edilen üzümler ihraç edilmek üzere tırlara yüklendi. Tırlar, Alaşehir Gümrük Müdürlüğünde düzenlenen törenle uğurlandı.

Yeşilçam’ın usta isimlerinden oyuncu Seyfettin Karadayı 94 yaşında yaşamını yitirdi. Kemal Sunal ile 12 filmi olan ve 750 sinema filminde rol alan usta oyuncu, İstanbul’da hayatını kaybetti.

11 Ağustos

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı davaya müdahillik talebinde bulundu.

13 Ağustos

Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncuları arasında gösterilen Kuzey Vargın, Marmaris’te tedavi gördüğü hastanede 77 yaşında hayatını kaybetti.

14 Ağustos

İzmir’de anaokuluna gitmek için evden alınan ancak unutulduğu okul servisinde baygın halde bulunan 3 yaşındaki Alperen Sakin, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Gün içinde, okula gelmediği fark edilen Alperen’in servis aracında kilitli kaldığı anlaşıldı. Araç içinde emniyet kemeri takılı ve baygın halde bulunan Alperen, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünce mahallelerde güvenliğin sağlanması için seçilen, özel harekat polislerinin de katıldığı derslerde araç durdurma ve silah kullanma teknikleri eğitimlerini başarıyla geçen 386 bekçi, ilk mesailerine çıktı. Kentin farklı noktalarında güneşin batışından doğuşuna kadar görev yapacak bekçiler, işbaşı yaptı.

17 Ağustos

Antalya’da 700 yıllık anahtar bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Valiliğinin finansal desteğiyle restorasyon yapılan Mevlevihane Müzesi çalışmalarında yaklaşık 700 yıllık olduğu tahmin edilen metal anahtara rastlandı. Mevlevihaneye ait olduğu düşünülen anahtar koruma altına alındı.

19 Ağustos

Hatay’ın Arsuz ilçesindeki 500 yıllık Mar Yohanna Kilisesi’nde, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen 18 aylık restorasyon çalışmasının sona ermesinin ardından ayin düzenlendi.

21 Ağustos

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir istifa etti. Demir, düzenlediği basın toplantısında, “İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım.” dedi.

22 Ağustos

Devlet Personel Başkanlığınca, 560 şehit yakını ile gazi ve gazi yakınının atamaları kurayla yapıldı.

Eskişehir’de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, nükleer sanayi ile medikal cihazlarda kullanılan, piyasa değerinin 2 milyon avro olduğu tahmin edilen “Sezyum 137” adlı radyoaktif madde ele geçirildi.

25 Ağustos

Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 693 ve 694 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete’de yayımlandı.

694 sayılı KHK ile Milli İstihbarat Teşkilatı cumhurbaşkanına bağlandı. Daha önce MİT müsteşarının başkanlığını yürüttüğü Milli İstihbarat Koordinasyon Kuruluna, cumhurbaşkanı başkanlık edecek. MİT müsteşarı hakkında soruşturma yapılması cumhurbaşkanının iznine bağlı olacak.

26 Ağustos

CHP’nin “Adalet Kurultayı”, Çanakkale Gelibolu Yarımadası’ndaki Kocadere kamp alanında başladı. Dört gün sürecek kurultay için Çanakkale’ye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kamp alanında yaptığı konuşmada, Türkiye’ye hakkı, hukuku ve adaleti getirmenin boynunun borcu olduğunu belirterek, “Bütün mazlumların yanında olmak, zulmedenlere karşı olmak benim boynumun borcudur. Değişik siyasi partilerden çok sayıda vatandaşımız var. Bugün Adalet Kurultayı’nı başlatıyoruz.” dedi.

27 Ağustos

Sunucu ve oyuncu 43 yaşındaki Vatan Şaşmaz, Beşiktaş’ta bir otel odasında silahla öldürüldü. Cinayeti aynı odada intihar ettiği anlaşılan eski manken Filiz Aker’in işlediği anlaşıldı. Otopsi raporunda, Aker’in, odadan çıkmak isteyen Şaşmaz’ı sırtından vurduğu, daha sonra da intihar ettiği kaydedildi.

29 Ağustos

CHP’nin Çanakkale Kocadere kamp alanında düzenlediği, 4 gün süren Adalet Kurultayı sona erdi. 10 binin üzerinde ziyaretçinin katıldığı kurultayda, “devlette adalet”, “yaşamda adalet”, “seçimde adalet”, “mahkemede adalet”, “geçimde adalet”, “medyada adalet”, “eğitimde adalet” ve “inançta adalet” olmak üzere 8 ana başlık tartışıldı. Kurultayda, 700’e yakın uzman konuşmacı olarak yer aldı.

Kızılay Genel Müdürlüğüne, Genel Başkan Danışmanı Dr. İbrahim Altan getirildi.

Beşiktaş’taki bir otel odasında öldürülen sunucu ve oyuncu Vatan Şaşmaz’ın cenazesi, Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

31 Ağustos

Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Kurban Bayramı dolayısıyla geçiş yapan Suriyelilerin sayısı 33 bini buldu.

3 Eylül

Gazeteci Doğan Yurdakul hayatını kaybetti.

6 Eylül

Sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin (90), İstanbul’da bir süredir tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitirdi.

12 Eylül

S-400 Füze savunma sisteminde imzalar atıldı.

13 Eylül

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenaze törenine saldırı düzenlendi. Saldırının ardından Tuğluk’un cenazesi mezardan çıkarılarak memleketine götürüldü.

15 Eylül

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında, “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG’un kaldırılması lazım. Biz TEOG’la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı.” açıklamasında bulundu.

16 Eylül

Diyanet İşleri Başkanlığı görevine Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Erbaş atandı. Dinler tarihi ve din bilimleri alanlarında araştırmaları bulunan Erbaş, 1998’de doçent, 2004’te ise profesör unvanı aldı.

18 Eylül

Fındık fiyatlarına dikkat çekmek için CHP Ordu’dan Giresun’a ‘Fındık İçin Yürüyoruz’ eylemi başlattı.

19 Eylül

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldırılması talimatını verdiği TEOG sınavına ilişkin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz açıklama yaptı ve sınavın kaldırıldığını duyurdu.

20 Eylül

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın duruşmasına iki gün kala 16 avukatı gözaltına alındı.

Açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın gözaltına alınan 16 avukatına bu dosyanın ve Berkin Elvan, Dilek Doğan, Hasan Ferit Gedik davalarının avukatı olmaları suçlaması yöneltildi. Cumhuriyet Savcısının tutuklama talep ettiği avukatlardan Didem Baydar, Şükriye Erden, Ayşegül Çağatay, Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, Zehra Özdemir, Yağmur Ereren, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten, Aycan Çiçek, Naciye Demir, Behiç Aşçı, Barkın Timtik ve Özgür Yılmaz tutuklandı; Ahmet Mandacı ve Ezgi Gökten serbest bırakıldı.

22 Eylül

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 13 yıldır aralıksız sürdürdüğü görevinden istifa etti.

24 Eylül

RTÜK, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden aldıkları lisansla yayınlarını gerçekleştiren “K24 TV”, “WAAR TV” ve “Rudaw TV” kanallarının TÜRKSAT’tan çıkarılmasıyla ilgili işlem başlattı.

25 Eylül

Kuzey Irak’ta Bağımsızlık Referandumu yapıldı.

26 Eylül

YÖK’ten, üniversite sınavında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ayrımının ortadan kalkacağı, yükseköğretim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarıyla girileceği bildirildi.

28 Eylül

Kadir Topbaş’ın istifasıyla boşalan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan seçim sonucunda Mevlüt Uysal getirildi.

Senarist Emrah Serbes, 3 kişinin hayatını kaybettiği kazada arabayı kendisinin kullandığını söyleyerek teslim oldu.

1 Ekim

Katalonya bağımsızlığını ilan etti.

2 Ekim

Las Vegas’ta müzik festivaline ateş açıldı, 58 kişi hayatını kaybetti.

3 Ekim

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani hayatını kaybetti.

8 Ekim

ABD Büyükelçiliği, Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı.

9 Ekim

Ampute Milli Takımı Avrupa şampiyonu oldu.

10 Ekim

İBB’yi işgal davasındaki sanıklara müebbet verildi.

12 Ekim

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Türkiye ile ABD’nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasına ilişkin, “İki ülke arasında, temsilcilerin bir araya gelip bu konu üzerinde çalışmaları kararı alındı ve bu karar gereği önümüzdeki günlerde bir araya gelinecek, çalışılacak ve sonucuna göre de bir adım atılacaktır.” dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretime giriş sınavının yeni adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı olduğunu bildirerek, “Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecek.” dedi.

Türk Askeri İdlib’e girdi.

15 Ekim

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine ilişkin, “Biz bu süreci her türlü olumsuzluğa rağmen sürdürmekte kararlıyız. Süreçten Türkiye olarak geri çekilme niyetimiz yok.” dedi.

16 Ekim

Irak Güçleri, Kerkük’ü kontrol altına aldı.

Deniz Baykal beyin kanaması geçirdi.

17 Ekim

OHAL 5. defa 3 ay daha uzatıldı.

Şırnak’ta kaçak faaliyet gösteren bir kömür ocağında meydana gelen göçükte 7 işçi yaşamını yitirdi.

20 Ekim

Semih Özakça adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

23 Ekim

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Meral Akşener’in kuracağı partiye katılmak üzere CHP’den istifa etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

25 Ekim

Eski milletvekili Meral Akşener, İYİ Partiyi kurdu. İçişleri Bakanlığına partinin kuruluş dilekçesini veren Akşener, Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, “Umutlarımız var. Hayallerimiz var. Zengin bir Türkiye istiyoruz, gücümüz var. Adil bir Türkiye istiyoruz, gücümüz var. Özgür bir toplum istiyoruz, gücümüz var. Mutlu bir Türkiye istiyoruz, hakkımız var. Yeni bir siyasal hareketle, iyi bir siyasal hareketle Türkiye kucaklaşmasını başlatıyoruz. Allah vatana, millete, insanlığa hayırlı etsin.” dedi.

26 Ekim

Büyükada’da yapılan toplantıya ilişkin yabancı uyrukluların da aralarında bulunduğu 8’i tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi.

28 Ekim

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek istifa etti. 8 bin 671 gün belediye başkanlığı yapan Gökçek istifasını açıklarken, ‘Erdoğan’ın talebini yerine getiriyorum’ dedi.

29 Ekim

Cumhuriyet bayramı yurdun her yerinde coşkuyla kutlandı. Devlet erkanı da bu kutlamalara geçen yıllara göre coşkulu ve törenli katılmak zorunda kaldı.

30 Ekim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü’den yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Alat Limanı’nda düzenlenen “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı”nın açılış törenine katıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, görevinden istifa etti.

6 Kasım

Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

12 Kasım

Irak- İran sınırında meydana gelen depremde 348 kişi hayatını kaybetti.

14 Kasım

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Sefaköy-Başakşehir Havaray Sistemi’nin iptal edildiğini, yerine metro ve hafif raylı sistemin hayata geçirileceğini belirtti.

18 Kasım

Naim Süleymanoğlu hayatını kaybetti.

22 Kasım

Ovit Tüneli’nde tek tüpte ulaşım başladı.

23 Kasım

Evrensel gazetesinde uzun yıllar karikatürleri yayınlanan ve ‘Karga’ köşesiyle bilinen Ertan Aydın, Manisa’nın Salihli ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

24 Kasım

Mısır’da camiye yapılan saldırıda: 305 kişi hayatını kaybetti.

28 Kasım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınlarının MAN Adası’nda kurulan bir şirket üzerinden para transferleri yaptığını iddia eden belgeler açıkladı.

ABD’de Reza Zarrab davası başladı.

29 Kasım

Savaş suçlusu Hırvat General duruşmada zehir içerek intihar etti.

Sabiha Gökçen’i işgal davasındaki sanıklara müebbet hapis cezası verildi.

1 Aralık

nuriye 280x

Aylardır tutuklu bulunan Nuriye Gülmen, açlık grevinin 268. gününde görülen davanın 6. duruşmasında tahliye edildi.

Reza Zarrab ve 22 yakınının mal varlıklarına el konuldu.

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde gruptan lider olarak çıktı.

 

 

6 Aralık

ABD Başkanı Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını açıkladı.

8 Aralık

İçişleri Bakanlığı, ‘rüşvet ve yolsuzluk’, ‘haksız mal edinme’, ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçlamalarıyla Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’yi görevden aldı.

11 Aralık

İTO Başkanı İbrahim Çağlar hayatını kaybetti.

30 Aralık

ahmet sik 280x

Gazeteci Ahmet Şık tutuklukta 1’inci yılını doldurdu. Ahmet Şık’la yargılanan gazetecilik oldu. Ve Ahmet Şık Türkiye’nin, gazeteciliğin, onurun, direnişin yüzü, umudu oldu.

 

 

31 Aralık

nisantasi 280x

Yılbaşı kutlamaları Taksim, Beşiktaş ve Şişli’de yasaklandı.

Kurulan OHAL komisyonu hala Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın dosyalarına bakmadı ve açlıklarıyla 298’inci günde, yeni yılı adalete ve işlerine aç olarak kucakladılar.

 

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin 2017 yılı raporuna göre Türkiye, gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi olarak birinci sırayı aldı. Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısı 165

1941 yılında kurulmakla beraber özgürlüğün yayılmasını destekleyen sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) 2017 yılı raporuna göre Türkiye, 38 puan ile ‘kısmen özgür ülkeler’ arasında yer aldı.

2017 yılı basına yönelik baskılarla geçti

Türkiye'de şu an 165 gazeteci tutuklu bulunuyor. 189 gazeteci hakkında dava açıldı. 81 gazeteci para ve hapis cezasına çarptırıldı. 81 gazeteciye toplam 183 yıl 4 ay 18 gün hapis ve toplam 333 bin 120 TL para cezası verildi.

373 gazeteci ise hala yargılanıyor.18 gazeteci haber takibinde saldırıya maruz kaldı. 1 gazeteci kaçırılarak ölümle tehdit edildi. 1 gazeteci haber takibinde silahla tehdit edildi. 1 gazeteci öldürüldü.

Çıkarılan KHK kapsamında 35 basın yayın kuruluşu kapatıldı. 3 televizyon kanalı TÜRKSAT’an çıkartıldı. 5 televizyon kanalının lisansı iptal edildi. 37 basın yayın kuruluşunun internet siteleri erişime engellendi. 5 gazeteci sınır dışı edildi. 25 gazetecinin işine son verildi 100 gazetecinin basın kartı iptal edildi.

2017 yılında yeni ve yeniden çıkarılan KHK’larla 302 akademisyen ihraç edildi.

2017 yılında 18 KHK yayımlandı. Bu KHK’larla 28 bin 284 kamu görevlisi ihraç edildi. 1554 kişi görevlerine iade edildi.

2017 yılında iş kazalarında 1496 işçi yaşamını yitirdi.

2017 yılında pek çok kaleme dudak uçuklatan zamlar geldi.

  1. elektriğe %8.8 zam
  2. Ocak ayında benzin = 5,17 Aralık ayı benzin = 5,56
  3. Ocak ayında mazot =4,56 Aralık ayında mazot = 5,03
  4. Ocak ayında lpg = 3,03 Aralık ayında lpg = 3,46
  5. Okul servislerine %19 zam
  6. Pasaporta %14.7 zam
  7. Özel iletişim vergisi %50 zam
  8. Trafik cezalarına %14.5 zam
  9. Şans oyunlarından alınan vergilere %100 zam
  10. Sigara kâğıtlarına ötv geldi
  11. Meşrubatlardan %10 ötv
  12. Ekmeğin gramajının düşürülmesi
  13. İmei kayıt ücretine %13.5 zam
  14. İstanbul’da toplu taşımaya %13 zam
  15. Alkole %7.82 zam
  16. Emlak vergisine %7.25 zam
  17. İzmir’de ekmeğe %25 zam
  18. Zorunlu sigortaya %23.5 zam (kaynak: ekşi sözlük)

2017 yılı, aynı zamanda Cumhuriyet’in ruhuna fatiha okunması için geri sayımın çok hızlı işlediği bir yıl oldu.

2017 yılında, meclis değil yasamayı Diyanet Başkanlığı temsil etti.

2017 yılında çocuk istismarı yüzde 700 arttı. Tecavüz vakalarının çoğu gözaltından serbest bırakılmakla sonuçlandı. Dini eğitim vakıf ve kurumlarında yaşanan istismar vakalarının üstü yayın yasaklarıyla örtüldü. Hemen her tecavüz ve istismar vakasına yayın yasağı getirildi.

 
istismar 280x
kadin cinayetleri 280x
kadinlar ozgurluklerini vermeyecek 280x
 

okullarda turban 280x

2017 yılında okullarda bir avuç okul dışında, eğitim adına neredeyse bir şey kalmadı. Bütün eğitim kurumları İmam Hatip Okullarına dönüştürüldü.

Ve 2018’e böyle bir tabloyla, hoş geldin dedik...

Son değişiklik Cumartesi, 06 Ocak 2018 11:05
Yorum yapmak için oturum açın