Salı, 29 Eylül 2020 17:41

Yaz Sonunda Adalar

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)

Kadıyoran yokuşundaki yazlık evi tadilata soktuk, son iki hafta içinde eskiyen panjurlar yenilendi boyandı, sonra geri döndük. Bir süre daha kalabildiğimiz sürece burada oturmak niyetindeyiz. Covid-19 sürecinde Adalarda zaman geçirmek bize daha mantıklı geliyor. Adalı Dergisinde son iki ay "güncem" yayına girdi.

Açık Radyo Dünya Mirası Adalar programında 17 Temmuz 2018 günü bir söyleşiye katılmıştım. Elektrikli arabaların artışı konusunda endişelerimi, elektrik yükünü, Adalarda yeşil enerji olabilirliğini değerlendirmiştim.

Dün podcast üstünden bulup tekrar dinledim.

İki yıl içinde Adalarda ne kadar çok şey değişmiş.

Adalarda faytonlar kalktı. Ortada atlar kalmadı. Hepsi ana kıtaya gönderildi, ahırlar boşaldı. Yollarda at pisliği kalmadı. Fayton ve at sahipleri paralarını aldılar, sürücüler ana kıtada kendilerine başka işler buldular,

İBB elektrikli otobüs ve taksiler servise koydu. Uygulamalar zaman içinde yerli yerine oturtuldu. Yerli insan memnun, yukarlarda oturanlar ucuz taşıma imkanına ulaşımına kavuştular. Artık yokuş çıkmıyoruz. Sağlık açısından iyi mi? Şüpheliyim.

Ben hala günde en az bir kere Kadıyoran yokuşunu inip çıkma niyetindeyim. Elimde eşya veya ağır yük pazar eşyası olduğu zamanlar otobüs veya taksiye biniyorum.

Korsan taksiler hala var ama sayıları azaldı. Eskisi kadar çok para isteyemiyorlar. AdaKart ile Adada yaşayan yerli halk daha az fiyatlı ödeme ayrıcalığına kavuştular.

İBB otobüs ve taksilerini kullanan ve özellikle adada yaşayan insanlar arasından seçilmiş kadın erkek sürücüler çok iyi hizmet vermeye başladılar. Bayramlardaki bedava yanlış kararını ayrı tutarsak İBB açısından çok gelir getirici bir yatırım olduğu ortaya çıktı.

Dün akşam dönüşte İBB otobüsü Tepeköy yokuşunda ara sokaklara 100 metre girip yolcuları evlerine kadar bıraktı, eşyaları eve taşıdı.

Büyükada İskele Meydanında bu yıl yeni düzenleme yaptılar. Beton asfalt zemin üstüne toprak serip üstüne çim ve ağaç diktiler. Çimler tamam ama ağaçların bir kısmı kurudu. Alt eskiden deniz sonra dolma toprak idi. Üstüne beton ve asfalt geçmişlerdi. Bunun üstüne ağaç dikmek boşuna, boşuna para harcandı.

Covid-19 sürecinde hava ulaşımı kesildi. Ortadoğulu turistler gelmez oldu. Avrupa zaten kapandı içine döndü. Adalar nefes aldı. Yerliler eski günlerine döndüler. Gün içinde elektrik kesintisi pek yok. Çünkü aşırı talep yok, turist yok. İBB elektrikli akülü otobüs ve taksiler gece 24-07 saatleri arası toplu olarak şarj ediliyorlar. Bu saatler zaten elektriğin evlerde az kullanıldığı zaman aralığı. Bu yüzden elektrik kapasitesinde zorlama aşırı yük oluşturmuyorlar. Çarşı içi hala fiyatlar biraz pahalı.

Hediyelik eşya satıcıları para kazanamıyor, çoğu kapatmak veya konu değiştirmek zorunda kalacak. Lokantalar kafeler covid-19 sürecine uyumlu konsept anlayış uygulamasına geçecekler. Sivil inisiyatif Adalar ölçeğinde sosyal politikalara daha akılcı yön vermeye başlayacak, daha çok ağırlığını koyacak.

Covid-19 sürecinde karantina günlerini en iyi geçirebileceğimiz ortam Adalarda oluştu.

Hava çok rüzgarlı, sıcaklık düştü, dün denize gitmedik. Evde oturduk lafladık.

Adada olmak büyük mutluluk, hiçbir şey yapmamıza gerek yok.

Balkonda oturmak yeter.

 

Son değişiklik Çarşamba, 30 Eylül 2020 19:47
Yorum yapmak için oturum açın