Salı, 29 Eylül 2020 17:42

Prens Adaları ve Su Altı Dünyasının Mucizeleri: Kitabın ardından belgeseli de çıktı

Ögeyi değerlendirin
(1 Oylayın)

ADYSK (Adalar Denizle Yaşam, Spor ve Kültür Derneği) tarafından Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Narcı imzasıyla hazırlanan kitap 2019 yılında Adalı Yayınları’ndan çıkmıştı. Şimdi bu kitabı tamamlayan ve kitaptan QR kodlarla da bağlanabilen videosu tamamlandı ve youtube üzerinden de paylaşıma açıldı.

Böylelikle kitap ve video bir bütün olarak önemli bir rehber oluşturdu. Marmara’nın ve Adalar’ın savunuculuğu için de çalışmanın önemi çok büyük.

ADYSK, belgeselin yayını nedeniyle hazırlanan rehber kitaba bir kez daha dikkat çekti:

“İstanbul Boğazı Karadeniz ile Marmara'yı birbirine bağlayan bir su geçididir.

Toplam 11.350 km2’lik bir alana ve 3378 km3’lük bir hacme sahip bulunan Marmara Denizi, güneyde kısmen sığ olan geniş bir sahanlık bölgesi ile sınırlandırılmıştır. İlk 15 metrede Karadeniz'in bol besinli suyu 15-20 metrede başlayan essiz Akdeniz'in birçok endemik türü barınır bu mistik Marmara Denizi'nde. Masallara, dillere destan olmuş aşk hikayesi gibi bu iki denizi birbirinden ayıran bir kristal tabakanın sayesinde kavuşamaz asla Karadeniz - Akdeniz ile...

“Amacımız Marmara Denizi, Prens Adalarında gelecek deniz yaşamı için “Denizel Koruma Alanları” yaratabilmek. Bu hem deniz yaşamı için hem bizlerin geleceği açısından (besin kaynağı, balıkçılık, deniz habitatının yeniden oluşması için) artık elzem ve zorunlu bir önleme kararıdır.

“Deniz artık kendini yenileyemiyor, iyileşemiyor, gerekli oksijeni, besini sağlayamıyor. Ona yeniden yaşaması ve yeniden mucizelerini bize sunması için fırsat vermeli, izin vermeliyiz.

“İşte bu kitapta size Marmara Denizinin biyolojik, ekolojik yaşamının önemini anlatmaya çalıştık. Dünyada Marmara Denizi ve Marmara Denizinde Adaların önemi nedir? Son yıllarda neleri kaybettik, neleri kaybediyoruz ve ileride neleri kaybedebiliriz? Tüm bu soruların cevaplarını hem okuyabilir hem de kitabın içindeki QR kodları ile izleyebilirsiniz. “

Belgesele ulaşmak için burayı tıklayınız.

Kitaba Büyükada ve Heybeliada kitapçılarından ve ayrıca interneteki satış sitelerinden ulaşılabilir.

Son değişiklik Perşembe, 01 Ekim 2020 00:21
Yorum yapmak için oturum açın