Cumartesi, 02 Haziran 2018 21:59

Gerek mi?

Ögeyi değerlendirin
(2 oy)

Geçen yıldan bu yana en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri de Adalarda sayıları günden güne artan akülü araçlar oldu. Eğer bizler bu araçları kurallara saygılı olarak bilinçli kullansaydık bugün kimse bu telaşa düşmezdi.

Ada mevsimi açıldı. İç içe yaşadığımız mevsimlerden Ada için en güzel olanını, Mayıs ayında yaşarız. Yazlıkçılar yavaş yavaş keyifle Adalara taşınır. Selamlaşmalar, hal hatır sormalar, kahve molası, çay molası derken özlem giderilir. Deniz ve güneş kucak açmış, ada sevdalılarına sarılmayı bekler oysa şu günlerde insanlar daha çok yaza hazırlık çabaları içindeler, yeşil ile mavinin kucaklaştığı doğanın mis gibi bahar kokusunu ciğerlerine sindirmek ve bu buluşmayı kutlamak için kendilerine bir rakı-balık ziyafeti çekmek isterler ve böylece şakalaşmalar, konuşmalar sürüp gider.

Geçen yıldan bu yana en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri de Adalarda sayıları günden güne artan akülü araçlar oldu. Eğer bizler bu araçları kurallara saygılı olarak bilinçli kullansaydık bugün kimse bu telaşa düşmezdi. Maalesef biz bu araçları amaç dışında kullandık. Gereksiz zamanlarda, bir rapor elde edip yaşlıların kimlik belgeleri ile alınan araçları çocuklara bile teslim ettik. İki kişilik araca araya iki de çocuk sıkıştırarak piyasaya çıktık, korna çala çala Salı günleri kurulan Pazar yerinin içine kadar daldık. Aracını iyi kullanamayan da kaldırıma çarpa çarpa yol aldı ve tüm bunların neticesinde kazalar meydana geldi.

Akülü araçlar plakalı ve plakasız olarak ikiye ayrıldı. Plaka alabilmek ve aracını yasalara göre kullanmak isteyenler Adalar Belediyesine bir miktar ödeme yaptılar. Araçlarda olduğu gibi vatandaşlar da plaka almamak için aralarında ikiye ayrıldılar: Ne gereği var diyenler ve Adalar Belediyesine ödeme yapmak yasal değil diyenler. Malumunuz zabıta görevlileri de belirli bir saate kadar hizmet verir. Akşam saatlerinde zaten günübirlikçilerin oluşturduğu kalabalığa dalan, masa sandalyelerin adeta arasından geçen araçlar korku saçtılar. En doğal hak olarak da marketlerimiz mal taşımak için daha büyük araçlar kullandılar. Gösteriş merakından olacak birkaç da aile boyu üstü tenteli akülü araçlarla dolaşanlara rastladık. Bisiklet, trisiklet, akülü makülü derken ,kamyon, kamyonet.... Yalnız ve hala bizim çilekeş postacımız görevini laiki ile yapabilmek için adayı adeta koşa koşa dolaşıyor.

Eskiden akülü araç mı vardı diyenlerimiz var. Adalarda yaşayıp da nostalji yapmayan kimseyi tanımıyorum fakat o nostaljinin can damarı, o nostaljiyi yaratan da artık nesli yavaş yavaş tükenen prensip sahibi, disiplinli ve asil ruhlu insanlarımız değil miydi? Zamanla her şey değişime uğrar, bu kaçınılmazdır yeter ki değişim iyilik getirsin, kolaylık getirsin. Nitekim Kınalı Adamızda 65 yaş üstü insan taşıyan 2 tane de servis aracımız oldu. Orada da bazı insanlar verilen bu hizmeti suiistimal etmeye çalışmıyorlar mı? İki şoför arkadaşımızın ikazlarını hiçe saymak isteyenler yok mu?

Bu yıl Adalar Belediyesi plakasız araçları topladı dolayısı ile akülü araç kullananlar arasında bir telaştır başladı. Şimdi ne olacak? Dayılananlar ve bir köşeye sinip haber bekleyenlerin arasında en çok üzülenler de gerçekten hastalık çekenler ve engelliler oldu.

Doğal olarak konuyu araştırdım ve bana şöyle söylendi. ”Hasta ve engelli vatandaşlar özel arabalarıyla 20 km. ile rahatça dolaşabilecekler. Araçlarda dönüşüm söz konusu değil. Diğer Adalılara gelince tam teşekküllü devlet hastanelerinden alacakları rapor ile başvursunlar.” Aradan iki gün geçti ki yeni bir uygulamaya geçileceği haberini aldım. Burada da akülü araçların kullanımı ile doğrudan doğruya Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkili olup kontroller Polis aracılığı ile yapılacak dediler. Engelliler için özel engelli araç gerekmeyecek, akülü araçlara sahil yolu ve bir üst cadde yasaklanmış olup diğer sokaklar rahatça kullanıma açık tutulacak, Kınalı adanın iki servis aracı yenileri ile değiştirilecek fakat hizmete girecekleri güne kadar Bostancı’da bekletilecekleri bildiriliyordu.

Bu durumda halktan bazı kişilere soru yönelttiğimde işte şu sorularla karşılaştım, şu cevapları aldım.

Tamamen kaldırılsın, eskiden akülü araç mı vardı?..... Akülüye değil sağlık konularına ağırlık verilsin..... Rapor mu? Onun da kolayı bulunur..... Adam geçen yıl bir rapor temin etti hala kullanıyor, bunun kontrolü yok mu?..... Tamirciler olmasa, arabalar anında azalır..... Bisikletler daha tehlikeli. Bilen bilmeyene kiralanıyor..... Kiralamalara yasak getirilsin..... Adalarda araç kiralama gibi bir gelenek yoktur. Küçük su mu burası?..... Servis arabalarına gençler de kaçak biniyor, elli yaş genç mi sayılıyor?..... Salı günleri Pazar yerinden de servis arabası kaldırılsın.....Polis kontrolü olunca, saat mevhumu ortadan kalkar..... Bostancı’da araç için bekleme yeri yok. Maltepe’de bekletilmiş olması lazım. Neden Bostancı diyorlar?

Servis arabaları ile hizmet veren sürücü arkadaşlardan birine de soru yönelttim. Ya detay bilmiyordu veya konuşmak istemedi.

Başka ne yazabilirim ki? Bence herkes için hayırlı olsun.

 

Son değişiklik Cumartesi, 02 Haziran 2018 22:07
Yorum yapmak için oturum açın