Sayı 156 - Haziran 2018

Sayı 156 - Haziran 2018

Mimari Miras, büyük zenginliğimiz...

Okuyanlar bilecektir, mayıs sayımızın sunuş yazısında Semra Uzuner arkadışımızın “veda”sı yayınlandı. 2018 Mart ayında çok sevdiği adalarından ayrılmak zorunda kalmışlardı eşiyle birlikte. Bu yazı ona teşekkür için. Ve O’nu bize kazandıran Ömer Faruk Berksan’a...
Çalıştay, iki gün boyunca, baştan sona kesintisiz bir ilgiyle izlendi. Tartışmalar Adalar’da örneğine az rastlanacak düzeyde nitelikli ve sonuç alıcı idi.
Adalar Kent Konseyi Mimarlık ve Şehircilik Çalışma Grubu 5-6 Mayıs 2018 tarihlerinde Büyükada’da Anadolu Kulübünde “Adalar’daki Mimari Miras ve Niteliğin Korunma ve Sürdürülmesi için NOTLAR” başlıklı bir ÇALIŞTAY gerçekleştirdi... 
Sahada dolaştığımızda Adalar’da çok fazla sayıda binanın ihmal edilmiş olduğunu görüyoruz. Adalar Kent Konseyi Mimarlık ve Şehircilik Çalışma Grubu olarak bir süredir yeni tescil önerileri geliştirmeye çalışmamız bu yüzden.
Ah ah... “Biz büyüdüüük ve kirlendi dünyaaa...” Ne güzel şarkıydı...
Hızır ve İlyas’ın buluşma günü olarak Anadolu ve Balkan Halklarının kutladığı ve aslında‘yaza merhaba’ denen bu mevsim döngüsü, Adalar için ayrıca kıymetlidir.
Marmara Adası’nın bu sessiz ve sevimli canlılarını yeniden özgürce ada kıyılarında yüzerken gözlemleyebilmeyi diliyor, makalemi yazım aşamasındayken 21.05.2018 günü sonsuzluğa uğurladığımız namı diğer Lodos İbrahim (Pala)’e ithaf ediyorum.
Adalı gezginlerin yolları bu kez, 2018 nisanında, epey uzaklara, Japonya’ya düştü. Yazının bu ilk bölümü "Modern ve Geleneksel'in Göz Kamaştırıcı Uyumu: Tokyo ve Civarı"
Türk mutfağı için dört bir yanımızdaki komşu ülkelerin yemek kültürleri araştırılırsa, aradaki benzerlikler ve kültürel etkileşimin doğurduğu sonuçlar, tüm verileriyle ve gerçek anlamda analiz edilebilir.
Geçen yıldan bu yana en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri de Adalarda sayıları günden güne artan akülü araçlar oldu.
6 Mayıstaki ana etkinlik yağmurun azizliğine uğradı. Yapılamayan “Diyabet İçin Farkındalık Koşusu” ise 15 Mayıs Salı günü gerçekleşti.
Adalı Yayınları iki yeni kitap çıkardı. Nejat Gülen'den "Heybeliada" ve Gülsen Karadoğan'dan "Ada’dan bir ‘ağa’ geçti."...
Adalar İlkokullar, Ortaokullar ve Liseler arası Masa Tenisi yarışmaları 2-3 Mayıs tarihlerinde yapıldı.
Ayşegül Bayraktar’dan yılın ilk kişisel resim sergisi Şaşkınbakkal Evasanat’da
Bu yılın ilk iki toplantısı Prof. Dr. Yasin Ceylan’ın “Modernite Nedir” konuşması ve Prof. Dr. Yusuf Örnek'in sunacağı “Teknoloji’ye Felsefe ile Bakmak”...
Ada Gönüllüleri Derneği – Kariyo Ababay Vakfı işbirliği sonucu bu yaz Büyükada - Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi bahçesi açık hava sinemasına dönüşüyor.
Ada Gönüllüleri Derneği'ndeki dostlarımızla belki de en ortak özelliğimiz adada birlikte yaşadığımız hayvanlara duyduğumuz sevgi.