Cumartesi, 02 Haziran 2018 21:24

Çalıştay üzerine...

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Çalıştay üzerine... Fotoğraflar: Bülent Özden

Çalıştay, iki gün boyunca, baştan sona kesintisiz bir ilgiyle izlendi. Tartışmalar Adalar’da örneğine az rastlanacak düzeyde nitelikli ve sonuç alıcı idi.

05 280x

Adalar Kent Konseyi Mimarlık ve Şehircilik Çalışma Grubu 5-6 Mayıs 2018 tarihlerinde Büyükada’da Anadolu Kulübünde “Adalar’daki Mimari Miras ve Niteliğin Korunma ve Sürdürülmesi için Notlar” başlıklı bir çalıştay gerçekleştirdi.

İki gün süren, Adalar’dan ve çeşitli üniversitelerden 100’e yakın izleyici ve katılımcının takip ettiği etkinlik, baştan sona eksilmeyen bir ilgi ve katılımla tamamlandı.

Çalıştay, Adalar Kent Konseyi Mimarlık ve Şehircilik Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Şentürer’in açılış konuşması ile başladı. Şentürer, çalışma gurubunun kuruluşundan bugüne yaptığı faaliyetleri özetledi. Son dönemde 1/1000’lık Koruma Planı’ya ilgili çalışmaların ağırlık kazandığını, bu konuda çok yoğun bir mesai harcadıklarını anlattı.

Gerek konseyin, gerekse çeşitli üniversitelerin Adalar’daki mimari miras envanteri ve özellikle kayıt altına alınmamış modern mimari yapılar üzerine yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Şentürer, çalıştayın bu açıdan çok yararlı sonuçlar ortaya çıkaracağını umduğunu vurguladı. Şentürer, “Adalardaki mevcut doğal ve kültürel varlıkların korunması, sahip olunan bu niteliklerin daha da geliştirilerek yaşatılması konusundaki çağrımızı da buradan herkese bir açık olarak tekrarlayalım” dedi.

Adalar Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek, Mimarlık ve Şehircilik Çalışma Grubu’nun faaliyetlerine övgüyle başladığı konuşmasında, alınan kararların, yapılan önerilerin arkasında durmaya devam edeceklerini vurguladı. 

02 280x

Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, açılışta yaptığı konuşmada, 1/5000 ve 1/1000’lik planlarla ilgili gelişmelere ağırlıkla yer verdi. 1/5000’lik planın iptal edilmesinden üzüntü duyduklarını açıklayan Aytaç, bu durumun 1/1000’lik planı da kesintiye uğrattığını, iptale gerekçe olan değerlendirmelere kendilerinin de katıldığını ama bunun, planın tümden iptali yerine, düzeltilerek yürürlüğe sokulmayla çözümlenebileceğini umduklarını ve bu konuda hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay programına konu olan sunumlara geçildi.

 
04 280x
07 280x
09 280x
 

11 280x

İki günlük sunumların ayrıntılı dökümü ve yapılan tartışmalara ilişkin notlar, dergimizin bu sayısında, Ayşe Şentürer imzalı yazıda izlenebilir.

Çalıştay, iki gün boyunca, baştan sona kesintisiz bir ilgiyle izlendi. Tartışmalar Adalar’da örneğine az rastlanacak düzeyde nitelikli ve sonuç alıcı idi.

En kayda değer yanı ise, İTÜ, Mimar Sinan ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerin Adalar’ın modern dönem mimari mirasına yönelik çalışmalarının ulaştığı düzey, ortaya koyduğu sonuçlardı.

Mimarlık ve Şehircilik Çalışma Grubu, modern mimarlık mirasının korunması ve kayıt altına alınmasına özel önem vermekteydi ve üniversitelerle bu alanda oldukça verimli bir işbirliği ortaya çıkmıştı. Koruma Kurulu’na yapılmak üzere hazırlanmakta olan yeni tescil önerileri de bu işbirliğinin önemli sonuçlarından biriydi.

 

12 840x

 

13 280x

Adalar Müzesi ise, mimari mirasın kayıt altına alınması ve bir veri tabanında toplanması için yaptığı çalışmaları izleyicilerle paylaştı ve bu konuda ilgili tüm kurumları işbirliğine davet etti.

 

Son değişiklik Cumartesi, 02 Haziran 2018 22:39
Yorum yapmak için oturum açın