Kınalıadalı Mihal Şişko yaşama veda etti!
Mihal Şişko'yu tanıdığın kadarıyla anlat deseler; hayata, doğaya, insana, kurda-kuşa, börtü-böceğe yaşama dair her şeye dokunup sonsuzluğa kanat çırpmaktır derim!
Sonsuzluk yürüyüşüne ilk adımını baharın ilk ayının son günlerinden 29 Mart’ta, güneşli bir öğle saatinde başkanı olduğu Kınalıada Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nden omuzlar üzerinde attı. Yürüyüşüne baharın beyaz çiçeklerinden oluşan taçlar, onu uğurlamaya gelen sayısız kalabalığın gözyaşlarıyla yıkanarak önderlik etti.
Mihal Şişko!
Onunla ilgili herkesin söyleyecek bir sözü bulunan kişi.
Kınalıada Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı.
Kınalıada’nın tarihçesi… En eskisi, en kıdemlisi…
1930 yılında Kınalıada’da başladı hayat yolculuğu. Sakızadalı olan dedesi 19. Yüzyılın sonlarına doğru yerleşmiş Kınalı’ya. Babası da doğal olarak Kınalılı…
Baba Mimiko da, babası gibi balıkçıymış. Dede ve baba balıkçılıkla geçimlerini sağlamışlar. Mihal Amca’nın bütün ailesi Kınalı’da doğup büyümüşler. 1955, 1964, 1974 olayları dolayısıyla hemen hepsi Yunanistan’a gittiği halde O, Kınalıada sevgisi nedeniyle yerini-yurdunu terk etmemiş. İki eşi de Yunanistan’a göç etmişler. O’nu hayat arkadaşlarının gitmesi de Kınalı’dan ayıramamış.
Ve Mihal Şişko Kınalıada’nın en eskilerinden “yaşlı bir çınar ağacının son yapraklarından biri olarak”* ömrünü 2016 yılının 26 Mart’ına kadar vefa ettirdi.
Kınalıada’nın her taşında, yolunda; her evinde, kurumunda, okulunda; insanların dillerinden dökülen her sözcüğün birinde olabilmek Mihal Şişko’ya nasip oldu. Ölümsüzlük şerbetini 86 yıllık ömrünün pratiğiyle içti.
Güle güle Mihal Şişko!
Sen bundan sonra da her dost meclisinde, Kınalıada’nın her karış toprağında, her kurumun etkinliklerinde olmaya devam edeceksin. En çok da kilisede davudi sesinle okuduğun ilahilerin tınılarıyla adanın üzerinde esmeye devam edeceksin. Işıklar içinde uyu Kınalı’nın ab-ı hayatı!
* “Ben Kınalıada’nın eski çınar ağaçlarından kalan son yaprağım” deyimi kendine aittir.