Pazartesi, 28 Mart 2016 13:37

Davetlisiniz!

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Hayalet Ağlar Hayalet Ağlar Fotoğraf: Serço Ekşiyan

Adalar ve çevresindeki hassas ekosistemin, kamu varlıklarının, adalardaki sualtı ve üstü yaşamının sürdürülebilmesi için olması gereken doğal resif ve rezerv alanlarının korunması için Adalar ve çevresinde “gırgırla balık avı yasağı” 18 Ağustos 2012 Tarihli ve 28388 SayılıResmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Yasak, 31 Ağustos 2016’da sona eriyor.

Yasağın süresinin uzatılmaması ve mevcut yasak alanın genişletilmemesi durumunda çok kısa bir sürede aşağıdaki olumsuz sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz gözükmektedir.

  • Marmara ve Karadeniz’de zaten çok düşük seviyelerde olan balık popülasyonu iyice azalacak, uluslararası bağımsız birçok kuruluş gibi TUİK verilerince de türü giderek azalan deniz canlılarının, hatta bazı balık ve buna bağlı etkilenen diğer birçok canlı türü de yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır.
  • Pek çok balık çeşidi ve deniz canlılarının üreme, beslenme ve geçiş alanı olan bu alandaki yataklar, bunlar için burada bulunan hava-kara-deniz canlıları da telafisi olmayacak şekilde zarar görecektir.
  • Deniz tabanında balıkların ve pek çok canlının yaşadığı, barındığı kayalıklar Marmara’da zaten yasak olan trol avcılığından, gırgırlardan bırakılan ağlarla kaplı ve usulsüz yapılan her avcılık sonucu denizler bu tehdit ile kirlenmeyi de kaldıramaz duruma gelecektir.
  • AB gibi, Türkiye’nin taraf olduğu Brüksel ve Barcelona Sözleşmelerinde yer alan koruma altındaki yumuşak mercanlar, deniz (orfoz, pina, çayırlar, erişteler, denizatı, köpek balığı türleri vb.) ve kara canlıları (bölgeye özgü ve koruma altında ki kuşlar) yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır.
  • Geleneksel balıkçılık ve geleneksel balıkçılığın özü olan olta balıkçılığı kaybolacaktır.
  • Ambarlı’dan Pendik’e uzanan Adalar’ın güneyinden ve arasından geçen, hattın üzerinde ve 500 m güney ile 500 m kuzeyinde demirleme, avcılık ve balıkçılık yapılması yasak olan BOTAŞ ana boru hattı hâlihazırdaki yasak alanın dışında bırakılmıştır. Bu hatta verilecek bir zarar doğa, çevre ve insan hayatı için çok büyük facialara yol açabilir.
  • İstanbul-Adalar ve Adalar-Adalar arasında su altından geçen elektrik, su, doğalgaz, telefon, atık su gibi hatlara da zarar gelmesi kuvvetle muhtemeldir.
  • Bu nedenle de tüm bu konu başlıklarının korunması, kontrolü ve usule uygun sürdürülebilmesi için de Sahil Güvenlik Komutanlığı-Adalar Bölgesinde sabit büro kurulması; İstanbul İl Tarım Müdürlüğü’ne ait bir kontrol botunun da Adalar’da olması ek talebimizdir.

 

08 ates evirgen 280x
09 ates evirgen 280x
10 ates evirgen 280x
Fotoğraflar: Ateş Evirgen
 
 

Geleceğimiz için,

Sürdürülebilir hava, kara, deniz canlıları için,

Geleneksel balıkçılığın, oltacılık ve balık popülasyonunun korunması için,

Adalar’ın yasak alanının büyütülmesi ve koruma alanı yapılması için

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na taleplerimizi ilettiğimiz;

Marmara Belediyeler Birliği’nden, Anadolu Yakası Belediyelerine, Anadolu Yakası Kent Konseylerinden, Birlik, Anadolu Yakası ve diğer ilgili balıkçı kooperatifleriyle, denizin tüm emekçileri, sevdalıları ile sivil toplum kuruluşları ile balıkçısından, özel teknesine, yelkencisinden, denizcisine, sporcusundan, balık adamına, bilimden, çevreye, üniversitesine, ekolojiden, yaşamın gerekliliğine inanan tüm mavi denizlerimizin sevdalıları ile birlikte Adalar’ın korunma alanının genişletilmesi talebi etkinliğine hepinizi davet ediyoruz.

Bu deniz hepimizin ve gelecek onun sahibi olan çocuklarımızındır. Gelin siz de yanımızda olun.

Marmara Belediyeler Birliği
Anadolu Yakası Belediyeleri
Anadolu Yakası Kent Konseyleri
Anadolu Yakası Balıkçı Kooperatifleri
Anadolu Yakası İlgili Sivil Toplum Kuruluşları
İstanbul Üniversitesi / Su Ürünleri Fakültesi ilgili çalıştay katılımcıları
Ege Üniversitesi / Su Ürünleri Fakültesi ilgili çalıştay katılımcıları
Farklı kampanyalar ile toplamda 50.000 ne yakın bireysel imzalar

Tüm Anadolu Yakası Yaşayanları olarak talebimizin bakanlığımız tarafından uygulanmasını hep birlikte talep edeceğiz.

 

Etkinlik yeri: Büyükada-Heybeliada arası
Tarih: 10.04.2016 – Pazar
Saat: 13.00
İletişim: Adalar Kent Konseyi / Denizle Yaşam Ve Koruma Çalışma Grubu / 0216 382 3888

02 hayalet aglar 280x
03 hayalet aglar 280x
04 hayalet aglar 280x
 
05 hayalet aglar 280x
06 hayalet aglar 280x
07 hayalet aglar 280x
Fotoğraflar: Serço Ekşiyan
Son değişiklik Cuma, 01 Nisan 2016 11:39
Yorum yapmak için oturum açın