Pazartesi, 28 Mart 2016 13:37

Süper realizm

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
Richard Estes - Clothing Store - 1976 Richard Estes - Clothing Store - 1976

ABD’de 1960 sonları ve 1970’lerde ortaya çıkan bu akım gerçekte var olandan daha gerçekçi çalışmalarla insanın algılarıyla oynayan titiz ve ayrıntıcı bir akımdır. Resim alanında fotoğrafları taklit eden birebir aynını yapmaya çalışan, üç boyutlu sanat alanında da gerçek nesneleri birebir aslına uygun kopyalayan bu akımın isim babası Malcolm Morley’dir. Hiper gerçekçilik ve foto gerçekçilik de denir.

Trompe L’oeil (gözü aldatma) resimleri bu alanın çok net olan habercisiydi. Süper realizmin amacı seyreden kişinin resme değil de aslına baktığını düşünmesinin sağlamaktı ve baktığı şeyin gerçek olduğuna kişiyi ikna etmekti. Bu alanda çok geriye bakacak olursak Rönesans’ta ortaya çıktığını 1600’lı yıllarda Hollanda da canlandığını ve 1800’lerde Amerika’da yeniden canlandığını görebiliriz. Özellikle Vermeer’in 17. yy Hollanda’sı özelliğini yansıtan pürüzsüz yüzey çalışmaları Richard Estes’i ve pek çok sanatçıyı etkilemiştir.

Süper realizm konularını fotoğraftan onun hatalarından alır. Malcolm Morley resimleri basitçe çoğaltılmış fotoğraflar gibidir. Estes’in New York manzaraları da panoramik fotoğraflara benzetilebilir. Süper realist çalışmalara nesnellik ekleyebilmek için bu çalışmalardan duyguyu çıkartırlar. Heykel alanında insan bedenini birebir canlandırma gayesi güdülür ve bu alanda çalışma yapan heykeltıraşlar gerçek insan bedenlerinden kalıplar çıkartırlar. Bu sanatçılara örnek John De Andrea’yı ve Duane Hanson’ı verebiliriz. Bu alanda yapılan işin daha gerçek bir görünüm kazanması için polivinille çalışırlar.

  malcolm morley farewell to crete 1984 730xMalcolm Morley - Farewell to Crete - 1984

Malcolm Morley

malcolm morley wall jumpers 2002 280xMalcolm Morley - Wall JumpersKariyeri boyunca tek akıma takılı kalmadı. Soyut Eksperyonist, popart ve kavramsal sanat tarzlarında çalışmalar yaptı. Ama en çok isimin vermiş olduğu süper realizm alanında ün kazanmıştır. Kartpostallardan yola çıkarak gemi resimleri yapmıştır. Resim yaparken resimsi ifadeleri engellemek için kartpostalları ve resmi ters çevirirdi.

 

Chuck Close

chuck close self portrait 1977 280xChuck Close - Self Portrait – 1977Duvar büyüklüğünde portreler çalışmıştır. Fotoğrafın üzerine karelendirme çizimi yapar ve kare kare fotoğrafı kopyalar. Boya tabancası kullanırdı çalışmalarında daha sonraki çalışmalarında ise parmağını mürekkebe batırarak kâğıt üzerindeki şablonların üstünde desenler oluştururdu. Sipariş üzerine resim yapmazdı.

 

John Deandrea

john deandrea 280xJohn DeandreaAmerikalı heykeltıraştır. Çıplak insan vücutlarının PVC dökümünü yapar. Çok gerçekçi olan figürlerinin saç tellerini tek tek takacak kadar titiz çalışır. Figürleri üzerindeki damarları yaraları dahi çizecek kadar gerçeğe benzemesini ister çalışmalarının.

 

Audrey Flack

audrey flack study for marilyn vanitas II 1977 280xAudrey Flack - Study for Marilyn (Vanitas) II – 19771970’li yıllarda kozmetik malzemeler, kristal nesneler, kremalı kekler gibi ‘feminen’ konular içeren süper realist sergiler açmıştır. Projeksiyondan yansıttığı resimlerin üzerinde çalışır.

 

Richard Estes

Kendi çektiği fotoğrafların üzerinde elle çalışarak manzara resimleri yapmıştır. New York sokak manzaraları çalışmıştır. Fotoğraflara birebir sadık kalmaz onları değiştirir. Saplantı derecesinde yanılsamalar üzerine odaklanır.

Son değişiklik Cuma, 01 Nisan 2016 11:17
Yorum yapmak için oturum açın