Sayı 130 - Nisan 2016

Sayı 130 - Nisan 2016

Adalar okuyor.

Yine yeniden kitap ve kütüphane!

Nisan sayısında yaşama, gündeme; yazarlarımızın kendi gündemleriyle kaleme aldıkları yazılarla karşınızdayız. Ülke gündeminden ayrı olmayan konularla ve kaygılarla Adalar ve Adalılar baharın ikinci ayına girdi. Korku ve endişenin yarattığı atmosferle yaşam idame ettirilmeye çalışılıyor.
İlk defa baharın gelişine sevinemiyoruz! Olması gereken kabilinden dudaklara zorla iliştirilmiş gibi duran bir gülümseme! Herkesin birbirinin arkasını kollayarak yürümesi!
Huzuru bulmak para bulmaktan daha zordur derler. İnsanları ve olayları elekten geçirmek, şöyle bir eleğin içine bakıp kalanlarla yetinmek veya avunmak gerekir. En çileli, en yalnız, en mutsuz anımda bile Tanrıya olan inancım ve muhabbetim sarsılmadı.
... Bişsöycem. Bu; bir şey söyleyeceğim demek. Sevgili editörlerim, lütfen bundan sonrasını yok sayın. Siz bu Türkçeyi bilmezsiniz. Gençler bilir, aadınz mı? Son günlerin en trendi sözü bu; bişsöycem. Bir sohbet ortamında, söz almak isteyen herkes öyle diyor, her cümlenin başında var. ...
Mart ayının son günleriydi, koca çınardan bir yaprak daha denize düşmüştü Marmara Adası’nda… Yaşamı eğitmek ve üretmekle geçen Mustafa Aslıer hayata gözlerini yummuş, fiziki yaşamı son bulmuştu.
Adalar Emniyet Müdürlüğü’nün her yıl düzenlediği geleneksel Huzur Toplantısı 23 Mart 2016 tarihinde Büyükada Anadolu Kulübü’nde yapıldı.
diyorsun ki, “bir başka ülkeye, / bir başka denize gitmek istiyorum; / bundan daha güzel bir başka kent vardır kuşkusuz.
Tahsin Nâhid… Kaynaklara göre gömütü Büyükada’da olan bu Fecr-i Âti ozan ve yazarını bugün bilen anan birileri var mıdır? Pek sanmam. Belki belki kimi üniversitelerin Türk Edebiyatı bölümlerinde, kısaca, o da sadece bir ad olarak…
Kınalıadalı Mihal Şişko yaşama veda etti! Mihal Şişko'yu tanıdığın kadarıyla anlat deseler; hayata, doğaya, insana, kurda-kuşa, börtü-böceğe yaşama dair her şeye dokunup sonsuzluğa kanat çırpmaktır derim!
ABD’de 1960 sonları ve 1970’lerde ortaya çıkan bu akım gerçekte var olandan daha gerçekçi çalışmalarla insanın algılarıyla oynayan titiz ve ayrıntıcı bir akımdır.
Günümüzde uçakla seyahat etmek, otobüsle mahalle değiştirmek kadar sık rastlanan bir seyahat şekli oldu. Bir toplu taşıma aracı olan uçak, istatistikî verilere bakıldığı zaman en güvenli seyahat şekli olarak karşımıza çıksa da uçuş fobisi olan insanların içine su serpmek çok da kolay olmayabiliyor.
Evvelki sayıdaki yazımda, bir Osmanlı lehçesi olan, İspanya’dan 520 yıl evvel gelen Yahudilerin konuştukları Judeo Espanyol’un (Yahudi İspanyolcası) yok olmak tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtmiştim. Bu can çekişme bir müddet daha süreceğe benziyor.
Adalar ve çevresindeki hassas ekosistemin, kamu varlıklarının, adalardaki sualtı ve üstü yaşamının sürdürülebilmesi için olması gereken doğal resif ve rezerv alanlarının korunması için Adalar ve çevresinde “gırgırla balık avı yasağı” 18 Ağustos 2012 Tarihli ve 28388 SayılıResmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Yasak, 31 Ağustos 2016’da sona eriyor.
28 Nisan’da başlayan 52. Kütüphane Haftası İstanbul’un pek çok ilçesinde etkinliklerle kutlanmaya başlandı.
Milli Eğitim Gençlik Ve Spor Bakanlığı’nca düzenlenen Okullar Arası Masa Tenisi İlçe Yarışmalarının Adalar İlçesi ayağı 23-24 Mart 2016 tarihlerinde Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok Programlı Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda yapıldı.
22-23-24 Şubat 2016 tarihlerinde Adalı öğrencilerin, engellilerin hayatında yaşadıkları sorunları anlayabilmek, engellilere karşı engelsizlerin beyinlerindeki-algı ve düşünce yapısındaki engeli kaldırabilmek amacıyla paralimpik oyunlar projesi Büyükada ve Heybeliada okullarında uygulandı.
Pervin Tuğan'nın "Ada'ya Varmak" adlı öyküsünün ilk bölümünü Adalı Dergisi'nin bu sayısında yayınlamaya başlıyoruz...
Verem, mycobacterium tuberculosis (Koch basili) adındaki bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı, iltihabi bir hastalıktır. Bu hastalığın etkenini 1882 yılında Robert Koch adında Alman bilim adamı bulmuştur. Çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık nadir de olsa diğer organları tutabilir.