22-23-24 Şubat 2016 tarihlerinde Adalı öğrencilerin, engellilerin hayatında yaşadıkları sorunları anlayabilmek, engellilere karşı engelsizlerin beyinlerindeki-algı ve düşünce yapısındaki engeli kaldırabilmek amacıyla paralimpik oyunlar projesi Büyükada ve Heybeliada okullarında uygulandı.
İl Milli Eğitim ile İl Spor Müdürlüğü’nün birlikte organize ettiği proje 5.-6.- ve 7. sınıflarda “farkındalık” yaratmak amacıyla düzenlendi. Adalar İlçe Spor Koordinatörü Beden Eğitimi Öğretmeni Özdemir Galip öncülüğü-denetimi ve hakemliğinde Büyükada 125. Yıl Atatürk Ortaokulu, Büyükada İmam Hatip Ortaokulu ve Heybeliada Ortaokulu öğrencileri oyunlarda yer aldılar.
Engelsiz öğrenciler, tekerlekli sandalye ile atletizm dalında yarıştılar; gözleri kapalı olarak voleybol-basketbol oynadılar, futbol maçı yaptılar.
Paralimpik Oyunlar Projesi ile sağlıklı-engelsiz öğrencilerin engelli arkadaşlarına bakışlarının bundan sonra farklılaşacağının emareleri oyunlar sırasında hissedildi.
Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki “paralympic” kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen “paralyzed” ve “olympic” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır. Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.(vikipedi)
İlk olarak 1948’de İngiltere’de 2. Dünya Savaşı gazilerinin katılımı ile bir spor organizasyonu düzenlenmiş ve bu organizasyon 4 yıl sonra Hollandalı sporcuların katılımı ile uluslararası kimlik kazanmıştır. Engelli sporcular için ilk Olimpik stilde organizasyon 1960’ta Roma’da düzenlenmiştir ve şu anda paralimpik olarak adlandırılmaktadır.
Türkiye Paralimpik Oyunlarında ilk altın madalyasını 2004 Atina Paralimpik Oyunlarında atıcılık dalında kazanmıştır.(engelliler.gen.tr)
Türkiye’deki bedensel engellilerin toplamı birçok ülkeden fazladır
Engellilerin yaşamlarına-engelli olmaktan kaynaklı yaşadıkları sorunlara eğilmekten bizi engelleyen nedir?